Riga Culinary Cup 2010 – zaproszenie do konkursu
Opublikowano: 21-05-2010

Stowarzyszenie Pav?ru klubs (Klub Szefów Kuchni) zostało założone w 2004 roku, aby zjednoczyć najlepszych szefów kuchni na Łotwie, właścicieli restauracji i innych profesjonalistów z branży. Założyciele klubu reprezentują takie restauracje i hotele jak Hotel Bergs, Ka??u v?rti i Tallink Hotel Riga.
Celem działalności klubu jest zachęcenie łotewskich szefów kuchni do ulepszania swoich zawodowych umiejętności, wymiany doświadczenia i rozwoju wspólnej współpracy. Klub Szefów Kuchni jest oparty na niezależności jego członków, ich kreatywności, która jest wynikiem ich doświadczenia oraz doskonałej wiedzy na temat tendencji w najsmaczniejszej ze wszystkich sztuk jaką jest gotowanie. Przyjęcie Klubu Szefów Kuchni do Stowarzyszenia World Association of Chefs’ Societies (WACS)zostało ogłoszone w Dubaju w 2008 roku. Ta przynależność otwiera nowe możliwości popularyzacji naszego kraju i miasta na całym świecie poprzez udział w międzynarodowych konkursach i programach szkoleniowych.
Cele Klubu Szefów Kuchni nie polegają tylko na podążaniu za rozwojem sztuki kulinarnej, ale również na uczestniczeniu w międzynarodowych wydarzeniach gastronomicznych i organizowaniu warsztatów i konkursów polepszających umiejętności litewskich kucharzy. W tym roku, już po raz szósty Klub Szefów Kuchni współpracuje z International Exhibition Company BT1, aby promować sztukę kulinarną i motywować młodych kucharzy do poszukiwania niekonwencjonalnych inspiracji podczas międzynarodowej wystawy Riga Food 2010. Zorganizowane zostaną dwa konkursy dla profesjonalistów z międzynarodowym jury: „Latvian Chef of the Year” („Łotewski Szef Kuchni Roku”) oraz „Baltic Confectioner of the Year” („Cukiernik Roku Państw Bałtyckich”).
W tym roku, po raz trzeci podczas wystawy Riga Food 2010 (www.bt1.lv) w dniach 8-11 wrzesień 2010, oprócz wyżej wymienionych konkursów, Klub Szefów Kuchni zorganizuje również „Riga Open Culinary Cup 2010” („Otwarty Turniej Kulinarny Ryga 2010”) – międzynarodowy konkurs dla profesjonalnych kucharzy, otwarty dla uczestników z całego świata. Jako że Klub Szefów Kuchni utrzymuje dobre stosunki z innymi klubami szefów kuchni i profesjonalistami z całego świata i cieszy się wśród nich dobrą reputacją, jest to dobra okazja do popularyzacji naszej stolicy Rygi oraz sztuki kulinarnej różnych państw.
W imieniu Pav?ru klubs serdecznie zapraszam szefów kuchni z waszego kraju do uczestnictwa w jedynym międzynarodowym konkursie kulinarnym na Łotwie „Riga Open Culinary Cup 2010”. Zwycięzca otrzyma czek na 1000 Euro!
Z poważaniem,
Janis Šiliniks
Prezes Zarządu
Riga Open Culinary Cup 2010
Organizatorzy: Łotewski Klub Szefów Kuchni we współpracy z International Exhibition Company BT1
Cel konkursu: Promocja rozwoju zawodowego szefów kuchni, wymiana doświadczeń i wspólna współpraca
Czas: 9 września 2010
Nagroda główna to czek na 1000 Euro!
Więcej informacji: www.chef.lv
Kontakt: lv@chef.lv
*****
The aim of all activities in the club is to encourage Latvian chefs to improve their professional skills, exchange experience and develop mutual cooperation. The Chefs Club is based on participants’ independence and creativity as a result of their life-long experience and excellent knowledge of trend expressions of the tastiest art of all – cookery. The admittance of the Chefs Club in the World Association of Chefs’ Societies (WACS) was announced in a congress in Dubai in 2008. This admittance opens new opportunities to popularize our country and city throughout the world by taking part in international competitions and training programmes and also chance to organize a selection tour in Latvia after few years.
Objectives of the Chefs Club are not only to follow the development of cookery in the world, but also to take part in international cookery events and to organize workshops and competitions to improve skills of Latvian cooks. This year for the six time the Chefs Club is cooperating with the International Exhibition Company BT1 to promote the art of cooking and to motivate young cooks to seek for unconventional inspiration during an international exhibition Riga Food 2010. There are two competitions for professionals with an international jury: “Latvian Chef of the Year” and “Baltic Confectioner of the Year”.
This year for the third time during the exhibition Riga Food 2010 (www.bt1.lv) from 8 to 11 September2010, together with the above mentioned national competitions, the Chefs Club is going to organize “Riga Open Culinary Cup 2010” – an international competition for cookery professionals with welcomed participants from all over the world. As the Chefs Club has established very good relationships and reputation among chefs` clubs and professionals in the whole world, we consider this to be a very good opportunity to popularize the name of our capital city Riga and culinary tasks from different countries.
On behalf of Pav?ru klubs I kindly ask chefs from your country to participate in the only international cookery competition in Latvia “Riga Open Culinary Cup 2010”. Prize winner gets a cheque for EUR 1000!
Respectfully,
Pav?ru klubs, Chairman of the Board
J?nis Šiliniks
Riga Open Culinary Cup 2010
Organizers:Latvian Chefs Club in association with International Exhibition Company BT 1
Objective of the competition: To promote chefs’ professional development, exchange of experience and mutual cooperation.
Time: 9 September 2010
The winner’s prize is a cheque for EUR 1000!