Smaki sprzed 150 lat!
Opublikowano: 16-08-2016

EKO zaproszenie na Kulinarne Klimaty do Krosna!
Co jest największym karpackim przysmakiem? Odpowiedź może być trudna, ale częściową podpowiedź można znaleźć podczas słynnej już imprezy „Karpackie Klimaty” w Krośnie. Miejscowe Regionalne Centrum Kultur Pogranicza, znane z promowania regionalnej kultury i tradycyjnej kuchni, zaprasza na tytułowe spotkanie w terminie 19 – 21 sierpnia br. Smakosze powinni się tam wybrać, nawet w towarzystwie dzieci, albowiem w stoisku firmy „Ekopierożek” z Krosna, będą organizowane specjalnie dla najmłodszych warsztaty lepienia pierogów. A sądząc po kulinarnych zdolnościach najmłodszych efekty będą pyszne. Na zakończenie każdy milusiński dostanie specjalny dyplom. Dla dorosłych zaś, jak co roku, właściciele firmy przygotują nowość, która jest tworzona specjalnie na tę okazję, pod nazwą „Pierogi karpackie”. I zapewne niepowtarzalny smak tej potrawy zostanie zapamiętany do następnej imprezy.
Zapach wędlin wędzonych w dymie z drewna bukowego czy czereśniowego pomoże odszukać kram Stowarzyszenia „Polskiej Ekologii” i będzie kusił do skosztowania ekologicznych wyrobów masarskich z Zakładu Mięsnego „Jasiołka” z Dukli. Ich naturalne receptury, liczące nieraz 150 lat, są zaliczane do podkarpackiego dorobku kulinarnego, mogą też stawać do plebiscytu poszukującego polskiego produktu przyszłości. A dziś kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie, polędwice, salcesony i wreszcie wyjątkowa, jedyna w swoim rodzaju „Kiełbasa Pradziada”, są i będą wyśmienite.
Wzorem Francuzów EKO posiłek wypada zakończyć serami, zwłaszcza że rodzinna Maziejuków prowadząca Ekologiczne Gospodarstwo „Figa” z Mszany przywiezie prosto z pasterskiej kuchni kozi nabiał: sery wołoskie naturalne i wędzone, twarożek, bryndzę i mleko. Napój szczególnie cenny z uwagi na właściwości regeneracyjne, kuracyjne; idealny dla alergików. Trzeba pamiętać, że tradycje pasterskie i sztuka wyrabiania kozich serów na tych terenach przez pasterzy wołoskich ma tradycje sięgające XV wieku. Wspomniane certyfikowane EKO produkty królują na szlaku kulinarnym „Podkarpackie smaki”, wiodącym przez region unikający agrochemii. Warto je poznać nie tylko z uwagi na wysoką wartość odżywczą, ale właśnie na tytułowy smak.
*****
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych (!). Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. Przez blisko 10 lat funkcjonowania Stowarzyszenie zorganizowało wiele akcji promujących najbardziej wartościową polską żywność w kraju i za granicą. Od 2015 roku realizuje 3-letnią kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.
Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków, to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.
Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.
O żywotne sprawy Stowarzyszenia od 10 lat dba Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.
Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.