Krzewienie idei wspólpracy między pracodawcami a uczniami ZSGH Majdańska

Opublikowano: 26-10-2010

logo_majdanska.gifUrząd Dzielnicy Praga Południe m. st. Warszawa i Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Majdańska  zapraszają na pokaz umiejętności barmańskich i sommelierskich oraz degustację potraw z ryb i owoców morza, organizowane w ramach spotkania otwartego przedsiębiorców reprezentujących branżę gastronomiczną i hotelarską z uczniami ZSGH, w dniu 27 października w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej 30/36 w Warszawie. Gościć Państwa będą uczestnicy projektu "Będę atrakcyjnym pracownikiem". Zapraszamy od godziny 10.30.

 

Dzięki środkom pozyskanym z Europejskiego Funduszu Społecznego, Urząd Dzielnicy Praga Południe w okresie od marca 2010 do lipca 2011 realizuje projekt "Będę atrakcyjnym pracownikiem". Projekt jest adresowany do 144 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej 30/36 w Warszawie, będącego inicjatorem i pomysłodawcą projektu. Całkowity koszt realizacji projektu wyniesie ponad 500 tysięcy złotych.

 

W projekcie "Będę atrakcyjnym pracownikiem" realizowane są następujące działania:

 

I. KURSY ZAWODOWE I i II STOPNIA: BARMAŃSKI, SOMMELIERSKI I KUCHARSKI W ZAKRESIE RYB I OWOCÓW MORZA ORAZ KURSY JĘZYKA ANGIELSKIEGO ZE SŁOWNICTWEM BRANŻOWYM.

Do prowadzenia kursów zawodowych zostali zaproszeni najwyższej klasy profesjonaliści w swojej branży, mający również doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, prezentacji i pokazów. Kurs kucharski w zakresie ryb i owoców morza prowadzą: Jacek Sulich, mistrz kuchni obsługujący przyjęcia dyplomatyczne dla przywódców z całego świata oraz Krzysztof Szulborski, zdobywca tytułu Mistrza Świata BBQ. Kurs barmański prowadzi Jerzy Czapla – Mistrz Polski Barmanów w kategorii Freestyle, natomiast kurs sommelierski – pasjonat wiedzy o winie ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Jarosław Błażejczyk oraz finalista Mistrzostw Polski Sommelierów Jerzy Kruk.

 

II. PRAKTYKI ZAWODOWE– zrealizowane w 2010 roku i skierowane do 72 uczestników projektu, którzy w ciągu 4 tygodni letnich wakacji szkolnych odbyli praktyki na stanowiskach barmanów, sommelierów lub kucharzy w renomowanych  warszawskich hotelach i restauracjach. Uczestników projektu opieką w tym zakresie objęły kluczowe dla warszawskiego rynku gastronomiczno-hotelarskiego hotele najwyższej klasy, takie jak Le Meridien Bristol, Marriott, Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, Ibis Centrum Hotel, Sheraton, Westin, Polonia Palace Hotel, Kyriad Prestige, Radisson Blu, znakomite restauracje i kluby – Restauracja Belvedere – Café Łazienki Królewskie, Restauracja Dom Polski, Moonsfera, You&Me Bar, Nine Club&Restaurant, a także jedyna w swoim rodzaju sala degustacyjna i sklep winiarski 4 Senses.

Wyznaczeni przez pracodawców opiekunowie praktykantów podjęli się profesjonalnej realizacji autorskiego programu praktyk zawodowych, opracowanego na potrzeby projektu. Uczestnicy zdobywali doświadczenie w bezpośredniej obsłudze konsumentów –  gości hoteli i restauracji, uczyli się szybkiego i sprawnego wykonywania zadań w swojej branży, mieli okazję poczuć się jak profesjonaliści. Dzięki swojemu zaangażowaniu praktykanci po ukończeniu nauki szkolnej zyskają szansę na zatrudnienie w prestiżowych warszawskich placówkach, a część uczestników już teraz skorzystała z możliwości przedłużenia współpracy.

Dzięki udziałowi w praktykach uczestnicy poznali klimat, kulturę i standardy obowiązujące w konkretnym miejscu pracy, a także podnieśli swoją wartość na rynku pracy. Otrzymali szansę pokazania się z najlepszej strony i nawiązania stałej współpracy z pracodawcami.

III. SPOTKANIA Z PRACODAWCAMI

W październiku i grudniu 2010 roku oraz w marcu 2011 roku zespół projektu zorganizuje na terenie ZSGH Majdańska otwarte spotkania z pracodawcami z branży gastronomicznej i hotelarskiej. Na spotkaniach uczestnicy projektu zaprezentują umiejętności nabyte w trakcie kursów i praktyk zawodowych.

Spotkania będą okazją do wymiany kontaktów i informacji między uczestnikami a przedstawicielami branży. Młodzież uczestnicząca w projekcie weźmie również udział w szkoleniu z zakresu przygotowywania dokumentów aplikacyjnych.

Szczegółowe informacje dotyczące realizacji projektu znajdą Państwo na stronie www.zsgh.edu.pl.

Serdecznie zapraszamy.

 

Głównym celem projektu "Będę atrakcyjnym pracownikiem" jest profesjonalne przygotowanie 144 uczestników projektu do pracy w wymagającej zdobywania nowoczesnych, certyfikowanych specjalizacji branży gastronomiczno-hotelarskiej, w wybranym zawodzie barmana, sommeliera lub kucharza o specjalności ryby i owoce morza.

Realizacja działań projektu "Będę atrakcyjnym pracownikiem" wpłynie jednocześnie na podniesienie jakości i znaczenia nauczania zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej 30/36 w Warszawie, który dzięki zdobytym przez Dzielnicę Praga Południe środkom unijnym został doposażony w specjalistyczny sprzęt dydaktyczny niezbędny do realizacji programów nauczania zawodowego.