OTWARTE MIĘDZYNARODOWE MISTRZOSTWA POLSKI BBQ 20-22 SIERPIEŃ 2010 MIKOŁAJKI, POLSKA
Opublikowano: 14-04-2010

Data Mistrzostw:
Otwarcie 20.08.2010
Zamknięcie 22.08.2010
Miejsce Mistrzostw
Rynek w Mikołajkach – Województwo Warmińsko Mazurskie
11-730 Mikołajki. Plac Wolności 14/8.
Organizatorzy:
Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Burmistrz Miasta i Gminy Mikołajki
Grupa Amax
Kapituła Konkursu z ramienia OSSKiC
(Andrzej Bryk, Marcin Bała, Grzegorz Kazubski, Mariusz Nowicki)
Kontakt: www.osskic.org.pl e-mail: bbqcuppoland2010@interia.pl
Telefony komórkowe: + 48 502-309-937 lub + 48 504-204-511
Koordynatorem Zespołów Zagranicznych i Sędziów, jest Grzegorz Kazubski:Grzegorz.Kazubski@makro.pl
MOTTO: SPOTKAĆ SZCZĘSLIWYCH LUDZI I ZYSKAĆ W NICH PRZYJACIÓŁ, ZOBACZYĆ NOWE PIĘKNE MAZURSKIE KRAJOBRAZY, PRZYGOTOWAĆ WSPANIAŁE DANIA Z RUSZTU BBQ.
ILOŚĆ ZESPOŁÓW: DO 30 / DO 4 OSÓB W ZESPOLE
Formularz zgłoszeniowy do pobrania:
Formularz zgłoszeniowy można również znaleźć na stronie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni: www.osskic.org.pl
Należy podać następujące informacje:
– nazwa zespołu
– kraj pochodzenia
-dane kapitana zespołu
-adres + adres kontaktowy
-numer telefonu kontaktowego + ADRES E-MAIL
-ilość zawodników w zespole
Nowości w Sędziowaniu: Każdy zespół może wystawić dwóch sędziów (dodatkowy koszt za pobyt w hotelu pokrywa zespół)
Zakończenie procesu rejestracyjnego następuje w dniu: 30.06.2010
Potwierdzenie rejestracyjne, każdy zespół otrzyma po wpłaceniu opłaty rejestracyjnej.
Suma wpłaty rejestracyjnej wynosi: 410zł ( ~ 100 Euro)
Opłata rejestracyjna zawiera:
1. Zakwaterowanie w hotelu dla 4 osób (dwie noce ze śniadaniem)
2. Powierzchnię konkursową, napięcie 220V, bieżącą wodę
3. Namiot o wymiarach 3 x 2,5m
4. Kosz z produktami (detale zostaną wysłane do zarejestrowanych zespołów)
5. Drewno do opalania BBQ
Sprzęt, jaki zespoły powinny mieć w swoim wyposażeniu:
– Grill BBQ (jest możliwość zamówienia grilla BBQ u organizatora – należy wysłać
zapotrzebowanie)
– Talerz do prezentacji (do sesji zdjęciowej)
– Przedłużacz elektryczny 50m.
– Drobny sprzęt (indywidualne – dla każdego zespołu)
Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa BBQ Polski w Mikołajkach będą sędziowane przez Sędziów zgodnie z regulaminem WBQA.
PROGRAM MISTRZOSTW
Piątek 20.08.2010
Porządek Dnia
09.00 –16.00 Rejestracja – zameldowanie się do Hotelu, przygotowanie stanowisk
16.00 – Zebranie dla Kapitanów wszystkich drużyn.
17.00 – Wraz z władzami miasta Mikołajki nastąpi oficjalne otwarcie Mistrzostw –następnie parada uliczna – przewidziana jest nagroda dla najlepiej prezentującego się Zespołu.
17.00 – 18.00 Parada Festiwalowa dla wszystkich zespołów (Zespoły BBQ powinny przygotować indywidualne atrybuty – śmieszne uniformy, flagi, postery, slogany, dekoracje i inne)
18.00– Zebranie informacyjne dla Kapitanów ( Kapitanowie otrzymają koszyk z produktami do przygotowania kiełbasy)
18.30 – Pokaz BBQ w wykonaniu zespołu – POLISH BBQ KINGS
19.00– 24.00 Wieczór integracyjny dla Zespołów.
Sobota 21.08.2010
ZOSTANIE OGLOSZONY DODATKOWY KONKURS – ZABAWA POMIĘDZY STARTUJĄCYMI ZESPOŁAMI
Zadanie Konkursu-Zabawy:
Należy przygotować kiełbasę na BBQ ( należy zastosować się do Polskiej Tradycji wyrobu kiełbas)
Kapitan Zespołu ma przygotować i zaprezentować przepis i kiełbasę według autorskiej receptury.
Produkty : mięso i flak do kiełbasy – zabezpieczy Organizator.
Przyprawy, zioła są w gestii zespołów.
Kiełbasa może być przygotowana w małych porcjach lub w jednym dużym kawałku.
Burmistrz Miasta Mikołajki, powoła specjalny skład Jury aby ocenił kiełbasy przygotowane przez Kapitanów i Zespoły .
Zadanie Konkursowe
1. danie – Ciepła przekąska z kurczaka ( należy serwować na ciepło)
2. danie – Ryba Mazurska – Sum z dodatkami
3. danie – Wieprzowina z dodatkami ( należy użyć lokalnego piwa )
4. danie – Żeberka Wieprzowe
5. Sprzątniecie stanowiska
Ilości porcji danej kategorii :
7 porcji ( 1- do prezentacji na talerzu z porcelany, 2 w styropianie dla jury na stanowisku , 4 dla ślepego jury) – w sumie 28 porcji.
Porządek dnia
06.00-8.30– Śniadanie
08.30– Instruktaż dla Jury. Prezentacja Kapitanów i Zespołów. Zaprzysiężenie składu Jury. Oficjalny start Zespołów
09.00 – Rozpoczęcie Mistrzostw
09.00 – 20.30 – Program rozrywkowy ( prowadzony przez „gwiazdę” na estradzie)
11.30 – ocena przekąski z kurczaka
13.00 – ocena dania z ryby
15.00 – ocena wieprzowiny
16.00 – ocena żeberek
16.00 – 17.00 sprzątanie stanowisk
18.00 – 18.30– ogłoszenie oficjalnego wyniku w konkursie-zabawie na najlepszą kiełbasę BBQ
18.30 − 20.30 – ogłoszenie wyników Mistrzostw BBQ w Mikołajkach
20.30− do godzin rannych – Przyjęcie dla wszystkich uczestników Mistrzostw BBQ
Niedziela 22.08.2010
Porządek dnia:
06.30 – 11.00 – Śniadanie
08.00 – Wycieczka statkiem “Po Wielkich Jeziorach Mazurskich” ( 3-4 godz.)
12.00 – Pożegnanie, wyjazd.
Spróbuj Polskiej Gościnności!