Poszukujemy kolejnego Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej!

Opublikowano: 29-11-2012

Ruszyła właśnie kolejna, dziewiąta już edycja konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”, organizowanego przez Unilever Food Solutions (UFS). Tym razem temat nawiązuje do promowanego przez UFS trendu związanego ze zdrowym żywieniem. Zgłoszenia receptur w ramach pierwszego etapu konkursu można nadsyłać do 4 stycznia 2013 roku.

image001

Organizacja konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” to jedno z wielu działań firmy, mających na celu wspieranie talentów kulinarnych. Przejawia się to również poprzez organizację konkursu Primerba Cup, sponsoring Kulinarnego Pucharu Polski oraz Kulinarnej Drużyny Narodowej, czy też współudział w lokalnych inicjatywach o charakterze gastronomicznym, takich jak konkursy czy festiwale kulinarne.

MKSK_plakat

W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z dowolnego elementu indyka, ale to nie wszystko! W nawiązaniu do trendu zdrowego żywienia, receptura potrawy powinna zawierać trzy rodzaje dowolnych warzyw oraz być przyrządzona z zastosowaniem minimum trzech prozdrowotnych technik kulinarnych, takich jak np.: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie czy grillowanie. Konieczne jest też użycie w przepisie trzech produktów Unilever Food Solutions.

Konkurs składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich – eliminacje wstępne – zakłada przygotowanie przez uczestników receptur oraz nadesłanie ich wraz ze zdjęciem potrawy na adres elzbieta.gizinska@unilever.com do dnia 4 stycznia 2013 roku. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wyłoni półfinalistów konkursu.

Udział w wieloetapowym konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury. Dzięki temu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku zawodowej gastronomii. Laureat konkursu nie tylko otrzyma atrakcyjne nagrody rzeczowe, ale także automatycznie zakwalifikuje się do finału prestiżowego konkursu dla profesjonalistów – Primerba Cup 2013. To z kolei daje mu szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski.

Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2012 została Katarzyna Daniłowicz, która przyznała: Udział i wygrana w tym konkursie to duży prestiż. Dzięki niemu można sprawdzić się kulinarnie, ale przede wszystkim zmierzyć z ogromnym stresem. Dla mnie to pierwszy konkurs o takiej randze, więc było to prawdziwe wyzwanie”. Poziom konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej jest bardzo wysoki – świadczy o tym fakt, iż zeszłoroczna laureatka zajęła III miejsce w konkursie Primerba Cup 2012! 

Zachęcamy do udziału wszystkich uczniów szkół gastronomicznych!

Szczegółowe informacje dotyczące tegorocznej edycji konkursu oraz regulamin można znaleźć na stronie www.unileverfoodsolutions.pl.

Sponsorzy konkursu: Hendi, Moto-Set, VivaMix – KitchenAid, Grapil, EVA-TEC.