Lista uczestników – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Opublikowano: 30-01-2013
V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”odbędzie się w dniach 14-16 czerwca 2013 roku.
Konkurs wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski 2013
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem Konkursu jest Hotel – Zamek w Pułtusku
Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii,
przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs odbędzie się przy wsparciu medialnym TV Super Stacja.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sponsorem Głównym Konkursu jest Firma
Konkurs odbędzie się 15 czerwca 2013 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii w kategoriach :
KUCHARZE PROFESJONALNI
UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Przedmiotem Konkursu jest :
PRZEKĄSKA ZIMNA lub GORĄCA |
DANIE GŁÓWNE |
– Okoń (filet ze skórą) – Dowolny ser pleśniowy Firmy „LAZUR” – Rabarbar ogrodowy świeży – Dowolne świeże zioła |
– Schab ( bez kości) – Seler zwyczajny świeży – Ogórek małosolny – Chrzan pospolity (korzeń) |
Wszystkie ekipy kucharskie, które zakwalifikowały się do V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do dnia 27 maja 2013 roku powinny dokonać potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie. Potwierdzenie należy przesłać drogą elektroniczną na adres : szczygielski.piotr@interia.pl
Nienadesłanie potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie ekipy z Konkursu i zastąpienie jej ekipom rezerwową.
Organizatorzy przypominają jednocześnie, że z dniem 27 maja 2013 roku upływa termin nadsyłania listy zapotrzebowania obowiązkowych produktów Konkursowych.
Kliknij – TUTAJ ZNAJDZIESZ ZDJĘCIA PROPONOWANYCH TALERZY
LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU
Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie :
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI
- Rafał Zalewski i Marcin Zelent – Hotel Luxor – Lublin
- Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki – Restauracja Kociołek – Pruszków
- Maciej Rymacki i Paweł Zajączkowski – IBB Andersia Hotel – Poznań
- Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek – Restauracja Amber Room – Warszawa
- Janusz Sychta i Janusz Żyliński – Sheraton – Sopot
- Grzegorz Bąk i Grzegorz Bartoszek – Hotel Ambasadorski – Rzeszów
- Kamil Tłuczek i Dawid Puc – Restauracja „Vis a Vis” – Łańcut
- Bartosz Petert i Kamil Werewka – Copernicus Hotel – Toruń
- Łukasz Miecznikowski i Maciej Butkiewicz – Hotel Wolne Miasto – Gdańsk
- Adrian Urbański i Norbert Sokołowski – Restauracja Moonsfera – Warszawa
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE
- Piotr Wyrwas i Adam Psurski – Piąty Smak – Poznań
- Grzegorz Rytelewski i Adam Majewski – Teatr Kamienica – Warszawa
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
- Bartosz Murawski i Mateusz Litwińczuk – Warszawa – ZSGH – ul. Majdańska
- Damian Kamiński i Anna Król – Wałbrzych – ZS Nr 7
- Daniel Podlasin i Tomasz Golianek – Pułtusk – ZS im. B. Prusa
- Michał Wester i Igor Antoszewski – Wrocław – ZSG
- Igor Sinoracki i Maciej Osiński – Warszawa – ZSG – ul. Poznańska
- Kamil Skóra i Agnieszka Sowiźrał – Ropczyce – ZSA-T
- Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos – Warszawa – ZSGH – ul. Majdańska
- Aleksandra Zielińska i Hubert Janicki – Świebodzin – PZSTiZ
- Bartłomiej Wrona i Michał Ziaja – Rzeszów – ZSG
- Patryk Trzonkowski i Pola Szewczyk – Warszawa – ZSG – ul. Poznańska
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – EKIPY REZERWOWE
- Wojciech Gołębiowski i Łukasz Jesiotr – Otwock – ZSEG
- Klaudia Kopeć i Karolina Murawska – Płock – ZSUiP
Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
Harmonogram
14 czerwca 2013 roku – piątek
od godz. 14:00 – zakwaterowanie uczestników Konkursu w Hotel-Zamek Pułtusk, ul. Szkolna 11
godz. 18:00 – odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie – Komnata Zamkowa „Koncertowa”
– omówienie regulaminu
– losowanie numerów startowych
godz. 19:30 – wydawanie towaru
godz. 20:00 do 23:00 – kolacja w „Tawernie” nad brzegiem Narwi
15 czerwca 2013 roku – sobota
godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”
godz. 07:30 – przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich Uczniów Szkół Gastronomicznych
– przedstawienie składu sędziowskiego
– przedstawienie startujących ekip
godz. 07:45 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Uczniów Szkół Gastronomicznych
godz. 08:00 do 13:10 – Konkurs Kulinarny w kategorii Uczniowie
godz. 11:00 – przywitanie przez organizatorów ekip Profesjonalistów
– przedstawienie składu sędziowskiego
– przedstawienie startujących ekip
godz. 11:35 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Profesjonalistów
godz.11:50 do 17:00 – Konkurs Kulinarny w kategorii Profesjonaliści
godz. 19:00 – Gala Diner
– ogłoszenie wyników konkursów
– zabawa do białego rana
16 czerwca 2013 roku – niedziela
godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”
do godz. 12:00 – wymeldowanie z Hotelu
– wyjazd ekip i gości
Rezerwacja noclegu w Hotelu Dom Polonii w Pułtusku w dn. 14-16 czerwca 2013 roku
po preferencyjnych cenach 120 zł doba od osoby ze śniadaniem na HASŁO KUCHNIA POLSKA
tel. 602 11 47 26
Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś„
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś – Harmonogram
Opublikowano: 18-01-2012
ZAKWALIFIKOWANI DO KONKURSU do pobrania
Konkurs wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski 2012
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem Konkursu jest Hotel – Zamek w Pułtusku
Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii,
przy wsparciu i pomocy merytorycznej Quality Culinary Club.
Konkurs odbędzie się przy wsparciu medialnym TVP-1 program „Kawa czy Herbata”.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
ZAPROSZENIE DO KONKURSU
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Cel Konkursu Kulinarnego :
Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej.
Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością.
Promowanie producentów polskiej żywności.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej
udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Konkurs odbędzie się
19 maja 2012 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii
w kategoriach :
KUCHARZE PROFESJONALNI
UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Przedmiotem Konkursu jest :
PRZEKĄSKA ZIMNA
Pstrąg wędzony cały + ser Capresi Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK
+ dowolny produkt wiosenny (nowalijka)
DANIE GŁÓWNE
Udko kaczki + soczewica + młoda kapusta czerwona
Tu znajdziesz : Regulamin Konkursu – profesjonaliści
Tu znajdziesz : Regulamin Konkursu – uczniowie szkół gastronomicznych
Tu znajdziesz : Formularz zgłoszeniowy – profesjonaliści
Tu znajdziesz : Formularz zgłoszeniowy – uczniowie szkół gastronomicznych
Szczegółowe informacje dotyczące Konkursu podane zostaną do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.
W ramach imprez dodatkowych odbędą się :
Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”.
Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy.
Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland.
W ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży” – mini turnieje kulinarne.
Tradycyjnie, jak co roku podczas trwania Konkursu przeprowadzona będzie akcja charytatywna na rzecz
Fundacje Dzieci Żywionych Inaczej.
W IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś„
udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym programie TVP-1 „Kawa czy Herbata”.
Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostaną do programu „Kawa czy herbata”,
gdzie wraz z Szefem Kuchni Stefanem Birkiem będą mogli zaprezentować swoje zwycięskie dnie.
Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy
Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś„