Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”
Opublikowano: 02-08-2010


Ruszyła X jubileuszowa edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" na najlepszy produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. Głównym organizatorem konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.
Ideą konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów żywnościowych, ich promocja oraz przygotowanie ich wytwórców do ubiegania się o ochronę, zgodnie z ustawodawstwem unijnym.
W finale regionalnym wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach:
– produkt pochodzenia roślinnego,
– produkt pochodzenia zwierzęcego,
– napoje i produkty mieszane,
– najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Finał konkursu na szczeblu wojewódzkim odbędzie się 4 września w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. W drugim etapie konkursu krajowa kapituła konkursu spośród produktów wyróżnionych w regionie wybierze najlepsze produkty oraz potrawy i dania nominując je do prestiżowej nagrody konkursu "PERŁA 2010".
Zgłoszenia należy przesyłać na kartach zgłoszeniowych do 3 sierpnia na adres:
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 89-122 Minikowo z dopiskiem: Ewa Tucholska.
Informacje na temat konkursu, wraz z regulaminem i kartą zgłoszenia, w artykule na naszym portalu tutaj