OTWARTE MIĘDZYNARODOWE MISTRZOSTWA POLSKI BBQ 20-22 SIERPIEŃ 2010 MIKOŁAJKI, POLSKA

Opublikowano: 14-04-2010

bbq_logo.jpg

Data Mistrzostw:

Otwarcie 20.08.2010                                                              

Zamknięcie 22.08.2010

Miejsce Mistrzostw

Rynek w Mikołajkach – Województwo Warmińsko Mazurskie

11-730 Mikołajki. Plac Wolności 14/8.

Organizatorzy:

Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Burmistrz Miasta i Gminy Mikołajki

Grupa Amax

Kapituła Konkursu z ramienia OSSKiC

(Andrzej Bryk, Marcin Bała, Grzegorz Kazubski, Mariusz Nowicki)

Kontakt: www.osskic.org.pl  e-mail: bbqcuppoland2010@interia.pl



Telefony komórkowe:
  + 48 502-309-937 lub  + 48 504-204-511

Koordynatorem Zespołów Zagranicznych i Sędziów, jest Grzegorz Kazubski:Grzegorz.Kazubski@makro.pl

MOTTO: SPOTKAĆ SZCZĘSLIWYCH LUDZI I ZYSKAĆ W NICH PRZYJACIÓŁ, ZOBACZYĆ NOWE PIĘKNE MAZURSKIE KRAJOBRAZY, PRZYGOTOWAĆ WSPANIAŁE DANIA Z RUSZTU BBQ.



ILOŚĆ ZESPOŁÓW:  DO 30 / DO 4 OSÓB W ZESPOLE



Formularz zgłoszeniowy do pobrania:

bbq_formularz.doc bbqcuppoland 2010

Formularz zgłoszeniowy można również znaleźć na stronie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni:  www.osskic.org.pl



Należy podać następujące informacje:


– nazwa zespołu

– kraj pochodzenia

-dane kapitana zespołu

-adres + adres kontaktowy

-numer telefonu kontaktowego + ADRES E-MAIL

-ilość zawodników w zespole

Nowości w Sędziowaniu: Każdy zespół może wystawić dwóch sędziów (dodatkowy koszt za pobyt w hotelu pokrywa zespół)

Zakończenie procesu rejestracyjnego następuje w dniu: 30.06.2010

Potwierdzenie rejestracyjne, każdy zespół otrzyma po wpłaceniu opłaty rejestracyjnej.

Suma wpłaty rejestracyjnej wynosi: 410zł ( ~ 100 Euro)

Opłata rejestracyjna zawiera:

1.    Zakwaterowanie w hotelu dla 4 osób (dwie noce ze śniadaniem)

2.    Powierzchnię konkursową, napięcie 220V, bieżącą wodę

3.    Namiot o wymiarach 3 x 2,5m

4.    Kosz z produktami (detale zostaną wysłane do zarejestrowanych zespołów)

5.    Drewno do opalania BBQ



Sprzęt, jaki zespoły powinny mieć w swoim wyposażeniu:


–    Grill BBQ (jest możliwość zamówienia grilla BBQ u organizatora – należy wysłać

      zapotrzebowanie)

–    Talerz do prezentacji (do sesji zdjęciowej)

–    Przedłużacz elektryczny 50m.

–     Drobny sprzęt (indywidualne – dla każdego zespołu)

Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa BBQ Polski w Mikołajkach będą sędziowane przez Sędziów zgodnie z regulaminem WBQA.

PROGRAM MISTRZOSTW

Piątek 20.08.2010



Porządek Dnia

09.00 –16.00  Rejestracja – zameldowanie się do Hotelu, przygotowanie stanowisk

16.00 – Zebranie dla Kapitanów wszystkich drużyn.

17.00 – Wraz z władzami miasta Mikołajki nastąpi oficjalne otwarcie Mistrzostw –następnie parada uliczna – przewidziana jest nagroda dla najlepiej prezentującego się Zespołu.

17.00 – 18.00 Parada Festiwalowa dla wszystkich zespołów (Zespoły BBQ powinny przygotować indywidualne atrybuty – śmieszne uniformy, flagi, postery, slogany, dekoracje i inne)



18.00
– Zebranie informacyjne dla Kapitanów ( Kapitanowie otrzymają koszyk z produktami do przygotowania kiełbasy)

18.30 – Pokaz BBQ w wykonaniu zespołu – POLISH BBQ KINGS

19.00– 24.00 Wieczór integracyjny dla Zespołów.



Sobota 21.08.2010




ZOSTANIE OGLOSZONY DODATKOWY KONKURS – ZABAWA POMIĘDZY STARTUJĄCYMI  ZESPOŁAMI 



Zadanie Konkursu-Zabawy:


Należy przygotować kiełbasę na BBQ ( należy zastosować się do Polskiej Tradycji wyrobu kiełbas)

Kapitan Zespołu ma przygotować i zaprezentować przepis i  kiełbasę według autorskiej receptury.

Produkty : mięso i flak do kiełbasy – zabezpieczy Organizator.

Przyprawy, zioła są  w gestii zespołów.

Kiełbasa może być przygotowana w małych porcjach lub w jednym dużym kawałku.

Burmistrz Miasta Mikołajki, powoła specjalny skład Jury aby ocenił kiełbasy przygotowane przez Kapitanów i  Zespoły .



Zadanie Konkursowe


1.    danie – Ciepła przekąska z kurczaka ( należy serwować na ciepło)

2.    danie – Ryba Mazurska – Sum z dodatkami

3.    danie – Wieprzowina z dodatkami ( należy użyć lokalnego piwa )

4.    danie – Żeberka Wieprzowe

5.    Sprzątniecie stanowiska



Ilości porcji danej kategorii :


 7 porcji  ( 1- do prezentacji na talerzu z porcelany, 2 w styropianie dla jury na stanowisku , 4 dla ślepego jury) – w sumie 28 porcji.

Porządek dnia

06.00-8.30
– Śniadanie

08.30– Instruktaż dla Jury. Prezentacja Kapitanów i Zespołów. Zaprzysiężenie składu Jury. Oficjalny start Zespołów

09.00 – Rozpoczęcie Mistrzostw

09.00 – 20.30 – Program rozrywkowy ( prowadzony przez „gwiazdę” na estradzie)


11.30 – ocena przekąski z kurczaka


13.00 – ocena dania z ryby


15.00 – ocena wieprzowiny


16.00 – ocena żeberek


16.00 – 17.00 sprzątanie stanowisk


18.00 – 18.30– ogłoszenie oficjalnego wyniku w konkursie-zabawie na najlepszą kiełbasę BBQ

18.30 − 20.30 – ogłoszenie wyników Mistrzostw BBQ w Mikołajkach

20.30−  do godzin rannych – Przyjęcie dla wszystkich uczestników Mistrzostw BBQ

 

Niedziela 22.08.2010

Porządek dnia:

06.30 – 11.00 – Śniadanie

08.00 – Wycieczka statkiem “Po Wielkich Jeziorach Mazurskich” ( 3-4 godz.)

12.00 – Pożegnanie, wyjazd.

Spróbuj Polskiej Gościnności!