Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”

Opublikowano: 02-08-2010

nkd615333662.jpg

Ruszyła X jubileuszowa edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" na najlepszy produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.  Głównym organizatorem konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.

Ideą konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów żywnościowych, ich promocja oraz przygotowanie ich wytwórców do ubiegania się o ochronę, zgodnie z ustawodawstwem unijnym.

W finale regionalnym wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach:

– produkt pochodzenia roślinnego,

– produkt pochodzenia zwierzęcego,

– napoje i produkty mieszane,

– najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

 

Finał konkursu na szczeblu wojewódzkim odbędzie się 4 września w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. W drugim etapie konkursu krajowa kapituła konkursu spośród produktów wyróżnionych w regionie wybierze najlepsze produkty oraz potrawy i dania nominując je do prestiżowej nagrody konkursu "PERŁA 2010".

Zgłoszenia należy przesyłać na kartach zgłoszeniowych do 3 sierpnia na adres:

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 89-122 Minikowo z dopiskiem: Ewa Tucholska.

Informacje na temat konkursu, wraz z regulaminem i kartą zgłoszenia, w artykule na naszym portalu tutaj