Kurs Carvingu w Pomorskiej Akademii Kulinarnej

Opublikowano: 09-11-2011

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich zaprasza do Pomorskiej Akademii Kulinarnej na kurs carvingu w dwóch stopniach zaawansowania – w dniach 14-15 oraz 16-17 listopada br. 
1_SPK_rgb_640x640
Szkolenie Pierwszy Stopień (dwa dni:  14-15 listopada 2011)
Podczas dwu dniowego (16 godz.) kursu podstawowego uczestnicy będą wykonywać dekoracje z warzyw i owoców. Szkolenie składa się z kilku etapów, które zostały opisane w poniższym programie. Wszystkie prace, które będą wykonywać potencjalni kursanci, zostaną najpierw omówione, a następnie wykonywane pod bacznym okiem instruktora Mistrza Mariusza Gachewicza.
Dlaczego warto wybrać ten kurs, odpowiedź jest prosta, Pomorska Akademia Kulinarna jest placówką, którą stworzył Zarząd Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski z Krzysztofem Szulborskim na czele, szanowanym i cenionym Szefem Kuchni z ogromnym doświadczeniem  w branży gastronomicznej i nie tylko.
Wszyscy uczestnicy mają zapewnione w cenie, materiały dydaktyczne, sprzęt, na, którym będą pracować, owoce i warzywa, które po zakończeniu szkolenia są ich własnością, lunch, przerwy kawowe. Po ukończonym kursie wszyscy uczestnicy otrzymują certyfikat Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
Dzień pierwszy (I Stopień) 14 listopada 2011
Godzina 9.00 rozpoczęcie Szkolenia
Krótki wstęp na temat Carvingu
Omówienie technik posługiwania się narzędziami i „zapoznanie „się z nimi
Omówienie poszczególnych wzorów i samodzielna praca wraz z instruktorem:
W pierwszym dniu zostaną wykonane różnego rodzaju kwiaty, liście, szyszki z warzyw i owoców (rzodkiewka, por, cebula, marchew, biała rzodkiew, cukinia, ogórek, papryczki chili, kalarepa, melon)
Z wszystkich wykonanych elementów na koniec pierwszego dnia szkolenia, kursanci wykonają kompozycje np. w wazonie, w koszyku oczywiście własnoręcznie wykonanym
Omówienie technik i sposobów przechowywania prac
W międzyczasie będą przerwy kawowe
Godzina 14.00 LUNCH
Godzina 17.00 zakończenie pierwszego dna Szkolenia z  możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę.
CAŁODZIENNA PRZERWA KAWOWA
Dzień drugi (I Stopień) 15 listopada 2011
Godzina 9.00 rozpoczęcie Szkolenia
Przypomnienie z poprzedniego dnia kilku technik
Zapoznanie z nowymi technikami – wprowadzenie elementu tajskiego na warzywach i dużych owocach
W drugim dniu zostaną wykonane prace w owocach i warzywach (jabłka, kalarepa, melon żółty, melon, arbuz)
Ze wszystkich wykonanych elementów na koniec drugiego dnia Szkolenia, kursanci wykonają kompozycje łącząc poszczególne elementy w całość
Godzina 14.00 lunch,
Godzina 17.00  zakończenie Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę oraz wręczenie certyfikatów
CAŁODZIENNA PRZERWA KAWOWA
Szkolenia Carving II Stopień (Dwa dni) 16-17 listopada 2011
Podczas dwudniowego (16 godzin) kursu zaawansowanego uczestnicy będą wykonywać dekoracje z warzyw i owoców. Szkolenie składa się z kilku etapów, które zostały opisane w poniższym programie. Wszystkie prace, które będą wykonywać potencjalni kursanci, zostaną najpierw omówione, a następnie wykonywane pod bacznym okiem instruktora Mistrza Mariusza Gachewicza.
Pierwszy dzień Szkolenia (II Stopień) 16 listopada 2011
Godzina 9.00 rozpoczęcie Szkolenia
Temat Szkolenia: Techniki Tajskie
Szkolenie skierowane jest do osób posiadających podstawowe umiejętności w carvingu
Omówienie poszczególnych wzorów i samodzielna praca wraz z instruktorem:
Praca na owocach i warzywach. Omówienie technik i sposobów przechowywania prac
W międzyczasie – przerwy kawowe
Godzina 14.00 LUNCH
Godzina 17.00 Zakończenie pierwszego dnia Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę.
CAŁODZIENNA PRZERWA KAWOWA
Drugi dzień Szkolenia (II Stopień) 17 listopada 2011
Temat Techniki Tajskie cz II
Szkolenie w którym będą wykorzystane duże owoce i warzywa (arbuz, dynia). tworzenie płaskorzeźb, wraz z ich wykończeniem.
Szkolenie skierowane jest do osób posiadających podstawowe umiejętności w carvingu
Godzina 14.00 LUNCH
Godzina 17.00 Zakończenie pierwszego dnia Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę. oraz wręczenie certyfikatów
CAŁODZIENNA PRZERWA KAWOWA
Koszty Szkoleń:
Koszt Szkolenia Carving I Stopień  (dwa dni)-  750,00 zł + VAT /osoba
Koszt Szkolenia Carving II Stopień (dwa dni) 900 zł + VAT / osoba
Pakiet (I i II Stopień zaawansowania 4 Dni) 1500 zł + VAT / osoba
Terminy Szkoleń:
I Stopień Zaawansowania 14-15 Listopada 2011
II Stopień Zaawansowania 16-17 Listopada 2011
Zgłoszenia przyjmowane są do 12 Listopada 2011 roku do godziny 17.00
e-mail:  szulba@tlen.pl
lub telefonicznie: 501–123-458
Uwaga – Ilość miejsc ograniczona!