Międzynarodowe Mistrzostwa Polski VII DORSZOWE ŻNIWA z Wilbo

Opublikowano: 01-04-2010

Tematem przewodnim Mistrzostw „Piraci z Gdyńskiego nabrzeża”

                               

                dorsze001.jpg                                             

   KONKURS VII DORSZOWE ŻNIWANOMINOWANY JEST DOKULINARNEGO PUCHARU POLSKI 2010
dorsze003.jpg



Celem Mistrzostw jest:


– promocja sztuki kulinarnej

– utrwalanie więzi środowiskowej

– popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny



Organizacja Mistrzostw:


1.    Termin Mistrzostw: 26-29.Sierpień 2010

2.    Organizatorzy Mistrzostw:Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni,

3.    Patronat Honorowy : Marszałek Sejmiku Pomorskiego Jan Kozłowski

4.    Patronat Medialny: TVP3,  Radio Gdańsk, Gazeta Wyborcza, Poradnik Restauratora  Papaja.pl, Kucharze.pl , Newsgastro.pl , Gastrona.pl

ekipy_dorsz_2010.doc Lista zespołów zakwalifikowanych do konkursu_2010.doc



Komisje sędziowskie

Przewodniczący konkursu Dorszowe Żniwa 2010

Giancarlo Russo

Komisja Jury Profesjonalistów

1. Adam Michalski – przewodniczący

2. Wojciech Dembowski

3. Jacek Kempa

4. Jacek Sulich

5. Robert Ostrowski

6. Otto Meurer

7. Hans Peter Hansen

8. Zenek Hołubowski

9. Ludek Bil

10.Sebastian Krauzowicz



Komisja Jury Vip


1. Jan Bos – przewodniczący

2. Adam Trzewik

3. Jacek Pierzyński

4. Andrzej Laskowski

5. Piotr Szczygielski

6. Andrzej Ławniczak

7. Marcin Komsta 

8. Jacek Czauderna

9. Eligiusz Myszkowski

10. Jakub Sedlaczek

Zasady uczestnictwa:

1. W Mistrzostwach uczestniczą 2- osobowe zespoły składające się z dwóch profesjonalnych  kucharzy (bez ograniczenia wiekowego ) które stawiają się w dniu 26 sierpnia  2010 r. do godz. 19.00 w Hotelu Gdynia w Gdyni 81-372  ul Armii Krajowej 22.

2. Produkt Główny Dorsze do skomponowania dań będą poławiane na wędki ( zapewnia organizator ) przez jednego członka ekipy kucharskiej w dniu  27 sierpnia 2010 (wyjazd autokarami o godz. 5.00  rano). Zawodnicy wypłyną na pełne morze kutrem 20 mil od  brzegu (obowiązkowy dowód osobisty). W trakcie połowów przewidziano wiele atrakcji i niespodzianek.

3. Po powrocie z łowiska uczestnicy mają możliwość zamarynowania  ryb w Kuchni Hotelu Gdynia  pod nadzorem członków komisji sędziowskiej.


4. Sporządzanie potraw z  dorsza odbywać się będzie na Bulwarze Gdyńskim w Gdyni w dniu 28 sierpnia  i  trwać będzie 8 godzin poprzedzone oficjalnym otwarciem o godz. 12.00.



Warunki organizacyjne:

1. Ilość drużyn biorących udział w Mistrzostwach: 12. O zakwalifikowaniu decyduje przesłane Menu ze zdjęciem na dokumencie ( dokument WORD ) w terminie do 15 czerwca  2010 r.  pocztą elektroniczną na adres e -mail  szulba@tlen.pl  .   

   Zgłoszenie powinno zawierać:

   Nazwiska i Imiona osób drużyny ( Kapitan i pomocnik )

   Telefon Kontaktowy.

   E- maill kontaktowy.

   Nazwę rodzimej restauracji z której startuje Drużyna .

   Nazwę potraw .

   Receptury wraz ze zdjęciami wykonywanych potraw .

2. Organizator zapewnia uczestnikom nocleg  i wyżywienie.

3. Organizator zapewnia dla jednej osoby z drużyny ( kapitana) wypłynięcie na łowiska dorszowe (20 mil od brzegu) na kutrze rybackim z pełnym  wyposażeniem wędkarskim .

4. W dniu konkursu kulinarnego 28.08.2010, stanowiska pracy zorganizowane Bulwarze Gdyńskim w Gdyni, zostaną wyposażone w dwa stoły typu piwne , grill drzewno – węglowy Firmy Smoker Leszek Kosarzewski 

 

5. W trakcie trwania Mistrzostw zabrania się używania do przygotowania dań  żadnego innego sprzętu 

   grzewczego jak kuchenka indukcyjna , kuchenka gazowa i elektryczna ,  frytkownica itd…

6. Każda z drużyn powinna przywieść ze sobą podstawowy sprzęt kuchenny ( deski , noże, szumówki itd….) niezbędny do przygotowania dań  konkursowych, oraz zastawę porcelanową.

7. Wszystkie Ekipy konkursowe wyposażone będą w zapaski kucharskie ufundowane przez  Firmę Cheman –  oraz w czapki kucharskie ufundowane przez firmę Wilbo  .

Zasady konkursu:

1. Przedmiotem konkursu jest:

A –Zakąska musi obowiązkowo składać się z łososia wędzonego oraz krewetki  obranej gotowanej z ogonem 16/20 firmy Wilbo Każda z Drużyn dostanie 1 kg łososia wędzonego plastrowanego oraz 1 kg krewetki  obranej gotowanej z ogonem, pozostałe dodatki w formie bufetu zapewni Firma Gronex Adam Trzewik, w którym znajdą się popularne warzywa i owoce  Bufet będzie ustawiony przed stoiskami konkursowymi. Produkty mało popularne ekipy kucharskie zapewniają sobie we własnym zakresie

     oraz 

B – Podstawowym produktem do przygotowania dania drugiego jest dorsz złowiony przez  uczestników w trakcie połowów dzień przed Mistrzostwami . Pozostałe dodatki w formie bufetu zapewni Firma Gronex Adam Trzewik,  w którym znajdą się popularne warzywa i owoce.  Bufet będzie ustawiony przed stoiskami  konkursowymi .Produkty mało popularne ekipy kucharskie zapewniają sobie we własnym zakresie.

2  . Zespoły konkursowe będą wpuszczane na stanowiska w kolejności co 10 minut. Pierwsza ekipa  startuje o 12.30,kolejne 12.40 , 12.50, 13.00, 13.10, 13.20 i 14.30, 14.50, 15.00, 15.10, 15.20, 15.30

3.  Każda z ekip przygotowuje 11 porcji  zakąsek i 11 porcji dania drugiego  – 5 dla jury degustacyjnego, 5 dla Jury VIP oraz 1 – danie pokazowe ( obowiązuje kolejność podawania dań zaczynając od zakąski )

4. Zmagania konkursowe oceniać będą dwa składy sędziowskie – 10osób Jury Techniczno – Degustacyjnej i 10 osób Jury VIP Dorszowych Żniw 

 5. Czas na przygotowanie obydwu potraw  – 120 min

Sposób punktacji:

Dania konkursowe będą oceniane przez dwa składy jury :

 

Jury Techniczno – Degustacyjne Dorszowych Żniw – dziesięcioosobowe 

Każdy członek Jury Techniczno – Degustacyjnego może przyznać maksymalnie 130 punktów.

• przygotowanie stanowiska pracy w tym Mis en place –  max . 20punktów

• profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec –  max . 20 punktów

• dobór odpowiednich składników – max .20 punktów

• wykorzystanie metody  BBQ – max. 30 punktów

• smak potrawy – max. 40 punktów

Jury degustacyjne VIP Dorszowych Żniw – dziesięcioosobowe

Każdy członek jury Jury VIP Dorszowych Żniw może przyznać maksymalnie 60 punktów.

• wygląd i aranżację potrawy  – max. 20 punktów

• smak potrawy – max.  40 punktów

Sumą punktów dwóch składów Jury zostanie wyłoniona Mistrzowska Drużyna

Dorszowych Żniw 2010

Nagrody



I miejsce 


– Dwa skutery wartości 4000 zł 

– Czek ufundowany przez organizatorów Pucharu Polski 1500 zł oraz start 14 września 2010 podczas  

  Kulinarnego Pucharu Polski 2009 targów Gastro Trendy w Poznaniu. 

– Puchar ZWYCIĘZCÓW Dorszowych Żniw 2010

– Złote medale

– Nagroda ufundowana przez firmę Wilbo

– Nagroda ufundowana przez firmę Robot Cupe

 

II miejsce


– Puchar za zajęcie drugiego miejsca  Dorszowych Żniw 2010,

– Srebrne medale

– Dwa Netbooki wartości 3000 zł

– Nagrody od Sponsorów



III miejsce


– Puchar za zajęcie trzeciego miejsca  Dorszowych Żniw  2010 ,

– Brązowe medale

– Dwa telewizory Plazmowe wartości 2000 zł

– Nagrody od sponsorów

Harmonogram Mistrzostw

 

Czwartek, 26 SIERPIEŃ 2010 r.

do godz. 18.00   zakwaterowanie Uczestników biorących udział w konkursie , Jurorów i Gości Dorszowych Żniw w Hotelu Gdynia w Gdyni 81-372  ul Armii Krajowej 22

godz. 19.00        Kolacja w formie bufetu

godz. 20.30        Odprawa ekip biorących udział w konkursie

 

Piątek, 27 SIERPIEŃ  2010 r.

 godz. 5.00        Śniadanie  (dla osób wypływających w morze -lunch pakiet )

 godz. 6.00        Wyjazd autokarem do Władysławowa lub Jastarni ( zdecyduje aktualna pogoda )

 godz. 7.00        Wypłynięcie kutrami rybackimi w morze

 godz. 15-16      Powrót autokarem do hotelu

 godz. 17.30      Obiadokolacja w formie bufetu

 godz. 20.00      Odprawa ekip startujących w konkursie

 

Sobota, 28 SIERPIEŃ 2010 r.

godz. 7.00          Śniadanie

godz. 12 –18.00 Konkurs kulinarny

godz. 20 .00       Gala Diner w Akwarium Morskim organizowana przez firmę Banglob Catering  oraz ogłoszenie  wyników konkursu

                       

   dorsze006.gif             dorsze007.jpg           dorsze009.jpg