Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 4.06.2011
Opublikowano: 04-02-2011

Konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2011
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem Konkursu jest Hotel – Zamek w Pułtusku Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii.
Wsparcie merytoryczne nad Konkursem objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs odbędzie się przy wsparciu medialnym TVP-1 program „Kawa czy Herbata”.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sponsorami głównymi są: Firma Lazur, Firma Polmlek Group, Firma Menos.
ZAPROSZENIE DO KONKURSU
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Cel Konkursu Kulinarnego :
Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej.
Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością.
Promowanie producentów polskiej żywności.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej
udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Konkurs odbędzie się
04 czerwca 2011 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii
w kategoriach:
KUCHARZE PROFESJONALNI
UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Przedmiotem Konkursu jest :
PRZEKĄSKA ZIMNA LUB CIEPŁA
Filet z suma ze skórą + szyjki rakowe + bób
DANIE GŁÓWNE
Comber z daniela b/k + dowolny ser Firmy ”Lazur” + młoda kapusta kiszonaDO POBRANIA:
Tutaj znajdziesz : Regulamin Konkursu – profesjonaliści
Regulamin_profesjonaliści.pdf

Tutaj znajdziesz : Formularz zgłoszeniowy – uczniowie szkół gastronomicznych
Szczegółowe informacje dotyczące Konkursu podane zostaną do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.

W ramach imprez dodatkowych odbędą się :
Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”.
Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy.
Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland.
W ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży” – mini turnieje kulinarne.
Tradycyjnie, jak co roku podczas trwania Konkursu przeprowadzona będzie akcja charytatywna .
W latach ubiegłych wspieraliśmy Fundacje Dzieci Żywionych Inaczej, w wyniku akcji charytatywnej zostało zakupionych
5 mini pomp do żywienia pozajelitowego za łączną kwotę ponad 18 tys. PLN.
W III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym programie TVP-1 „Kawa czy Herbata”.
Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostaną do programu „Kawa czy herbata”,
gdzie wraz z Szefem Kuchni Stefanem Birkiem będą mogli zaprezentować swoje zwycięskie dnie.
Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy
Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”