Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2025

Opublikowano: 24-04-2025

Konkursu Bocuse d’Or Poland nie trzeba nikomu przedstawiać. To wspaniałe kulinarne wydarzenie wpisało się na stałe w kalendarz polskiej gastronomii.
Choć odbywa się co dwa lata, to niezaprzeczalnie najlepsza impreza kulinarna roku w Polsce, która dostarcza wielu emocji i wzruszeń nie tylko profesjonalistom z branży, ale również amatorom wysublimowanych smaków i haute cuisine.
Dla profesjonalistów to wyjątkowa okazja, by zaprezentować swój talent, kreatywność i kulinarną pasję na jednej z najbardziej prestiżowych scen gastronomicznych świata.

W finałowej rozgrywce wystąpi maksymalnie sześciu szefów kuchni, którzy zostaną wyłonieni przez Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland 2025 w preselekcji, która odbędzie się 16 czerwca 2025 roku w siedzibie Chefs Culinar w Wiskitkach.

Właśnie ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2025 – krajowych eliminacji do legendarnego konkursu stworzonego przez Paula Bocuse’a. Wszystkim, którym marzy się światowa kulinarna Liga Mistrzów powinien podjąć wyzwanie wystąpienia w tym najbardziej prestiżowym konkursie!

Kto może wziąć udział?

Konkurs skierowany jest do profesjonalnych kucharzy czynnych zawodowo z całej Polski (którzy mają ukończone 23 lata) – zarówno tych pracujących w renomowanych restauracjach, jak i niezależnych twórców kulinarnej sztuki. Uczestnicy muszą wykazać się nie tylko doskonałymi umiejętnościami technicznymi, ale również wyjątkową kreatywnością i umiejętnością pracy zespołowej, gdyż w finale pracują na stanowiskach wespół z pomocnikami (commis – nie może mieć ukończonych 22 lat), których sami sobie dobierają.

Dlaczego warto?

Udział w Bocuse d’Or to nie tylko możliwość rywalizacji z najlepszymi, ale także ogromna szansa na rozwój zawodowy, zdobycie międzynarodowego uznania oraz reprezentowanie Polski na europejskim i światowym etapie konkursu. To prestiż, który otwiera drzwi do globalnej kariery.
Dziś Bocuse d’Or to znacznie więcej niż tylko konkurs gastronomiczny; to laboratorium doskonałości i inkubator talentów, w którym zaangażowanie, pasja, technika i kreatywność determinują najlepszych przyszłych szefów kuchni. To wspaniała trampolina dla każdego, kto pragnie zdobyć międzynarodowe uznanie.

Jak się zgłosić?

Wszystkie osoby zainteresowane wzięciem udziału w Bocuse d’Or Poland 2025 proszone są o przesłanie swojego CV i listu motywacyjnego, dlaczego chcę wziąć udział w konkursie oraz czym jest dla mnie start w Bocuse d’Or Poland na adres: kontakt@bocusedorpoland.pl.
KAŻDY APLIKUJĄCY otrzyma drogą mailową od Organizatora Formularz zgłoszeniowy oraz Regulamin konkursu, który należy odesłać podpisany do 31 maja 2025 do godz. 23:59.

Na podstawie zgłoszeń Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland 2025 zaprosi wybranych kandydatów na PRESELEKCJĘ, podczas której będą musieli zaprezentować swoje umiejętności według wytycznych z Regulaminu Preselekcji.

Informacja o zakwalifikowanych kandydatach zostanie podana do wiadomości 2 czerwca 2025 na stronach: www.bocusedorpoland.pl oraz Patronów Medialnych.

Nie zwlekaj – pokaż światu, na co Cię stać i dołącz do grona najlepszych szefów kuchni walczących o miejsce na kulinarnej mapie świata!

FINAŁ Bocuse d’Or Poland 2025 odbędzie się 6 listopada podczas Targów HORECA® w EXPO Kraków.
Poza prestiżową statuetką i tytułem najlepszego szefa kuchni w Polsce trzy pierwsze miejsca otrzymają również nagrody od Sponsorów oraz nagrody pieniężne od Akademii Bocuse d’Or Poland.
Zwycięzca polskiej selekcji 2025 otrzyma od Akademii Bocuse d’Or Poland wsparcie na przygotowania do europejskiej selekcji 2026.

Organizatorem konkursu jest Akademia Bocuse d’Or Poland i agencja Smarten PR.
Patronat honorowy: Bocuse d’Or Winners
Mecenasi konkursu: Chefs Culinar Polska, Sokołów, San Pellegrino

www.bocusedorpoland.pl

Biuro prasowe Bocuse d’Or Poland