l’Art de la cuisine Martell 2012

Opublikowano: 08-12-2011

Firma Pernod Ricard Polska wraz z marką Martell  oraz  Grupa ANDERS  po raz kolejny podjęły decyzję o organizacji Konkursu. W związku z ogromnym zainteresowaniem każdą edycją konkursu, bramy zabytkowego, XIV–wiecznego Hotelu Zamek Ryn**** w Rynie ponownie otworzą się przed Uczestnikami spotkania od 9 do 11 marca 2012r.

martell.logo

MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak:  Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

FORMUŁA KONKURSU

L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat  w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).

W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na przygotowanie każdego  dania kucharze będą mieć 1 godzinę.

Podczas konkursu potrawy oceniane są przez dwa zespoły jury – pierwszy to JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. To drugie jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.

W poprzedniej edycjach konkursu w szranki stawały ekipy z wielu znamienitych restauracji. Wśród uczestników i laureatów konkursu znaleźli się młodzi adepci sztuki kulinarnej z restauracji „JAN” w Bełchatowie (ubiegłoroczni laureaci), „Jak Pragnę Wina” z Łodzi,   „Kummerówka” z Bydgoszczy a także  Belvedere-Cafe  Warszawa, Zamek Dubiecko, „Bryza” Jurata, „Ancora” Kraków,  „Platter” Warszawa, „Revello” Łódź, „Westin” Warszawa,  Studio Kulinarne Roberta Sowy Warszawa, „Sheraton” warszawa, „Król Kazimierz”  z Kazimierza Dolnego, Hotel HP PARK Olsztyn,  Unity Line Szczecin.

Sam konkurs, a także pięknie wyeksponowane na zadaszonym zamkowym Dziedzińcu stoiska sponsorów odwiedza zazwyczaj  800-1000 osób.  Zwiedzający  to osoby zawodowo zajmujące się branżą restauracyjną i hotelową. Organizatorzy wysyłają zaproszenia  do hoteli i restauracji, ze szczególnym uwzględnieniem  obiektów zlokalizowanych na Warmii, Mazurach  i Suwalszczyźnie. Dzięki obecności właścicieli restauracji, menedżerów i szefów  kuchni, którzy mogą zdobyć tu znakomite doświadczenie, skorzystać z ciekawych prezentacji, ale także wziąć udział w bezpłatnych, specjalnie dla nich przygotowanych szkoleniach i seminariach, odbywających się podczas Konkursu, cała impreza staje się niezwykle atrakcyjna.

Najlepiej świadczyć może o tym fakt, że w poprzednich edycjach podczas Konkursu  prezentowały się m.in takie firmy jak: Oerlemans, Hiestand, Stalgast, Convotherm, Diversey, Prymat, Iglotex, Lambweston, ZT Kruszwica, Kuchnie  Świata, J.J.Darboven i wiele innych.

ORGANIZATORZY

PERNOD RICARD POLSKA . – producent i dystrybutor alkoholi, wyłączny przedstawiciel koniaku marki MARTELL w Polsce.

www.pernod-ricard.com

pr_dn_10_polska_color

Fundacja Klubu Szefów Kuchni – to grono największych fachowców w dziedzinie gastronomii, którzy gwarantują wszystkim konkursom kulinarnym profesjonalne przygotowanie oraz ocenę przygotowanych potraw.

www.fundacja-ksk.pl

KSK.logo

Hotel Zamek Ryn**** – czterogwiazdkowy ekskluzywny hotel, umiejscowiony w XIV-wiecznym Zamku,  który w swoich murach po raz szósty będzie gościć konkurs
l´Art de la cuisine Martell 2012.

www.zamekryn.pl

Anders Group – grupa obiektów hotelarsko-gastronomicznych zlokalizowanych na Warmii i Mazurach, która jest organizatorem technicznym i marketingowym obecnej edycji konkursu.

www.andersgroup.pl

AndersGroup

MIEJSCE KONKURSU

Konkurs po raz kolejny odbędzie się w nowoczesnym centrum kongresowo – wypoczynkowym – Hotel Zamek Ryn****. Ten czterogwiazdkowy obiekt powstał w wyniku odrestaurowania XIV–wiecznego zamku krzyżackiego.

To wyjątkowe w skali światowej miejsce oferuje swoim Gościom 164 stylowe pokoje, restauracje: Refektarz, Winiarnię, Zbrojownię z kręgielnią, strzelnicą i salą myśliwską, centrum konferencyjne oraz SPA  Księżnej Anny i centrum rekreacji usytuowane w zamkowych  podziemiach.

Główną areną przyszłorocznego wydarzenia ponownie będzie dziedziniec zamkowy. W tym unikatowym miejscu o powierzchni 900 m2 odbędzie się zarówno konkurs kulinarny jak i wieczorna gala.  Tym razem nasi Goście będą bawić się na Jubileuszowym Bankiecie  podczas którego zostaną ogłoszone wyniki Konkursu.

RAMOWY PROGRAM IMPREZY

09.03.2012 r.

* odprawa uczestników

* ekscytujący wieczór integracyjny  w zamkowym kasynie

10.03.2012 r.

* konkurs kulinarny na zamkowym dziedzińcu  (godz. 9.00-15.00)

* prezentacje partnerów konkursy

* warsztaty kulinarne

* Jubileuszowa Gala na X-Lecie Konkursu

Serdecznie zapraszamy

Barbara Pawliczuk

Dyrektor Marketingu i Sprzedaży

Hotel ZAMEK RYN

Barbara.pawliczuk@zamekryn.pl

+48 661 603 004

Tel. 87/429 70 40