Ponad 2 tys. szefów kuchni zbierze się w Anaheim w Kalifornii

Opublikowano: 01-07-2010

Wiodący przedstawiciele branży pojawią się na Narodowym Kongresie Amerykańskiego Stowarzyszenia – American Culinary Federation w Anaheim w Kalifornii w dniach 2-5 sierpnia.

acf_convention_img_0.jpg     group_chefs_large.jpg

ACF National Convention 2010 (Narodowy Kongres ACF 2010), który odbędzie się w Hotelu Marriott w Anaheim, to wydarzenie podczas którego specjaliści z branży i szefowie kuchni z całego kraju spotkają się, aby walczyć o nagrody, integrować się, uczestniczyć w wykładach, dyskutować o najnowszych trendach i technikach  kulinarnych, jak również poznać najnowsze branżowe produkty podczas corocznych 2-dniowych targów.

food_acfconvention.jpg

Wielu znanych i poważanych szefów kuchni tj. Sam Choy, Rick Moonen, Joseph Poon i Robert Wemischner przeprowadzą kulinarne pokazy i prezentacje. Ponadto, Charlie Palmer, pionier amerykańskiej kuchni i znany szef kuchni zostanie wcielony do Amerykańskiej Akademii Szefów Kuchni (American Academy of Chefs).

heather_hurlbert_pcoy.jpg    joseph_leonardi_coy.jpg



Oto program Kongresu:

Poniedziałek, 2 sierpień

8-16.45 – Goście uczestniczą w licznych seminariach i pokazach, od gotowania z użyciem mniejszej zawartości soli po trendy smaku 2010 oraz od czekoladowych deserów po zdrowe gotowanie

8-16:45 – 4 szefów kuchni walczy o tytuł Chef Educator of the Year i nagrodę 5 tys.$

15-18
– Zespoły rywalizują o szansę reprezentowania kraju jako narodowa kulinarna drużyna USA (ACF Culinary Youth Team USA)

Wtorek, 3 sierpień



8:30 – 12:00
– seminaria kulinarne tj. „Amerykańska Kuchnia Regionalna”

9 – 14 – 4 zespoły uczniów z Kalifornii, Georgi, Illinois i Nowego Yorku rywalizują w Narodowych Mistrzostwach Zespołów Uczniowskich (Student Team National Championship)

12-17 – możliwość odkrycia najnowszych produktów kulinarnych na dorocznych targach ACF

1:20-14 – 4 regionalnych finalistów rywalizuje w konkursie One-Pot Win a Lot

14-17 – 4 regionalne drużyny z Kalifornii, Florydy, Illinois i Pensylwanii rywalizuje w konkursie wiedzy Baron H. Galand Culinary Knowledge Bowl Competition  

15-16 – 4 lokalni finaliści konkurują w zawodach Make-it-Mini

15-18 – 2 os. zespoły z każdej gałęzi branży rywalizuje w konkursie ACF National Championship/Freedom Chef Challenge

19 -21:30 – Amerykańska Akademia Szefów Kuchni (AAC) zbierze się, aby przyznać swoje doroczne nagrody. Honorowym Szefem Kuchni zostanie Charlie Palmer

Środa, 4 sierpień

8:15 – 13:00– liczne prezentacje, o różnorodnej tematyce ( od owoców morza po odżywcze słodkości)

8:30 – 14:45– 4 cukierników z Arizony, Georgi, Maryland i Texasu walczą o tytuł Cukiernika Roku i słodką nagrodę 5 tys.$

8:30 – 12:00– 4 uczniów ze stanów Georgia, Indiana, New York i Waszyngtonu walczą o tytuł Student Chef of the Year i tys. $

12:12-16 – 4 najlepszych szefów kuchni ze stanów Kalifornia, Georgia, Missouri i Nowy York rywalizują  o tytuł USA’s Chef of the Year i 5 tys.$

13-15:30 – Uniwersytet Johnson & Wales organizuje forum studenckie inspirujące młodych adeptów sztuki kulinarnej

13-16:30 wystawcy nadal prezentują swoje najnowsze produkty podczas ostatniego dnia targów

Czwartek, 5 sierpień



7:30 -11:30:
Szefowie kuchni zbierają się na wspólnych śniadaniu i Sesji Generalnej

13:30-17:00: kolejne pokazy kulinarne tj. „Świat Smaków: Grecja i Japonia”

19-9:30– Zakończenie Kongresu i wręczenie nagród na Wielkim Balu   

Więcej informacji:  www.acfchefs.org

*****

Culinary Industry Leaders Gather at the 2010 American Culinary Federation National Convention in Anaheim, Calif., Aug. 2-5

The American Culinary Federation (ACF), Inc., is coming to Anaheim, Calif., for its 2010 ACF National Convention, held at the Anaheim Marriott, Aug. 2-5. The convention, hosted by ACF Orange Empire Chefs & Professional Cooks Association, brings foodservice professionals and chefs from across the country together to compete for national awards, network, attend educational seminars, discuss the latest culinary trends and techniques, and view the latest culinary products at its annual two-day trade show.

Several renowned guest chefs, such as Sam Choy, owner of Sam Choy’s Kaloko in Kailua-Kona, Hawaii; Rick Moonen, chef, restaurateur and author; Joseph Poon, owner of Joseph Poon Chef Kitchen, Philadelphia; and Robert Wemischner, author of The Dessert Architect (Delmar, Cengage Learning, 2010), will host cooking demonstrations and presentations. In addition, Charlie Palmer, American cuisine pioneer and renowned chef, will be inducted into the American Academy of Chefs (AAC), ACF’s honor society, as the 2010 Celebrated Chef.



Here is a day-by-day look at the events:




Monday, Aug. 2


•    8 a.m.-4: 45 p.m.: Guests attend numerous seminars and demos, from cooking with less salt to 2010 flavor trends, and from chocolate desserts to healthy cooking.

•    8 a.m.-4:45 p.m.: Four chefs compete for the title of Chef Educator of the Year and for $5,000.

Tuesday, Aug. 3

•    8: 30 a.m.-noon: Culinary seminars such as “American Regional Cuisine” take place during this time.

•    9 a.m.-2 p.m.: Four student teams from California, Georgia, Illinois and New York compete in the Student Team National Championship, sponsored by R.L. Schreiber.

•    Noon-5 p.m.: Explore the latest culinary products and watch live competitions during ACF’s annual trade show.

•    1:20-2 pm.: Four regional finalists compete in the One-Pot Win a Lot competition, sponsored by Riviana Foods Inc.

•    2-5 p.m.: Four regional teams from California, Florida, Illinois and Pennsylvania compete in the Baron H. Galand Culinary Knowledge Bowl Competition, a “Jeopardy”-style competition, sponsored by American Technical Publishers.

•    3-4 p.m.: Four regional finalists compete in the Make-it-Mini Dessert competition, sponsored by MARS Foodservices.

•    3-6 p.m.: Two-person military teams from each branch of the service go head-to-head in the ACF National Championship featuring the Freedom Chef Challenge.

•    7 p.m.: The American Academy of Chefs (AAC), ACF’s honor society, gathers for its annual awards. Charlie Palmer will be inducted into the Hall of Fame as the 2010 Celebrated Chef.

Wednesday, Aug. 4

•    8: 15 a.m.-1 p.m.: Several demos take place during this time, from discussions on sustainable seafood to nutritionally savvy sweets.

•    8:30 a.m.-2:45 p.m.: Four pastry chefs from Arizona, Georgia, Maryland and Texas compete to be named Pastry Chef of the Year and for the sweet prize of $5,000, sponsored by Splenda®.

•    8:30 a.m.-noon: Four students from Georgia, Indiana, New York and Washington compete for the title of Student Chef of the Year and for $1,000, sponsored by Custom Culinary, Inc.

•    12:15-4 p.m.: Four of the nation’s best chefs from California, Georgia, Missouri and New York, vie for the title of U.S.A.’s Chef of the Year™ and for $5,000, sponsored by Unilever Foodsolutions.

•    1-3:30 p.m.: Johnson & Wales University sponsors a student forum to inspire young culinarians.

•    1-4:30 p.m.: Exhibitors continue to share their latest products during the final day of the trade show.

Thursday, Aug. 5

•    7:30-11:30 a.m.: Chefs gather for breakfast and General Session, sponsored by Saputo Cheese, featuring guest speaker Sam Choy and others.

•    1:30-5 p.m.: More cooking demonstrations, such as “World of Flavors: Greece and Japan,” take place today.

•    7-9:30 p.m.: The convention ends with the President’s Grand Ball, a formal dinner event where all national awards are presented. (Tickets, $140, are required.) The event is sponsored by BelGioioso Cheese Inc., King & Prince Seafood, Splenda®, Tanimura & Antle and Tyson Food Service.

More information: www.acfchefs.org