Ruszyła kolejna edycja szkoleń „Zdrowa Szkoła”!

Opublikowano: 15-11-2010

W dniu 10 listopada br. ruszyła kolejna edycja prezentacji dla uczniów szkół gastronomicznych "Zdrowa Szkoła". Do końca miesiąca ekipa Roberta Sowy odwiedzi 10 szkół.

 norge_norweski_losos.jpg  logo_fksk.jpg



"Zdrowa Szkoła" to cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych w całej Polsce, realizowany przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. Celem projektu jest edukacja w zakresie zdrowej żywności i żywienia, popularyzacja łososia norweskiego i prezentacja możliwości połączenia go z polskimi produktami regionalnymi.

Podczas drugiej edycji odwiedzimy szkoły w całej Polsce: Tychach, Pile, Warszawie, Grodzisku Mazowieckim, Sandomierzu, Płocku, Lublinie, Ełku i Łodzi.

Szkolenia prowadzone będą przez znanych z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego, czyli doświadczonego mistrza kulinarnego oraz zdolnego, ambitnego przedstawiciela młodego pokolenia kucharzy. To duet, który doskonale zaprezentuje aspekty zdrowotne, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz wagę stosowania wysokiej jakości produktów regionalnych w codziennej diecie i gastronomii. Robert Sowa, jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii, przedstawi wszystkie zalety łososia norweskiego, a Grzegorz Łapanowski – aktywny popularyzator zdrowego stylu życia oraz produktów regionalnych, opowie o żywności i żywieniu w aspekcie zdrowotnym oraz o produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w kontekście zrównoważonego rozwoju, a także o roli produktu regionalnego, tradycyjnego i ekologicznego w promocji lokalnych gospodarek.

Uczniowie dowiedzą się również o najnowszych trendach w gastronomii i technikach kulinarnych z uwzględnieniem rosnącej świadomości klientów na temat i pochodzenia produktów.

W części praktycznej szefowie kuchni zaprezentują nowoczesne metody przygotowania posiłków, tak aby nie tracić ich walorów odżywczych i smakowych. Na przykładzie dań z łososia norweskiego omówione zostaną techniki, które pozwalają norweskim kucharzom wygrywać największe konkursy kulinarne  na świecie. Dania komponowane będą z łososia norweskiego w połączeniu z tradycyjnymi polskimi produktami regionalnymi.

„Od wielu lat propaguję norweskie ryby i owoce morza ze względu na ich wartości odżywcze oraz możliwości przygotowania. Łosoś norweski to ryba ciesząca się niesłabnącą popularnością wśród szefów kuchni oraz temat wielu konkursów kulinarnych. – mówi Robert SowaPodczas spotkań z młodzieżą pragniemy podzielić się naszą wiedzą na temat przygotowania ryb i owoców morza z Norwegii oraz doświadczeniem w łączeniu  ich z produktami lokalnymi, tak aby uczniowie zaczynając pracę już znali techniki, które pozwolą im na większą kreatywność a co za tym idzie – na lepszą pozycję zawodową, czego życzymy z całego serca”.


PROGRAM  SZKOLENIA „ZDROWA SZKOŁA”

Jesienna edycja przeznaczona jest dla uczniów ostatnich klas średnich szkół gastronomicznych i dla nauczycieli zawodu (optymalnie 2 klasy + nauczyciele, ok. 80 osób).

1)  Część teoretyczna – max. 25 min

• Żywność, żywienie a zdrowie

• Łosoś norweski a zdrowie

• Pozycja łososia norweskiego w gospodarce Norwegii

• Znaczenie łososia w promocji Norwegii

• Produkt tradycyjny i regionalny szansą dla Polski

• Produkcja, dystrybucja i konsumpcja a zrównoważony rozwój

• Znak NORGE

• Twoja przyszłość w gastronomii

Część teoretyczna prowadzona i moderowana będzie przez Grzegorza Łapanowskiego. Robert Sowa występuje jako aktywny komentator prezentacji.


2/ Prezentacja filmów tematycznych (ok. 45 minut):

• „Błękitna Rewolucja” o historii hodowli oraz rozwoju przetwórstwa łososia w Norwegii

• demonstracja prawidłowego krojenia i filetowania łososia w wykonaniu norweskich specjalistów.


3/ Wstęp do części praktycznej – ok. 20  min.

• Zdrowa kuchnia w restauracji – świadomy szef kuchni, świadomy klient

• Jak przygotowywać się i wygrywać konkursy kulinarne

Moderator: Robert Sowa, towarzyszyć mu będzie Konrad Birek (jako laureat konkursów)


4/ część praktyczna – ok. 30 minut

Omówienie nowoczesnych  metod przygotowania posiłków w celu zachowania ich najcenniejszych składników odżywczych – na bazie łososia norweskiego i polskich produktów regionalnych.

• przed rozpoczęciem pokazu Grzegorz Łapanowski zaprezentuje nauczycielom filetowanie łososia. Robert Sowa omawiać będzie możliwości wykorzystania poszczególnych elementów ryby.

• pokaz kulinarny – przygotowanie łososia norweskiego w połączeniu z polskimi produktami  regionalnymi. Do udziału zaprosimy wszystkich nauczycieli odpowiedzialnych w szkolenie praktyczne (naukę gotowania) – max. 10 osób. Dzięki formie warsztatów nauczyciele będą mieli okazję aktywnie uczestniczyć w przygotowywaniu dań.  Warsztaty prowadzone będą przez Grzegorza Łapanowskiego z pomocą Konrada Birka. Kolejne etapy przygotowania dań komentować będzie Robert Sowa.

• degustacja przygotowanego dania przez uczniów i nauczycieli

• dystrybucja materiałów edukacyjnych i informacyjnych, serwis foto

 Sponsor:

suempol.jpg

Patronat medialny:

 portal_gastronomiczny_newsgastro_logo.jpg