Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku – aktualne informacje
Opublikowano: 16-04-2010

Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna uprzejmie informuję, że planuje kolejną edycję Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku, który odbędzie się w dniach 5-6 czerwca 2010 roku (sobota-niedziela) na Rynku Kościuszki.
Nie jest to pierwsze takie przedsięwzięcie organizowane przez Podlaską Regionalna Organizacje Turystyczną. W 2008 roku Festiwal Kuchni odbył się podczas Podlaskich Targów Turystycznych. Była to impreza o zasięgu regionalnym która cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. W 2009 roku do udziału zgłosili się restauratorzy z Białorusi, Litwy, Francji, dzięki czemu impreza zyskała rangę międzynarodową. Ubiegłoroczny sukces wydarzenia zmotywował nas do zorganizowania kolejnej edycji Festiwalu Kuchni, który otrzyma nową formułę, będzie trwał dwa dni, a nie jak dotychczas – jeden.
Impreza odbywać się będzie w formie konkursu kulinarnego, w którym wezmą udział profesjonalni kucharze jak i kochający gotowanie amatorzy. Pierwszego dnia rywalizować będą kucharze z Polski,natomiast drugiego dnia kucharze z krajów sąsiednich. Profesjonaliści będą gotować na oczach jurorów i publiczności. Amatorzy zaprezentują gotowe wyroby kulinarne podczas Jarmarku Wyrobów Regionalnych. Szczegółowe zasady konkursu określone zostały w regulaminie.
Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego będzie kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, pretendenta do polskiej korony. Ta świetna osobistość i wyrafinowany smakosz życia, słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które wydawał w swojej magnackiej rezydencji wzorowanej stylem architektonicznym na wielkich francuskich założeniach parkowo-pałacowych. Zaproszeń do udziału w wielodniowych wystawnych balach w „podlaskim Wersalu” nie odrzucali najznakomitsi, utytułowani członkowie europejskiej socjety dworskiej, dodając im blasku i czyniąc z nich odnotowywane w kronikach głośne towarzyskie wydarzenia. Tutejszej gościnności oraz smaków niezwykłej i różnorodnej kuchni podlaskiej będą mogli skosztować turyści uczestniczący w Międzynarodowym Festiwalu Kuchni w Białymstoku.
Ideą imprezy jest nawiązanie do dziedzictwa kulturowego Białegostoku, w tym historii Branickich oraz wielokulturowości północno-wschodniej Polski znajdującej swe odbicie w kuchni regionu podlaskiego.
Do udziału w Festiwalu zaprosimy restauracje specjalizujące się w kuchni żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, białoruskiej oraz rosyjskiej, które przygotują dla odwiedzających degustację potraw zarówno kuchni wykwintnej jak i tej prostej, sycącej spod chłopskiej strzechy.
Imprezą towarzyszącą Festiwalu będzie Jarmark Wyrobów Regionalnych. Plac Miejski przez dwa dni będzie miejscem skupiającym ofertę gastronomiczną całego regionu. Poczynając od marynatów, leśnego runa, oferty wędliniarskiej, garmażeryjnej, chlebów i ciast na wyśmienitych nalewkach, ziołach
i przyprawach kończąc. Podczas Jarmarku prezentowane również będą tradycje rękodzieła na Podlasiu, jak również artystów plastyków białostockich. Przyjezdni turyści będą mieli możliwość zakupu szerokiego wachlarza oryginalnych pamiątek takich jak ikony, tkaniny dwuosnowowe, rzeźby itp.
Zależy nam, aby wizytówką miasta były oryginalne przedsięwzięcia plenerowe, dlatego planujemy poszerzenie produktu kulinarnego o występy artystyczne regionalnych zespołów. Kulinarne zmagania uczestników, uświetnią wieczorem koncerty zespołów „Czeremszyny” i „Devil Blues” z Białegostoku. Wybór zespołu bluesowego z Białegostoku nie jest przypadkowy. Białystok jako stolica bluesa, ma spore tradycje związane z tą muzyką. Zarówno kulinaria podlaskie jak i blues to wyróżniki miasta, które chcemy kreować podczas tegorocznej edycji Festiwalu.
Oprócz Jarmarku Wyrobów Regionalnych, na Rynku Kościuszki odbędą się pokazy sztuki kelnerskiej i barmańskiej, prezentacje sprzętu gastronomicznego i cateringowego, liczne konkursy, Podlaskie Kuchcikowo –kącik zabaw kulinarnych dla dzieci, pokaz muzyki i tańca dworskiego oraz wystawa zdjęć.
Imprezę poprowadzi kolejny raz Karol Okrasa, Członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Koordynatorem merytorycznym konkursu będzie Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Dołożymy wszelkich starań, by zorganizować Festiwal na wysokim poziomie oraz, aby pokazać województwo podlaskie jako miejsce jednoczące ludzi różnych narodowości i kultur, których łączy jedna pasja kulinarna.
Liczymy na Państwa zainteresowanie i chęć współpracy przy organizacji i promocji w/w imprezy. W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt z Panią Sylwią Grudzińską pod numerem telefonu 85 653 77 97 lub droga mailową: sylwiabiernacka_prot@o2.pl.
Z wyrazami szacunku,
Jadwiga Dąbrowska
Dyrektor PROT
Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku
Konkurs Kulinarny etap ogólnopolski i międzynarodowy
Kuchnia dworska Jana Klemensa Branickiego
Termin: 5-6.06.2010 r., sobota-niedziela, godziny 10:00 – 17:00
Miejsce: Białystok , Rynek Kościuszki – deptak
Organizator: Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna, www.podlaskieit.pl
15-440 Białystok, ul. Malmeda 6, tel. 085 653 77 97
Współorganizator:Urząd Miasta Białystok, ul. Słonimska 1, 15-950 Białystok
Koordynator Konkursu: Jerzy Pasikowski
Prowadzący: Karol Okrasa
Pełny ramowy program festiwalu
Arkusz zgłoszeniowy dla profesjonalistów