Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Opublikowano: 20-04-2017

Już 02 czerwca 2017r. odbędzie się kolejna, IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.
Konkurs, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie tym razem odbędzie się w położonym nad Zalewem Zegrzyńskim Hotelu Windsor**** w Jachrance.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Henryk Kowalczyk – Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pan Krzysztof Jurgiel.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Organizatorzy zapraszają do udziału w tym wydarzeniu uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski (w konkursie udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharzy).
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są:
– Filet z suma ze skórą
– Amarantus ekspandowany
– Cykoria
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
– Biodrówka jagnięca bez kości
– Mąka orkiszowa (odmiana Oberkulmer Rotkorn)
– Kiszona czerwona kapusta
Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 19 maja (piątek) 2017 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl i/lub s.birek@hotellord.com.pl.
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
Wszystkim Partnerom, Uczestnikom oraz Gościom dotychczasowych edycji bardzo dziękujemy za wieloletnie wsparcie i zapraszamy do współpracy podczas IX edycji.
Dokumenty do pobrania: