Lista startujących ekip kucharskich w V Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010
Opublikowano: 31-07-2010
14 sierpnia 2010 roku odbędą się V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010
Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu, wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni po raz kolejny organizuje Mistrzostwa Polski w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny.
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego, Urzędu Marszałkowskiego.Tegoroczne-jubileuszowe V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny-Ustroń 2010 honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki.
Zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego będą nominowani do Pucharu Polski 2010.
W związku z dużym zainteresowaniem tegoroczną edycją Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny, Komisja Weryfikacyjna postanowiła dopuścić 12 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.
Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji dania konkursowego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut.
Lista startujących ekip kucharskich:
1. Karel Drápal i Jan Jakeš – Moravia Team – Republika Czeska – Czechy
2. Jarislav Cabuk i Jan Králik – Hotel Marlene – Słowacja
3. Dominik Pochmara i Monika Bielik – ZSG-ul.Poznańska – Warszawa
4. Kamil Dąbrowski i Karol Pietrzak – Klub Plaza – Darłówko
5. Dawid Klimaniec i Tomasz Cieslar – Hotel Piano Nobile & Restauracja Nova – Pszczyna/Strumień
6. Tomasz Górski i Michał Skrzypczak – Hotel***** Bohema – Bydgoszcz
7. Cezary Powała i Wiktor Stefaniak – Akademia Smaku – Warszawa
8. Krystian Kubski i Rafał Orłowski – Kocierz Hotel&Restauracja "Piwnica Rycerska" -Targanice & Kęty
9. Dariusz Mikołajczak i Marcin Belgrau – Hotel Nadmorski – Gdynia
10. Michał Górecki i Artur Wawer – Hotel Boss – Józefów
11. Grzegorz Drużbański i Maciej Wysocki – Karczma regionalna "Czar Równicy" – Ustroń
12. Mariusz Malinowski i Stanisław Mężyk – Restauracja Kuchnia i Wino – Pszczyna
Wszystkie zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia (drogą elektroniczną szczygielski.piotr@interia.pl) swojego udziału w Mistrzostwach do dnia 05 sierpnia 2010 roku, pod rygorem dyskwalifikacji.
Nad prawidłowością przebiegu Mistrzostw czuwać będą trzy składy jury:
Jury Techniczne:
Marcin Walasek – przewodniczący
Dariusz Borysiak
Profesjonalne Jury degustacyjne:
Piotr Szczygielski – przewodniczący
Zenon Hołubowski – v-c przewodniczący
Carlos Gonzalez Tejera
Leszek Makulski
Wiesław Wróblewski
Komisja złożona ze smakoszy VIP i zaproszonych gości
Harmonogram Mistrzostw:
Piątek, 13 sierpnia 2010 roku
od godz. 14:00 – zakwaterowanie Uczestników Mistrzostw w Hotelu Diament Ustroń ul. Zdrojowa 3
godz. 19:00 – kolacja w firmie bufetu
Sobota, 14 sierpnia 2010 roku
godz. 07:00 – śniadanie w formie bufetu
godz. 10:00 – odprawa ekip kucharskich biorących udział w Mistrzostwach – obecność obowiązkowa
– losowanie numerów startowych ekip kucharskich
– odprawa jury – obecność obowiązkowa
godz. 10:45 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 1, 2, 3
godz. 12:00 – wystrzał armatni – rozpoczęcie V Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny
godz. 12:00 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 1, 2, 3
godz. 12:15 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 4, 5, 6
godz. 12:30-13:30 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 4, 5, 6
godz. 13:45 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 7, 8, 9
godz. 14:00-15:00 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 7, 8, 9
godz. 15:15 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 10, 11, 12
godz. 15:30-16:30 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 10, 11, 12
godz. 17:00 – oficjalne ogłoszenie wyników i wręczenie nagród
godz. 19:00 – Gala Diner
Organizatorzy opcjonalnie zapewniają nocleg z 14 /15 sierpnia 2010 roku, na podstawie wcześniejszego zgłoszenia.
Patronat medialny: NewsGastro, Gastromaniak, Papaja, Poradnik Restauratora, media lokalne.
Tu znajdziesz: REGULAMIN
regulamin.pdf
Kontakt w sprawach organizacyjnych Piotr Szczygielski szczygielski.piotr@interia.pl