Z najlepszymi szefami kuchni do Peru
Opublikowano: 17-09-2018
Czterech szefów kuchni, z czołówki najlepszych na świecie, przygotowuje się do wyjazdu na wycieczki po najciekawszych regionach kulinarnych w Peru. Podróże są organizowane przez 50 Best’s travel series, 50 Best Explores i we współpracy z PromPeru. Ana Roš, Daniela Soto-Innes, James Lowe i Jock Zonfrillo będą podążać za czterema renomowanymi, peruwiańskimi szefami kuchni od końca września.
Od niedzieli 23 września do środy 10 października 2018 roku czterech szefów kuchni należących do ścisłej czołówki najlepszych na świecie wyruszy w niezwykłą podróż po Peru. Będą to: Ana Roš z Hiša Franko z Kobarid w Słowenii, Daniela Soto-Innes z Cosme w Nowym Jorku, James Lowe z Lyle’s w Londynie i Jock Zonfrillo z Orany w Adelajdzie w Australii. Ich przewodnikami będą peruwiańscy, renomowani szefowie kuchni. Każda podróż potrwa od czterech do pięciu dni, a rozpocznie się i zakończy w Limie – stolicy gastronomii Peru i lokalizacji wielu najlepszych restauracji w regionie Ameryki Łacińskiej.
Miejsce: Tumbes
Szef kuchni: Daniela Soto-Innes, Cosme, Nowy Jork, USA
Lokalny szef kuchni: José del Castillo, Isolina, Lima; Młody szef kuchni: Francesca Ferreyros
Opis podróży: W tę podróż kulinarną, która zakończy się w Limie w niedzielę 23 września wybierze się szefowa kuchni Daniela Soto-Innesa z Cosme. 28-letnia, meksykańska kucharka jest uważana za jednego z najlepszych szefów kuchni w Nowym Jorku. Jej podróż to badanie nadmorskiego regionu Tumbes w północno-zachodnim Peru, pod przewodnictwem peruwiańskiego szefa kuchni José del Castillo. Znany z pięknych plaż i ciepłego klimatu Tumbes będzie tłem dla wycieczek po lokalnych rynkach i przy grillu na plaży. Soto-Innes będzie również przemawiała na spotkaniu liderów #50BestTalks: Voices for Change w San Francisco w środę, 12 września.
Miejsce: Iquitos
Szef kuchni: Jock Zonfrillo, Orana, Adelaide, Australia
Lokalny szef kuchni: Pedro Miguel Schiaffino, Malabar i Amaz, Lima; Młody szef kuchni: Matias Cilloniz
Opis podróży: W drugą wycieczkę gastronomiczną, która rozpoczyna się w czwartek, 27 września, wybierze się szef kuchni Jock Zonfrillo. Jego praca, promująca rodzimą, australijską żywność i kulturę rdzennej społeczności sprawiła, że został w 2018 zwycięzcą Basque Culinary World Prize. W towarzystwie Pedro Miguel Schiaffino, jednego z najbardziej pomysłowych kucharzy w Peru i właściciela dwóch restauracji na liście 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej, pozna region Amazonki. Weźmie też udział w łowisku Paiche, pozna lokalne społecznościach autochtoniczne i odwiedzi Iquitos City – największe miasto na świecie, do którego można dotrzeć tylko drogą rzeczną i powietrzną.
Miejsce: Cusco
Szef kuchni: James Lowe, Lyle’s, Londyn, Wielka Brytania
Lokalny szef kuchni: Diego Muñoz, Belmond Andean Explorer, Cusco; Młody szef kuchni: André Patsias
Opis podróży: Kultowe, andyjskie miasto Cusco, położone na 3400 m wysokości w południowo-wschodnim Peru jest celem trzeciej grupy szefów kuchni. Opuszczą oni Limę w poniedziałek 1 października. Na tę wycieczkę wybierze się James Lowe, który był popularny w londyńskich restauracjach jeszcze przed otwarciem Lyle’s. Zadebiutował na liście 50 najlepszych restauracji świata w tym roku. Dołączy do niego szef kuchni Diego Muñoz, były szef kuchni Astrid y Gastón. Wycieczka odbędzie się po starożytnej stolicy Inków w Cusco, Świętej Dolinie z kolacją w nowej restauracji Virgilio Martínez’s Mil. Nie zabraknie podróży na pokładzie luksusowego pociągu sypialnego Belmond Andean Explorer do Arequipy.
Miejsce: Arequipa
Szef kuchni: Ana Roš, Hiša Franko, Kobarid, Słowenia
Lokalny szef kuchni: Pía León, Kjolle, Lima; Młody szef kuchni: Arlette Eulert
Opis podróży: Ostatnia podróż to przeniesienie się na południową stronę Peru. Wycieczka rozpocznie się w piątek, 5 października i poprowadzi szefów do Doliny Colca i miasta Arequipa, które zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO za swoje historyczne centrum. Ana Roš, The World’s Best Female Chef 2017 zbada ten rejon i jego wyjątkową przyrodę, odwiedzi lokalnych producentów i odkryje charakterystyczne rynki. Towarzyszyć jej będzie Pía León – szef kuchni nowo otwartego Kjolle i Virgilio Martíneza w Central w Limie.