Mille Miglia 2018

Opublikowano: 15-05-2018

Ostatnie godziny pozostały do startu najpiękniejszego wyścigu świata Mille Miglia 2018.

Mille Miglia to bezsprzecznie jedno z najważniejszych wydarzeń zarówno w światowym kalendarzu motoryzacyjnym jak i towarzyskim – wyjątkowe święto celebrowane przez uczestników, miłośników wspaniałej motoryzacji i mieszkańców malowniczych włoskich miasteczek, przez które przebiega trasa wyścigu Tysiąca Mil.

Tegoroczna edycja Mille Migila 2018 odbędzie się w dniach 16-19 maja i jest, jak zawsze, podzielona na cztery etapy. Łączna długość trasy wyścigu to aż 1800 kilometrów prowadzona drogami publicznymi przez urokliwe włoskie miasteczka. Nie jest to jednak sielankowa wycieczka, ale długi i trudny rajd. Maraton, który wymaga od zawodników wielkiego oddania, pełnego skupienia i nienagannej współpracy przez cały czas. Do przejechania tysiąc mil jazdy po kilka, a nawet kilkanaście godzin dziennie modelami aut, które brały dział w historycznej edycji Mille Miglia rozgrywanej w latach 1927-1957. 

Niesamowita magia wyścigu ściągnęła ponad 450 zabytkowych samochodów, które wystartują w środę do pierwszego etapu z Bresci do Cervia-Milano. Blisko siedemdziesiąt z nich to najwięksi weterani szos pochodzący z lat dwudziestych. 

Po czterech dniach zmagań uczestnicy ponownie spotkają się w miejscu startu. Koniec pięknej przygody zakończy meta w Bresci. 

Po raz trzeci już na starcie Wyścigu Tysiąca Mil zobaczymy reprezentujący Polskę Perlage Team. Nasza ekipa jest wierna marce Aston Martin i na tegoroczny rajd wybrała model DB2 Vantage w 1952 roku, który od organizatorów otrzymał numer startowy 232. 

Oficjalną wodą Mille Miglia ponownie będzie Cisowianka Perlage – pierwsza polska marka w historii, która została sponsorem głównym tego niezwykłego wydarzenia. Puszki musującej wody będą obecne praktycznie w każdym miejscu, gdzie mogą ich potrzebować strudzeni rywalizacją kierowcy i ich ekipy wspierające. 

Emocje związane z Wyścigiem Tysiąca Mil sięgają już zenitu. Rozpoczynamy wielką przygodę!

SK:, , fot. Baranowski Michał/AKPA