Międzynarodowe Mistrzostwa Polski VII DORSZOWE ŻNIWA z Wilbo
Opublikowano: 01-04-2010

Tematem przewodnim Mistrzostw „Piraci z Gdyńskiego nabrzeża”


Celem Mistrzostw jest:
– promocja sztuki kulinarnej
– utrwalanie więzi środowiskowej
– popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny
Organizacja Mistrzostw:
1. Termin Mistrzostw: 26-29.Sierpień 2010
2. Organizatorzy Mistrzostw:Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni,
3. Patronat Honorowy : Marszałek Sejmiku Pomorskiego Jan Kozłowski
4. Patronat Medialny: TVP3, Radio Gdańsk, Gazeta Wyborcza, Poradnik Restauratora Papaja.pl, Kucharze.pl , Newsgastro.pl , Gastrona.pl
Lista zespołów zakwalifikowanych do konkursu_2010.doc
Komisje sędziowskie
Przewodniczący konkursu Dorszowe Żniwa 2010
Giancarlo Russo
Komisja Jury Profesjonalistów
1. Adam Michalski – przewodniczący
2. Wojciech Dembowski
3. Jacek Kempa
4. Jacek Sulich
5. Robert Ostrowski
6. Otto Meurer
7. Hans Peter Hansen
8. Zenek Hołubowski
9. Ludek Bil
10.Sebastian Krauzowicz
Komisja Jury Vip
1. Jan Bos – przewodniczący
2. Adam Trzewik
3. Jacek Pierzyński
4. Andrzej Laskowski
5. Piotr Szczygielski
6. Andrzej Ławniczak
7. Marcin Komsta
8. Jacek Czauderna
9. Eligiusz Myszkowski
10. Jakub Sedlaczek
Zasady uczestnictwa:
2. Produkt Główny Dorsze do skomponowania dań będą poławiane na wędki ( zapewnia organizator ) przez jednego członka ekipy kucharskiej w dniu 27 sierpnia 2010 (wyjazd autokarami o godz. 5.00 rano). Zawodnicy wypłyną na pełne morze kutrem 20 mil od brzegu (obowiązkowy dowód osobisty). W trakcie połowów przewidziano wiele atrakcji i niespodzianek.
3. Po powrocie z łowiska uczestnicy mają możliwość zamarynowania ryb w Kuchni Hotelu Gdynia pod nadzorem członków komisji sędziowskiej.
4. Sporządzanie potraw z dorsza odbywać się będzie na Bulwarze Gdyńskim w Gdyni w dniu 28 sierpnia i trwać będzie 8 godzin poprzedzone oficjalnym otwarciem o godz. 12.00.
Warunki organizacyjne:
1. Ilość drużyn biorących udział w Mistrzostwach: 12. O zakwalifikowaniu decyduje przesłane Menu ze zdjęciem na dokumencie ( dokument WORD ) w terminie do 15 czerwca 2010 r. pocztą elektroniczną na adres e -mail szulba@tlen.pl .
Zgłoszenie powinno zawierać:
Nazwiska i Imiona osób drużyny ( Kapitan i pomocnik )
Telefon Kontaktowy.
E- maill kontaktowy.
Nazwę rodzimej restauracji z której startuje Drużyna .
Nazwę potraw .
Receptury wraz ze zdjęciami wykonywanych potraw .
2. Organizator zapewnia uczestnikom nocleg i wyżywienie.
3. Organizator zapewnia dla jednej osoby z drużyny ( kapitana) wypłynięcie na łowiska dorszowe (20 mil od brzegu) na kutrze rybackim z pełnym wyposażeniem wędkarskim .
4. W dniu konkursu kulinarnego 28.08.2010, stanowiska pracy zorganizowane Bulwarze Gdyńskim w Gdyni, zostaną wyposażone w dwa stoły typu piwne , grill drzewno – węglowy Firmy Smoker Leszek Kosarzewski
5. W trakcie trwania Mistrzostw zabrania się używania do przygotowania dań żadnego innego sprzętu
grzewczego jak kuchenka indukcyjna , kuchenka gazowa i elektryczna , frytkownica itd…
6. Każda z drużyn powinna przywieść ze sobą podstawowy sprzęt kuchenny ( deski , noże, szumówki itd….) niezbędny do przygotowania dań konkursowych, oraz zastawę porcelanową.
7. Wszystkie Ekipy konkursowe wyposażone będą w zapaski kucharskie ufundowane przez Firmę Cheman – oraz w czapki kucharskie ufundowane przez firmę Wilbo .
Zasady konkursu:
1. Przedmiotem konkursu jest:
A –Zakąska musi obowiązkowo składać się z łososia wędzonego oraz krewetki obranej gotowanej z ogonem 16/20 firmy Wilbo Każda z Drużyn dostanie 1 kg łososia wędzonego plastrowanego oraz 1 kg krewetki obranej gotowanej z ogonem, pozostałe dodatki w formie bufetu zapewni Firma Gronex Adam Trzewik, w którym znajdą się popularne warzywa i owoce Bufet będzie ustawiony przed stoiskami konkursowymi. Produkty mało popularne ekipy kucharskie zapewniają sobie we własnym zakresie
oraz
B – Podstawowym produktem do przygotowania dania drugiego jest dorsz złowiony przez uczestników w trakcie połowów dzień przed Mistrzostwami . Pozostałe dodatki w formie bufetu zapewni Firma Gronex Adam Trzewik, w którym znajdą się popularne warzywa i owoce. Bufet będzie ustawiony przed stoiskami konkursowymi .Produkty mało popularne ekipy kucharskie zapewniają sobie we własnym zakresie.
2 . Zespoły konkursowe będą wpuszczane na stanowiska w kolejności co 10 minut. Pierwsza ekipa startuje o 12.30,kolejne 12.40 , 12.50, 13.00, 13.10, 13.20 i 14.30, 14.50, 15.00, 15.10, 15.20, 15.30
3. Każda z ekip przygotowuje 11 porcji zakąsek i 11 porcji dania drugiego – 5 dla jury degustacyjnego, 5 dla Jury VIP oraz 1 – danie pokazowe ( obowiązuje kolejność podawania dań zaczynając od zakąski )
4. Zmagania konkursowe oceniać będą dwa składy sędziowskie – 10osób Jury Techniczno – Degustacyjnej i 10 osób Jury VIP Dorszowych Żniw
5. Czas na przygotowanie obydwu potraw – 120 min
Sposób punktacji:
Dania konkursowe będą oceniane przez dwa składy jury :
Jury Techniczno – Degustacyjne Dorszowych Żniw – dziesięcioosobowe
Każdy członek Jury Techniczno – Degustacyjnego może przyznać maksymalnie 130 punktów.
• przygotowanie stanowiska pracy w tym Mis en place – max . 20punktów
• profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec – max . 20 punktów
• dobór odpowiednich składników – max .20 punktów
• wykorzystanie metody BBQ – max. 30 punktów
• smak potrawy – max. 40 punktów
Jury degustacyjne VIP Dorszowych Żniw – dziesięcioosobowe
Każdy członek jury Jury VIP Dorszowych Żniw może przyznać maksymalnie 60 punktów.
• wygląd i aranżację potrawy – max. 20 punktów
• smak potrawy – max. 40 punktów
Dorszowych Żniw 2010
Nagrody
I miejsce
– Dwa skutery wartości 4000 zł
– Czek ufundowany przez organizatorów Pucharu Polski 1500 zł oraz start 14 września 2010 podczas
Kulinarnego Pucharu Polski 2009 targów Gastro Trendy w Poznaniu.
– Puchar ZWYCIĘZCÓW Dorszowych Żniw 2010
– Złote medale
– Nagroda ufundowana przez firmę Wilbo
– Nagroda ufundowana przez firmę Robot Cupe
II miejsce
– Puchar za zajęcie drugiego miejsca Dorszowych Żniw 2010,
– Srebrne medale
– Dwa Netbooki wartości 3000 zł
– Nagrody od Sponsorów
III miejsce
– Puchar za zajęcie trzeciego miejsca Dorszowych Żniw 2010 ,
– Brązowe medale
– Dwa telewizory Plazmowe wartości 2000 zł
– Nagrody od sponsorów
Harmonogram Mistrzostw
Czwartek, 26 SIERPIEŃ 2010 r.
do godz. 18.00 zakwaterowanie Uczestników biorących udział w konkursie , Jurorów i Gości Dorszowych Żniw w Hotelu Gdynia w Gdyni 81-372 ul Armii Krajowej 22
godz. 19.00 Kolacja w formie bufetu
godz. 20.30 Odprawa ekip biorących udział w konkursie
Piątek, 27 SIERPIEŃ 2010 r.
godz. 5.00 Śniadanie (dla osób wypływających w morze -lunch pakiet )
godz. 6.00 Wyjazd autokarem do Władysławowa lub Jastarni ( zdecyduje aktualna pogoda )
godz. 7.00 Wypłynięcie kutrami rybackimi w morze
godz. 15-16 Powrót autokarem do hotelu
godz. 17.30 Obiadokolacja w formie bufetu
godz. 20.00 Odprawa ekip startujących w konkursie
Sobota, 28 SIERPIEŃ 2010 r.
godz. 7.00 Śniadanie
godz. 12 –18.00 Konkurs kulinarny
godz. 20 .00 Gala Diner w Akwarium Morskim organizowana przez firmę Banglob Catering oraz ogłoszenie wyników konkursu