OTWARTA MIĘDZYNARODOWA OLIMPIADA BBQ

Opublikowano: 06-06-2012

OTWARTA MIĘDZYNARODOWA OLIMPIADA BBQ  22-24 CZERWCA 2012, PĘCZNIEW K/ŁODZI

BBQ.peczniew

 

1. Konkurs składa się z czterech kategorii konkursowych.

2. Przedmiotem Konkursu jest:

– danie „a” – Ciepła przekąska z kurczaka ( serwować na ciepło) z grzybem kurką

– danie „b”– Ryba leszcz w całości ( wędzony)

– danie „c”– Wieprzowina ( karkówka ) z dodatkami (należy użyć lokalnego piwa – jasny full ) 

– danie „d”– Ryba Miętus z podgrzybkiem

3. O zakwalifikowaniu drużyny do Konkursu decyduje KAPITUŁA KONKURSU

4. Organizator zapewnia : 

– nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Konkursi
– grillowędzarkę firmy SMOKER©
5. Organizator Konkursu zabezpieczy produkty obowiązkowe tj. :
– Kurczaka w całości – 2 szt.
– Rybę Leszcz ~ 3 kg
– Karczek wieprzowy ~ 1,5 kg x 2 szt. 
– Miętus cały (ok.500 g) x 3 szt.
6. Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
7. Organizator Konkursu nie dopuszcza przywiezienia ze sobą produktów obowiązkowych.
8. Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, porcelanę do prezentacji potraw, garnki i patelnie, drobny sprzęt kuchenny, itp. każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
9. Ekipy startują w dowolnym ubraniu. Jury publiczności wybierze najbardziej efektowny zespół.
10. Ekipy będą wpuszczane na stanowiska od godz. 14:00 22.05.2012.
11. Potrawy uczestnicy mogą przygotowywać całą noc. 
12. Dania konkursowe do oceny jury powinny być wydawane zgodnie z grafikiem czasowym indywidualnym dla każdego zespołu.
13. Każda ze startujących ekip przygotowuje po 12 porcji każdej potrawy konkursowej zgodnie z harmonogramem indywidualnym dla każdej ekipy.
14. Dozwolone jest użycie dodatkowych źródeł energii cieplnej (np. frytkownica, dodatkowe kuchenki indukcyjne itp).
15. Organizator nie zabezpiecza dodatkowego sprzętu gastronomicznego.

16. Zabrania się :

– Stosowania sztucznych dekoracji
– Przygotowanych wcześniej dekoracji i dodatków (Wszelkie elementy dekoracyjne powinny być wykonane podczas konkursu w regulaminowym czasie konkursowym).
– Stosowania gotowych sosów 
– Stosowania gotowych farszów
– Stosowania wcześniej uformowanego lub wyporcjowanego mięsa

17. Dopuszcza się zastosowanie następująco przygotowanych produktów :

– Warzywa i owoce – umyte, obrane, nie krojone
– Grzyby – umyte, blanszowane, nie krojone
– Ziemniaki / cebula – obrane, nie krojone
– Mięso – odkostnione, obrane z błon, nie zamarynowane
– Ciasto podstawowe – neutralny smak
REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO BBQ dla uczniów – do pobrania
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY – uczniowie – do pobrania
REGULAMIN MIĘDZYNARODOWEJ OLIMPIADY BBQ dla profesjonalistów – do pobrania
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY – profesjonaliści – do pobrania
BBQ – infromacje dla startujących – do pobrania
NAJŁADNIEJSZY WIANEK ŚWIĘTOJAŃSKI – REGULAMIN dla uczniów – do pobrania
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY – najładniejszy wianek – uczniowie – do pobrania
REGULAMIN KONKURSU SPRAWIANIE RYB (FILETOWANIE) – uczniowie – do pobrania
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY – SPRAWIANIE RYB – uczniowie – do pobrania