Szanowne Koleżanki i Koledzy

Opublikowano: 22-07-2010

bbq_logo.jpgWszystkim którzy podjęli chęć sprawdzenia się podczas Otwartych Mistrzostw Polski BBQ w Mikołajkach 20-22.08.2010  –  Bardzo Dziękujemy 🙂 Zarejestrowanych mamy 13 zespołów z Polski, oraz między innymi z Uzbekistanu, Rumunii, Litwy, Belgii, Czech, Irlandii.Zespoły które chciały by się jeszcze zarejestrować i walczyć o tytuł Mistrza Polski mogą to zrobić do 30.07.2010.

Czteroosobowym zespołom BBQ gwarantujemy darmowy pobyt, wyżywienie, dobrą zabawę oraz wspaniałe nagrody.

Partnerem Głównym jest Firma, Makro Cash&Carry

makro.bmp 



Partnerami Wspierającymi są Firmy:

Amax – Grupa Inwestycyjna – Hotele w Mikołajkach

grupa_amax.bmp 

Bongain – Ser Turek

camembert_turek.bmp

Robot Coupe – profesjonalne urządzenia gastronomiczne do rozdrabniania żywnościrobot_coupe.bmp

Browar Olsztyn – Piwo Kormoran

piwo33.jpg

Smoker – Urządzenia do Grillowania

smoker.bmp

Stalgast – ekspert gastronomiczny

stalgast_logo.bmp

Patroni medialni:

newsgastro-portal-gastronomiczny-2010.jpg przeglad.jpg

OTWARTE MIĘDZYNARODOWE MISTRZOSTWA POLSKI BBQ

20-22 SIERPIEŃ 2010 MIKOŁAJKI, POLSKA


Otwarcie 20.08.2010                                                              

Zamknięcie 22.08.2010


Rynek w Mikołajkach – Województwo Warmińsko Mazurskie

11-730 Mikołajki. Plac Wolności 14/8.

loga_all_2_1.jpg

Organizatorzy:

Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Burmistrz Miasta i Gminy Mikołajki

Grupa Amax

Kapituła Konkursu z ramienia OSSKiC

(Andrzej Bryk, Marcin Bała, Grzegorz Kazubski, Mariusz Nowicki)


Kontakt : www.osskic.org.pl  e-mail: bbqcuppoland2010@interia.pl

Telefony komórkowe:  + 48 502-309-937 lub  + 48 504-204-511

Koordynatorem Zespołów Zagranicznych i Sędziów, jest Grzegorz Kazubski:Grzegorz.Kazubski@makro.pl


MOTTO: SPOTKAĆ SZCZĘSLIWYCH LUDZI I ZYSKAĆ W NICH PRZYJACIÓŁ, ZOBACZYĆ NOWE PIĘKNE MAZURSKIE KRAJOBRAZY, PRZYGOTOWAĆ WSPANIAŁE DANIA Z RUSZTU BBQ.

ILOŚĆ ZESPOŁÓW:  DO 30 / DO 4 OSÓB W ZESPOLE.

Formularz zgłoszeniowy:

Formularz zgłoszeniowy można znaleźć na stronie www.osskic.org.pl Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni.

Należy podać następujące informacje

:
– nazwa zespołu

– kraj pochodzenia

-dane kapitana zespołu

-adres + adres kontaktowy

-numer telefonu kontaktowego + ADRES E-MAIL

-ilość zawodników w zespole

Nowości w Sędziowaniu: Każdy zespół może wystawić dwóch sędziów (dodatkowy koszt za pobyt w hotelu pokrywa zespół po wcześniejszej rejestracji u organizatora)

Potwierdzenie rejestracyjne, każdy zespół otrzyma po wpłaceniu opłaty rejestracyjnej.

Suma wpłaty rejestracyjnej wynosi: 410zł ( ~ 100 Euro)

Opłata rejestracyjna zawiera:

1. Zakwaterowanie w hotelu dla 4 osób (dwie noce ze śniadaniem)

2. Powierzchnię konkursową, napięcie 220V, bieżącą wodę

3. Namiot o wymiarach 3 x 2,5m

4. Kosz z produktami (detale zostaną wysłane do zarejestrowanych zespołów)

5. Drewno do opalania BBQ (organizator zapewnia drewno drzew liściastych


Sprzęt, jaki zespoły powinny mieć w swoim wyposażeniu. 

– Grill BBQ (jest możliwość zamówienia grilla BBQ u organizatora – należy wysłać zapotrzebowanie)

– Talerz do prezentacji (do sesji zdjęciowej)

– Przedłużacz elektryczny 50m.

– Drobny sprzęt (indywidualne – dla każdego zespołu)

Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa BBQ Polski w Mikołajkach będą sędziowane przez Sędziów zgodnie z regulaminem WBQA – regulamin dostępny na www.wbqa.com

PROGRAM  MISTRZOSTW

Piątek 20.08.2010

Porządek Dnia

09.00 –16.00  Rejestracja – zameldowanie się do Hotelu, przygotowanie stanowisk

16.00 – Zebranie dla Kapitanów wszystkich drużyn.

17.00 – Wraz z władzami miasta Mikołajki nastąpi oficjalne otwarcie Mistrzostw – następnie parada uliczna – przewidziana jest nagroda dla najlepiej prezentującego się Zespołu.

17.00 – 18.00 Parada Festiwalowa dla wszystkich zespołów (Zespoły BBQ powinny przygotować indywidualne atrybuty – śmieszne uniformy, flagi, postery, slogany, dekoracje i inne)

18.00 – Zebranie informacyjne dla Kapitanów

*Kapitanowie otrzymają specjalny koszyk z produktami do przygotowania kiełbasy

*Kapitanowie otrzymają do przygotowania dań konkursowych – uda z kurczaka, świeżego suma, kark wieprzowy bez kości, żeberka wieprzowe paski.

18,30 – Pokaz BBQ w wykonaniu zespołu – POLISH BBQ KINGS

19.00 – 24.00 Wieczór integracyjny dla Zespołów.

Sobota 21.08.2010

ZOSTANIE OGLOSZONY DODATKOWY KONKURS – ZABAWA POMIĘDZY STARTUJĄCYMI  ZESPOŁAMI 

Zadanie Konkursu – Zabawy:

*Należy przygotować kiełbasę na BBQ ( należy zastosować się do Polskiej Tradycji wyrobu kiełbas)

*Kapitan Zespołu ma przygotować i zaprezentować przepis i  kiełbasę według autorskiej receptury.

Produkty :

*Mięso i flak do kiełbasy – zabezpieczy Organizator.

*Przyprawy, zioła są  w gestii zespołów.

Ocena:*Kiełbasa może być przygotowana w małych porcjach lub w jednym dużym kawałku.

*Serwowana podczas całego dnia trwania konkursu dla publiczności, która oceniać będzie zespół na podstawie zebranych kuponów.

*Burmistrz Miasta Mikołajki, powoła specjalny skład Jury aby ocenił kiełbasy przygotowane przez Kapitanów i  Zespoły .

Zadania Konkursowe

1. danie – Ciepła przekąska z kurczaka ( należy serwować na ciepło)

2. danie – Ryba Mazurska – Sum z dodatkami

3. danie – Wieprzowina z dodatkami ( należy użyć lokalnego piwa )

4. danie – Żeberka Wieprzowe

5. Sprzątniecie stanowiska

Ilości porcji danej kategorii:

7 porcji  (1- do prezentacji na talerzu z porcelany, 2 dla jury na stanowisku , 4 w styropianie dla ślepego jury) – w sumie 28 porcji.

Porządek dnia:

06.00-8.30 – Śniadanie

08.30 – Instruktaż dla Jury. Prezentacja Kapitanów i Zespołów. Zaprzysiężenie składu Jury. Oficjalny start Zespołów

09.00 – Rozpoczęcie Mistrzostw

09.00 – 20.30 – Program rozrywkowy ( prowadzony przez „gwiazdę” na estradzie)

11.30 – ocena przekąski z kurczaka

12.30 – ocena dania z ryby

13.30 – ocena wieprzowiny

14.30 – ocena żeberek

15.00 – 17.00 sprzątanie stanowisk i komisyjne podliczenie kuponów na najlepszą kiełbasę

18.00 – 18.30- ogłoszenie oficjalnego wyniku w konkursie-zabawie na najlepszą kiełbasę BBQ

18.30 − 20.30 – ogłoszenie wyników Mistrzostw BBQ w Mikołajkach

20.30 −  do godzin rannych – Przyjęcie dla wszystkich uczestników Mistrzostw BBQ 

Niedziela 22.08.2010

Porządek dnia:


06.30 – 11.00 – Śniadanie

08.00 – Wycieczka statkiem “Po Wielkich Jeziorach Mazurskich” ( 3-4 godz.)

12.00 – Pożegnanie, wyjazd.

Spróbuj Polskiej Gościnności!