Kuchnia a dialekt?. czyli Festiwal Kulinarny w Singapurze
Opublikowano: 19-07-2010
SFF organizowany jest przez Stowarzyszenie Restauracji Singapuru (RAS – Restaurant Association of Singapore), firmę Single Point of Contact Pte Ltd (Spoc Solutions), bank Standard Chartered Bank oraz Izbę Turystyki Singapuru (STB – Singapore Tourism Board). Wsparcia merytorycznego w tym roku udzieli znana osobowość kulinarna Singapuru – KF Seetoh, który podzieli się swoim bogatym doświadczeniem oraz pasją do jedzenia, aby uczynić festiwal jeszcze bardziej emocjonującym.
– W tym roku SFF po raz pierwszy skupi się na specjalnych daniach głównych grup chińskich dialektów Singapuru. W przypadku kuchni chińskiej trudno mówić o jakiejkolwiek jednorodności, jej potrawy są bardzo zróżnicowane i mogą się różnić z regionu na region. Kuchnia chińska w Singapurze również ewoluowała i obecnie także odzwierciedla odmienne kultury i tradycje– powiedział Andrew Phua, dyrektor jednego z departamentów STB i dodał, że lokalna wersja ryżu z kurczakiem Hainanese jest najlepszym przykładem na potrawę, która nabrała swojego odrębnego lokalnego charakteru.
– Przedstawiając te dania na Festiwalu SFF 2010 i pozwalając uczestnikom ich spróbować, honorujemy kulturę Singapuru i jego dziedzictwo poprzez jedzenie. Co więcej zaprezentujemy etniczne dania malajskie i indyjskie podczas wydarzeń towarzyszących, a zatem SFF pozwoli wszystkim cieszyć się rdzennymi kuchniami Singapuru– dodał Phua.
Singapur znany jest ze swojej bogatej oferty restauracyjnej oraz szczególnej kultury jedzenia. Zyskawszy reputację kulinarnego raju jest głównym przeznaczeniem wszystkich smakoszy. W 2009 roku turyści wydali w Singapurze około 11 proc. ze swoich wydatków na jedzenie i picie. Przeciętnie ok. 20 proc. odwiedzających Singapore Food Festiwal to turyści.
Co się będzie gotowało na SFF 2010?
Na rozciągłości rzeki Singapore odbędą się liczne wydarzenia i atrakcje, a wśród nich….
W dniu rozpoczynającym ten 10 dniowy festiwal, 16 lipca otwarta zostanie Clarke Quay Food Street na moście Read, który w całości przeistoczy się w kulinarną przystań oferującą wspaniałe chińskie przysmaki z ponad 30 stoisk różnych znanych restauracji.
Kolejne ważne wydarzenia festiwalu, których nie należy przeoczyć to m.in.: Rejs – Chiński Dialekt Singapuru Tingkat, Ulica Przekąsek Chińskich Dialektów Singapuru, Święto Dziedzictwa Chińskich Dialektów Singapuru, warsztaty kulinarne SFF oraz Targ nad rzeką Singapur.
Każdy znajdzie coś dla siebie: czy to rozkoszowanie się specjałami podczas rejsu na rzece Singapur, delektowanie przekąskami na specjalnej ulicy czy korzystanie z gastronomicznej przygody jaka czeka na gości na pięciu liniach bufetów wypełnionych wspaniałymi smakami kuchni chińskich grup dialektologicznych Singapuru.
Ponadto goście będą mogli dokonać zakupu licznych artykułów żywnościowych na targu nad rzeką oraz uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, dzięki którym poznają tajemnice i pilnie strzeżone sekrety potraw chińskich dialektów Singapuru.
Swoją premierę na tegorocznym festiwalu ma kulinarna gra komputerowa zatytułowana „Kuchnia babci”,która ma na celu edukację miłośników jedzenia. Dzięki niej gracze mogą wybrać i upichcić wybrane danie z kuchni chińskich dialektów tj. Bak Kut Teh czy Hokkien Mee i w ten sposób nauczyć się jak używać różnych składników, a na koniec otrzymają pełny przepis wybranej potrawy. Gra dostępna jest na oficjalnej stronie SFF 2010, można ją też pobrać jako aplikację na iPhone’a .
W ramach dotarcia do społeczności bloggerów festiwal zaprosi prowadzących sławne lokalne blogi kulinarne do uczestniczenia w podróży kulinarnej podczas której będą mogli posmakować popularnych dań kuchni chińskich dialektów Singapuru a potem skomentować je na swoich blogach.
Przez cały lipiec na całej wyspie obowiązywać będą liczne zniżki i oferty specjalne mające na celu promocję lokalnej sceny kulinarnej.
To czego MUSISZ spróbować na SFF 2010
Bez względu na to czy jesteś tubylcem czy obcokrajowcem tegoroczny Festiwal jest doskonałą okazją do odkrycia (na nowo) i zakosztowania kilku potraw z każdej chińskiej grupy dialektów! Wybierz się w gastronomiczną podróż i spróbuj potraw, które z pewnością należy wybrać do degustacji:
Kantoński: Congee ze stuletniego jajka, Har Gao, Wanton Noodle
Hainan:Ryż z kurczakiem, Jian Dui
Hakka: Ryż Lei Cha, Niang Dou Fu, Suan Pan Zi
Hokkien:Smażony makaron Hokkien, Lor Mee, Popiah
Teo Chew: Bak Kut Teh, Chwee Kueh, Smażone placki marchewkowe
Więcej informacji o festiwalu: www.singaporefoodfestival.com
Program warsztatów kulinarnych SFF 2010.pdf
źródło,zdjęcia: Singapore Food Festival 2010
******
CELEBRATING CULTURE & HERITAGE THROUGH FOOD SINGAPORE FOOD FESTIVAL 2010 SPOTLIGHTS SPECIALITY DISHES OF CHINESE DIALECT GROUPS IN SINGAPORE
Singapore, Jul 2010 – Singapore Food Festival (SFF) 2010 returns for its 17th year from 16 to 25 July to focus on speciality dishes of the main Chinese dialect groups in Singapore. Some of these dialect groups include the Cantonese, Hainanese, Hakka, Hokkien, Teochew communities.
Proudly presented by Standard Chartered Bank, SFF 2010 is jointly organised by Restaurant Association of Singapore (RAS) and Single Point of Contact Pte Ltd (SPOC Solutions), and supported by the Singapore Tourism Board (STB). Mr KF Seetoh, Singapore’s renowned food personality and founder of Makansutra, is this year’s festival food consultant, lending his vast experience and passion in food to make the festival even more exciting.
As one of the well?regarded and highly?anticipated food events in Singapore, SFF 2010, with its myriad of core and fringe events, seek to bring Singapore’s much?loved local cuisine to the world stage, by highlighting our unique local food and showcasing our diverse food culture and heritage.
“This is the first time that the SFF will focus on specialty dishes of Singapore’s main Chinese dialect groups. Far from being a homogenous cuisine, Chinese food is very varied and can differ greatly from region to region in China. With the evolution of the Chinese diaspora in Singapore, Chinese food in Singapore has also evolved in tandem to reflect our distinct culture and heritage,”said Mr Andrew Phua, Director for Tourism Shopping & Dining at the STB, who elaborated that the local version of Hainanese Chicken Rice is one of the best examples of a dish that has taken on a distinctly local flavour.
“Showcasing these dishes at SFF 2010 and allowing locals and visitors to experience these dishes is our way of honouring Singapore’s culture and heritage through food. In addition, ethnic Malay and Indian dishes will be featured in fringe activities, thus SFF allows everyone to enjoy the ethnic cuisines of Singapore”, added Mr Phua.
Singapore is known for its extensive range of dining experiences and distinctive food culture, earning a reputation for being a food paradise and premier dining destination. In 2009, Singapore saw visitors spend about S$1.5 billion on food and beverage, or about 11 per cent of their total expenditure. On average, about 20 per cent of the Singapore Food Festival attendees are tourists. T
The entire stretch of scenic Singapore River will bustle with events and activities during SFF 2010.
Kicking off the 10?day SFF 2010 on 16 July will be Clarke Quay Food Street(????“?”???) at Read Bridge, where the entire length of the bridge will be transformed into a food haven offering sumptuous Chinese delicacies from more than 30 food stalls from various famous restaurants.
Other not?to?be?missed SFF 2010 core events include the Singapore Chinese Dialect Tingkat Cruise, Singapore Chinese Dialect Street Snacks, Singapore Chinese Dialect Heritage Feast (?????), Makansutra SFF Culinary Master Classes and the Singapore River Market.
Be it savouring Singapore Chinese dialect delights while cruising along the Singapore River; relishing nostalgic Chinese dialect street snacks, such as Malt Candy, Red Bean Cake, Ting Ting Candy and Mua Chee, or enjoying a gastronomic adventure of (not one but) five buffet lines of sumptuous delights featuring the best of Singapore Chinese Dialects food at the festival’s finale, there is something for everyone’s liking and taste!
Shop for fashionable knick?knacks and food at the Singapore River Market which is along the Clarke Quay stretch of the Singapore River; for an even more fulfilling and enriching experience for foodies, they can choose to attend a series of Makansutra SFF Culinary Master Classes where they can learn the best?kept secrets to well?known Singaporean Chinese Dialects dishes and how to prepare and cook them!
For the first time, SFF goes digital with a fun Cooking Game, entitled “Grandma’s Kitchen”,to educate food lovers. Hosted on the official SFF 2010 website and downloadable as an iPhone application, the cooking game will allow players to choose and whip up their own Chinese dialect dishes, such as Bak Kut Teh or Hokkien Mee. Through this process, they will learn the use of different ingredients and at the end of the game, they will receive the full recipe of the chosen dish.
As part of SFF 2010’s outreach to the blogging community, Food In Translation will invite famous local food bloggers to embark on a food tour where they will taste popular Singapore Chinese Dialect dishes in one day and blog about their experience after each dish.
Throughout the month of July, there will be island?wide dining privileges to boost the local dining scene and a SFF Lucky Draw open to all diners who incur a minimum spend at participating F&B establishments. Exclusive dining privileges at participating establishments will also be extended to Standard Chartered Bank cardmembers.
Whether you are a local or foreigner, this year’s SFF is a good opportunity to (re)discover and whet your appetite on several must?try dishes from each Chinese dialect groups! Go on a gastronomic escapade with these must?try selections:
Cantonese ?Century Egg Congee, Har Gao, Wanton Noodle
Hainan ?Chicken Rice, Jian Dui
Hakka ?Lei Cha Rice, Niang Dou Fu, Suan Pan Zi
Hokkien ?Fried Hokkien Noodles, Lor Mee, Popiah
Teo Chew ?Bak Kut Teh, Chwee Kueh, Fried Carrot Cake
More Information: www.singaporefoodfestival.com
Source and photos: Singapore Food Festival 2010