Kulinarnie po złoto
Opublikowano: 22-08-2012

5 października 2012 roku oczy całego świata będą zwrócone w stronę Erfurtu, gdzie będzie się odbywać Olimpiada Kulinarna. Polska po raz pierwszy wystartuje w kategorii Senior.
W tym roku aż 42 reprezentacje będą walczyły o złoty medal. Polskę reprezentuje drużyna w składzie: Grzegorz Cielecki (kapitan), Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński, Krystian Skwierz oraz Tomasz Deker. Członkowie Reprezentacji są zrzeszeni w trzech największych polskich organizacjach szefów kuchni. Kulinarna Kadra to znakomita mieszanka doświadczenia, pasji i wysokich umiejętności.
Jeden za wszystkich…
Olimpiada Kulinarna to przede wszystkim praca w zespole. Zgrane działanie Kadry opiera się na określonych zadaniach, wyznaczonych każdemu kucharzowi. „Każdy z nas wie dokładnie, za co odpowiada. Jeden zajmuje się sprawami technicznymi, drugi cukiernictwem, itd.. Podział pracy w zespole to ważny element drogi do sukcesu.”- mówi Grzegorz Cielecki, kapitan Drużyny. W zespole bardzo ważna jest umiejętność zapanowania nad 6 silnymi, męskimi charakterami. Ta rola przypadła Rafałowi Targoszowi – „Jestem łącznikiem między wszystkimi członkami drużyny. Jestem najstarszy w tym teamie i również muszę okiełznać te temperamenty.” Każdy z członków Drużyny wnosi coś od siebie. Jednak zawsze ostateczne słowo należy do Kapitana.
Ćwiczenie czyni mistrza, czyli o treningach słów kilka
5 dniowa Olimpiada jest poprzedzona miesiącami przygotowań i ćwiczeń. Im bliżej Olimpiady, tym więcej treningów, które odbywają się minimum 2-3 dni w tygodniu. Kadrowicze musza pogodzić treningi z zawodowymi zobowiązaniami, co nie jest łatwym zadaniem. W Erfurcie Kadra zmierzy się z dużym wyzwaniem – aż 4 kategoriami dań: zakąskami, menu wegetariańskim, dziełem cukierniczym oraz zestawem obiadowym. Dlatego też treningi muszą być bardzo zróżnicowane, a co za tym idzie- są pracochłonne.
Ułańska fantazja
Jak sami Kadrowicze podkreślają, muszą stawiać sobie poprzeczkę wysoko. Owa wysoka poprzeczka znajduje się oczywiście na podium. Jednak poza celem medalowym, istnieje również nieco inne zadanie do wykonania- godne reprezentowanie Polski i przedstawienie w Erfurcie jak najlepszego obrazu kulinariów polskich. Polska kuchnia to kuchnia z tradycjami. Kadra Narodowa stawia sobie również za cel, pokazanie jej z nieco innej strony, co potwierdzają słowa Grzegorza Cieleckiego- „My pokażemy kolegom z innych krajów bardziej naszą fantazję ułańską, czyli nietuzinkowe podejście do kuchni polskiej, czasem sprzeczne z logiką.” Z pewnością przekonamy się o tym już 5 października. Jak na razie pozostaje nam, Kibicom, mocno trzymać kciuki! Powodzenia!
Patronat Honorowy nad Kulinarną Kadrą Narodową objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sponsorem Generalnym jest firma Unilever Food Solutions. W gronie Sponsorów znalazły się firmy: Bonduelle, Kitle.pl, Biernacki oraz Ascobloc. Gerlach to Partner Kulinarnej Kadry Narodowej.
W gronie Patronów Medialnych znaleźli się: Papaja.pl, Kuchnia +, Kuchnia – Magazyn Dla Smakoszy, Men’s Health, Przegląd Gastronomiczny, TVP Poznań, oraz Portal NewsGastro. Marketingiem i komunikacją zajęła się Agencja RiverWood.