Omega & Endi-Bar Classic Cup 2010

Opublikowano: 05-07-2010

olsztyn_endiduzy.jpgMam zaszczyt zaprosić wszystkich zainteresowanych na ogólnopolski konkurs barmański Omega & Endi-Bar Classic Cup? 2010, który będzie zarazem otwartą, letnią edycją ?Mistrzostw Okręgu Północnego Stowarzyszenia Polskich Barmanów?. Odbędzie się w dniu 7 lipca (środa) w HOTELU OMEGA*** przy ulicy Sielskiej 4a w Olsztynie (www.hotelomega.pl). Odprawa rozpocznie się około godzinie 14, a zawody około 16. Barmani będą rywalizować w dwóch kategoriach: ?open? dla czynnych zawodowo barmanów i ?junior? dla pełnoletnich uczniów szkół o profilach gastronomicznych i hotelarskich oraz tych tegorocznych absolwentów ww. szkół, którzy jeszcze nie pracują w zawodzie. Poniżej znajdziesz regulamin zawodów, z którym należy się zapoznać. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, proszę dzwoń lub pisz. Noclegi dla gości przyjezdnych będą zapewnione w Hotelu Podgrodzie na ulicy Osińskiego 12/13, jeśli coś się zmieni poinformujemy Cię o tym. Jeśli nie jesteś z Olsztyna i przyjedziesz pociągiem wysiądź na Dworcu Zachodnim. Poruszanie się taksówkami między tymi miejscami będzie kosztowało jakieś 10-12 zł za kurs.

Celem zawodów będzie propagowanie kultury spożywania napojów mieszanych, podnoszenie umiejętności zawodowych barmanów, integracja środowiska gastronomicznego, zarówno z Polski Północnej, jak i z całego kraju, a także  realizowanie jednego z priorytetów naszego województwa, jakim jest rozwój gastronomii i hotelarstwa. Termin zawodów został wyznaczony tak, aby w sezonie turystycznym można było przybliżyć także turystom wzmagania barmanów i barmanek z całej Polski i adeptów tej sztuki nad malowniczym jeziorem Ukiel.

Zakłada się, iż w konkursie wystartuje około 30 barmanów, z czego ok. 10 będzie startowało w kategorii ?junior?. Organizatorem i jednym ze sponsorów konkursu jest HOTEL OMEGA*** oraz Olsztyńska Grupa Barmanów Endi-Bar(www.endi-bar.pl) .

W charakterze sponsora już w tej chwili swój udział potwierdziły firmy reprezentujące, Red Bull, Bacardi-Martini, Tymbark, Pepsi, Żywiec, a merytorycznie pomaga nam Stowarzyszenie Polskich Barmanów, Poznańska Akademia Barmanów Dariusza Kosiorka oraz Pani Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, mgr inż. Małgorzata Świech-Twarowska. Ogólnopolski patronat nad zawodami i relacje z nich obejmie NewsGastro i ŚwiatBarmanów.

Konkursowi barmańskiemu będzie towarzyszyło ?OLSZTYŃSKIE GASTRO PARTY? organizowane w tym dniu w HOTELU OMEGA*** do 22 i w jednej z olsztyńskich dyskotek po 22. Ideą imprezy jest integracja środowiska barmanów, kelnerów, kucharzy i właścicieli lokali gastronomicznych zlokalizowanych na terenie miasta Olsztyna oraz gości z Polski. WSTĘP NA WSZYSTKIE IMPREZY BĘDZIE BEZPŁATNY!

Z barmańskim pozdrowieniem, 
Grzegorz ŻurowskiCzłonek Zarządu Stowarzyszenia Polskich Barmanów Okręgu Północnego
Olsztyńska Grupa Barmanów Endi-Bar
grzegorz@endi-bar.pl 

REGULAMIN KONKURSU BARMAŃSKIEGO

Omega & Endi-Bar Classic Cup Olsztyn 2010
Mistrzostwa Okręgu Północnego Stowarzyszenia Polskich Barmanów
Open Summer Edition

1.Konkurs przeznaczony dla pełnoletnich, czynnych zawodowo barmanów (kategoria ?open?), jak również dla początkujących adeptów sztuki barmańskiej (kategoria ?junior? obejmująca uczniów szkół o profilach gastronomicznych i hotelarskich), którzy są w strukturach SPB oraz tych, którzy w tych strukturach nie są. Nie ma górnych ograniczeń wieku, nie wymaga się doświadczenia.
2.Dla obu kategorii obowiązuje ten sam regulamin, oraz jedna lista startowa.
3.Drinka z kategorii Long Drink wykonuje się w trzech porcjach w czasie 6 minut. Po 7 minutach nastąpi dyskwalifikacja zawodnika.
4.W rundzie finałowej weźmie udział 6 zawodników z najwyższą liczbą punktów (łącznie z jednej i drugiej kategorii, nie ma dwóch finałów).
5.Maksymalna ilość ingrediencji wraz z dodatkami sypkimi i przyprawami nie może przekraczać pięciu.
6.Recepturę należy dostarczyć Organizatorom do 7 lipca 2010 r. Receptura ta musi zawierać jakiekolwiek Martini lub Bacardi jako bazę min. 3cl oraz minimum. Receptura musi być oryginalna, nieprezentowana wcześniej na innych zawodach.
7.Sprzęt barmański, owoce i szkło Barman dostarcza we własnym zakresie.
8.NIE ZAPEWNIAMY LIKIERÓW ANI SYROPÓW, ALE SĄ ONE DOPUSZCZALNE KAŻDEJ FIRMY ALKOHOLOWEJ.
9.Organizator zapewnia serwetki, rurki i mieszadełka.
10.Za wszelkie zranienia oraz samookaleczenia odpowiada zawodnik, który w razie wypadku nie będzie składał żadnych roszczeń finansowych (ani w żadnej innej formie), co poświadcza własnoręcznym podpisem na formularzu zgłoszeniowym.
11.Receptury cocktaili są własnością Organizatora. Uczestnicy nie będą rościć żadnych praw do receptur cocktaili (ani finansowych ani w innej formie materialnej), co potwierdzają własnoręcznym podpisem na formularzu zgłoszeniowym.
12.Wszelkie niejasności rozstrzyga sędzia główny zawodów, którym będzie członek Zarządu Głównego SPB Dariusz Kosiorek. Jego decyzja jest ostateczna.
13.Karta zgłoszeniowa powinna być czytelnie wypełniona i podpisana.
14.Pierwsza trójka zawodników otrzyma nagrody rzeczow, a pozostali uczestnicy upominki od sponsorów. Wszyscy otrzymają pamiątkowe dyplomy. Będzie oddzielnie nagrodzony najwyżej punktowany junior i najlepsza barmanka zawodów.
15.Należy zapoznać się z portfolio napojów alkoholowych i niealkoholowych, jakie na Konkurs dostarcza Organizator, a inne ? po konsultacji z Organizatorem ? zapewnić we własnych zakresie. Organiozator zapewnia: soki Tymbark, napoje Coca-Coli, rum Bacardi Superior oraz wermuty Martini.
16.Bezzwrotne wpisowe do konkursu wynosi 50 zł. Pokrywa ono koszt noclegu zawodników przyjezdnych. Należy je wpłacić do 7 lipca.
17.Wszelkie pytania: Grzegorz 509 140 980, grzegorz@endi-bar.pl.
18.Wpłaty: Grzegorz Żurowski, Zawiszy Czarnego 4, 10-068 Olsztyn: Bank Zachodni WBK: 35 1090 2718 0000 0001 0367 5410

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
Omega&Endi-Bar Classic Cup 2010

IMIĘ     
NAZWISKO   
MIEJSCE PRACY                                                
TWÓJ NR TEL. KOM. 
MAIL    

NAZWA COCKTAILU    

SKŁADNIKI:

  NAZWA                          ILOŚĆ W CL                         
??????????????????????????????
??????????????????????????????
??????????????????????????????
??????????????????????????????
??????????????????????????????
??????????????????????????????
??????????????????????????????

SPOSÓB WYKONANIA   ???????????

Opis osiągnięć     ???????????
?????????????????????????????
?????????????????????????????
?????????????????????????????
Kategoria (wpisz junior lub open) ????.??????????..???????????????.
Zapoznałem się z treścią regulaminu Konkursu i regulamin w pełni akceptuję .

                                                                                                 Podpis zawodnika