Lista startujących ekip kucharskich w V Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010

Opublikowano: 31-07-2010

14 sierpnia  2010 roku  odbędą  się V  Mistrzostwa  Polski  w  Podawaniu  Baraniny – Ustroń 2010

logo_gromady_grali.jpg  logo_osskic.jpg  logo_konkursu.jpg  logo_ministerstwa.jpg logo_kpp.jpg  

Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu, wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni po raz kolejny organizuje Mistrzostwa Polski w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny.

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego, Urzędu Marszałkowskiego.Tegoroczne-jubileuszowe V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny-Ustroń 2010 honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki.

Zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego będą nominowani do Pucharu Polski 2010.

W związku z dużym zainteresowaniem tegoroczną edycją Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny, Komisja Weryfikacyjna postanowiła dopuścić 12 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.

Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji dania konkursowego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut.

Lista startujących ekip kucharskich: 

  1. Karel  Drápal i Jan  Jakeš – Moravia Team  – Republika Czeska – Czechy

  2. Jarislav  Cabuk i Jan  Králik – Hotel Marlene – Słowacja

  3. Dominik  Pochmara i Monika  Bielik – ZSG-ul.Poznańska – Warszawa

  4. Kamil  Dąbrowski i Karol  Pietrzak – Klub Plaza – Darłówko

  5. Dawid  Klimaniec i Tomasz  Cieslar – Hotel Piano Nobile & Restauracja  Nova – Pszczyna/Strumień

  6. Tomasz  Górski i Michał  Skrzypczak – Hotel***** Bohema – Bydgoszcz

  7. Cezary  Powała i Wiktor  Stefaniak – Akademia Smaku – Warszawa

  8. Krystian  Kubski i Rafał  Orłowski – Kocierz Hotel&Restauracja "Piwnica Rycerska" -Targanice & Kęty

  9. Dariusz  Mikołajczak i Marcin  Belgrau – Hotel Nadmorski – Gdynia

10. Michał Górecki i Artur  Wawer – Hotel  Boss – Józefów

11. Grzegorz  Drużbański i Maciej  Wysocki – Karczma regionalna  "Czar Równicy" – Ustroń

12. Mariusz Malinowski i Stanisław  Mężyk – Restauracja Kuchnia i Wino – Pszczyna

Wszystkie zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia (drogą  elektroniczną szczygielski.piotr@interia.pl) swojego  udziału w Mistrzostwach do dnia 05 sierpnia 2010 roku, pod rygorem dyskwalifikacji.

Nad prawidłowością przebiegu Mistrzostw czuwać będą trzy składy jury:

Jury Techniczne:

Marcin Walasek – przewodniczący

Dariusz Borysiak



Profesjonalne Jury degustacyjne:


Piotr Szczygielski  – przewodniczący

Zenon Hołubowski – v-c przewodniczący

Carlos Gonzalez Tejera

Leszek Makulski

Wiesław Wróblewski

Komisja złożona ze smakoszy VIP i zaproszonych gości


Harmonogram Mistrzostw:

Piątek, 13 sierpnia 2010 roku

od godz. 14:00 – zakwaterowanie Uczestników Mistrzostw w Hotelu Diament Ustroń ul. Zdrojowa 3 

godz. 19:00 – kolacja w firmie bufetu

Sobota, 14 sierpnia 2010 roku

godz. 07:00 – śniadanie w formie bufetu

godz. 10:00 – odprawa ekip kucharskich biorących udział w Mistrzostwach – obecność obowiązkowa

                      – losowanie numerów startowych ekip kucharskich

                      – odprawa jury – obecność obowiązkowa

godz. 10:45 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 1, 2, 3

godz. 12:00 – wystrzał armatni – rozpoczęcie V Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

godz. 12:00 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 1, 2, 3

godz. 12:15 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 4, 5, 6

godz. 12:30-13:30 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 4, 5, 6

godz. 13:45 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 7, 8, 9

godz. 14:00-15:00 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 7, 8, 9

godz. 15:15 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 10, 11, 12

godz. 15:30-16:30 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 10, 11, 12

godz. 17:00 – oficjalne ogłoszenie wyników i wręczenie nagród

godz. 19:00 – Gala Diner

Organizatorzy opcjonalnie zapewniają nocleg z 14 /15 sierpnia 2010 roku, na podstawie wcześniejszego zgłoszenia.

Patronat medialny: NewsGastro, Gastromaniak, Papaja, Poradnik Restauratora, media lokalne.

ioga_sponsorw.jpg 

Tu znajdziesz: REGULAMIN

regulamin.pdf

Kontakt w sprawach organizacyjnych Piotr Szczygielski szczygielski.piotr@interia.pl