Mistrz Sushi HIROTOSHI OGAWA w Polsce
Opublikowano: 18-05-2018
Kto zna mocodawców z Gastro Magic Service, ten wie, że praktycznie zawsze można liczyć na ich wieloformatowe wsparcie. Wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego jest obecna w sektorze HoReCa od dwudziestu lat i przez cały miniony czas bierze czynny udział w branżowych wydarzeniach – jako partner, a także jako sponsor. Tym razem swoją cegiełkę dokłada do organizacji przyjazdu do Polski Hirotoshi Ogawy. Znany i ceniony Mistrz Sushi będzie w kraju w dniach 5-6 czerwca na zaproszenie Alona Thana oraz Międzynarodowej Szkoły Sztuki Kulinarnej Ashanti. Przeprowadzi egzamin z sushi potwierdzony japońskim certyfikatem AJSA.
Hirotoshi Ogawa, reprezentujący All Japan Sushi Association jest znanym i niezwykle cenionym na całym świecie mistrzem sushi, autoryzowanym wykładowcą, egzaminatorem, dyrektorem w Chiba Pref. Sushi Association. Program spotkania z nim wypełni dwa dni, przy czym pierwszego odbędzie się seminarium z mistrzem, a drugiego uczestnicy wezmą udział w zajęciach praktycznych, prowadzonych osobiście przez Ogawę. Dotychczasowe i nabyte umiejętności zostaną ocenione podczas godzinnego, pisemnego egzaminu z sushi. Osobom, które pomyślnie przejdą proces egzaminacyjny, przyznany zostanie japoński certyfikat sushi wydany przez All Japan Sushi Association. Posiadanie certyfikatu uprawnia do noszenia odznaki. Więcej informacji na ten temat – TUTAJ.
ASHANTI jest szkołą gotowania dla amatorów i profesjonalistów o międzynarodowym charakterze. Misją właścicielki – Małgorzaty Michalskiej jest przekazywanie kulinarnej wiedzy z całego świata. Dlatego do współpracy zapraszane są wybitne osobowości ze świata gastronomii z całej Europy, ale też z Japonii, Argentyny, Brazylii, czy Peru. Założeniem organizowanych szkoleń jest, by uczestnicy kończyli je z jednej strony z gotowymi przepisami, ale przede wszystkim z wiedzą, która pozwala na tworzenie autorskich receptur. Szkoła jest dobrze przygotowana do realizacji założonej misji. Na ponad 500 m2 oferuje 3 w pełni wyposażone sale: 1 kulinarną i 2 cukiernicze z 12 profesjonalnymi stanowiskami do pracy na każdej z nich, a do szkoleń biznesowych – przestronną salę konferencyjną. Jak można przeczytać na ich stronie: W ramach oferowanej przestrzeni prowadzimy szkolenia w 6 atelier: Atelier Mistrzów Czekolady, Atelier Sztuki Kulinarnej, Atelier Sztuki Barmańskiej, Atelier Mistrzów Baristyki, Atelier Sztuki Sommelierskiej i Atelier Twojego Biznesu.
W Polsce jest oczywiście wiele szkół gotowania o różnym stopniu zaawansowania. Ashanti wyróżnia jednak szansa, jaką stwarza dla ambitnych kucharzy, cukierników, barmanów, którzy nie mogą sobie pozwolić na zagraniczny staż, by podnosić swoje kwalifikacje. Przekazywana w Ashanti wiedza ma międzynarodowy poziom, a wykładowcy potwierdzili swoje umiejętności na międzynarodowej arenie. Jednym z nich jest Alon Than – Mistrz Świata – World Sushi Cup Japan 2015, który w Polsce otworzył już 7 restauracji Izumi Sushi. Jest też zaangażowany w organizację przyjazdu Hirotoshi Ogawy.