Szkolenie w Institut Paul Bocuse w Lyon – Ecully
Opublikowano: 01-08-2010
Szkolenie w Institut Paul Bocuse w Lyon – Ecully
Termin Od 22 listopada do 03 grudnia
Historia, tradycja i smak francuskiej kuchni pod okiem najlepszych jej mistrzówPoznanie tajników kuchni francuskiej pod okiem najlepszych jej mistrzów w najsłynniejszym Instytucie kulinarnym na świecie to marzenie wielu kucharzy w naszym kraju. Dzięki zaangażowaniu i determinacji
C-Michel Labarre stały się rzeczywistością.
Już 40 szefów z Polski odbyło szkolenie i otrzymało prestiżowe dyplomy ukończenia kursu sygnowane podpisem Pana Paul Bocuse.
– Chciałem dać możliwość obcowania z kulturą i tradycją kulinarną mojego kraju kucharzom z Polski w Lyon – stolicy francuskiej gastronomii – mówi Constant – Michel Labarre, promotor i pomysłodawca wyjazdu – Do Instytutu, w którym sam prowadziłem międzynarodowe grupy, w każdym roku przyjeżdżają kucharze ze wszystkich zakątków świata. Mieszkam w Polsce od kilkunastu lat i wiem jak bardzo kucharze tutaj chcą się uczyć, nadążać za światowymi trendami kulinarnymi.
Program wymiany obejmował 10-dniowe szkolenie, dodatkowo każdy z uczestników miał możliwość odbycia stażu na kuchni w zamku Institutu Paul’a Bocuse, odwiedzenia kilku restauracji (Bouchons et Brasserie de Lyon) w Lyonie oraz zwiedzenia winnic znajdujących się w okolicach Lyonu.
Z relacji uczestników wynika, że wszystkie przygotowywane na warsztatach potrawy posiadały uniwersalne receptury dzięki czemu, śmiało mogą zostać włączone do kart menu w polskich lokalach gastronomicznych. Duże wrażenie na uczestnikach szkolenia zrobiła kultura organizacji pracy w kuchni, objawiającą się przede wszystkim okazywaniem szacunku wobec wyższych w hierarchii, panującą ciszą na kuchni w czasie wykonywania obowiązków zawodowych, strojem kucharskim podkreślającym zajmowane stanowisko i czystością.
Program szkoleniowy zakończył się uroczystością wręczenia certyfikatów potwierdzających odbycie stażu w Instytucie, podpisanych przez samego „papieża francuskiej sztuki kulinarnej” – Pana Paul Bocuse. Odbyła się ona w sali kominkowej urządzonej w 1834 roku w XIII-wiecznym zamku stanowiącym siedzibę Instytutu.
Poza warsztatami kulinarnymi polscy kucharze mieli okazję zwiedzenia piwnic w winnicy Chateaux Meursault zawierającej zbiory 700 tys. butelek głównie czerwonego wina. Odwiedzili także trzy z czterech Brasserie Paul Bocuse – Brasserie „Le Nord”, tam smakowali klasycznej kuchni lyońskiej, m.in. podawanej na gorąco sałatki z wątróbki drobiowej z kozim serem. W kolejnej restauracji Braserie l’Ouest „Quenelle” zaserwowano naszym uczestnikom bezy o smaku rakowym.
Jednak największe wrażenie na wszystkich kucharzach z Polski zrobiła uroczysta kolacja w jednej z najbardziej prestiżowych i luksusowych restauracji francuskich, posiadającej od 40 lat niezmienne 3 gwiazdki w kategorii Guide Michelin, słynącej z najbardziej luksusowych dań opartych na recepturach samego mistrza – Restauracji Paul’a Bocuse***.
Świetności całemu wieczorowi dodał fakt, iż grupa z Polski została powitana przez samego Paul’a Bocuse, który poświęcając swój czas obdarował naszych rodaków autografami w swojej ostatniej książce kulinarnej, jak również pozował do pamiątkowego zdjęcia. Na kolacji, która według cennika kosztuje 180 EUR + wino nasi kucharze uraczeni zostali zupą homarową z kawałkami świeżego homara, pasztetami z truflami, najsłynniejszym daniem Paul’a Bocuse – wilk morski w cieście francuskim lub do wyboru pieczenią cielęcą z warzywami gotowanymi, do tego desery, które wybierało się ze specjalnego wózka (30 rodzaj deserów) według własnych preferencji. Jeden z uczestników szkolenia podsumował pobyt na wymianie słowami, które mogą stanowić tylko zachętę dla kolejnych grup: …poznanie kuchni francuskiej na stażu w Lyonie nie zastąpi żaden kurs u nas w kraju, a wieczór w Restauracji Paul’a Bocuse zapamiętam na zawsze.
zgloszenie_2010.pdf
zgloszenie_2010.doc
opis_wyjazdu_do_Lyonu_22-11-10_do_03-12-10.pdf
Szczegółowych informacji na temat warunków wyjazdu udziela C-Michel Labarre:michel@labarre.pl,
www.labarre.pl t
el. + 604 917 404.
Zapraszam na praktyczne Szkolenia Gastronomiczne
Cuisine & Culture
Kuchnia & kultura
***Bazy do sosów i zup
***Dania rybne i mięsne
***Owoce morskie
***Kultura gastronomiczna
***Desery
Staż 4 dniowy
w grupach do 12 osób
Termin od 23-08 do 26-08-2010w regionie łódzkim
Constant-Michel Labarre
Mistrz kuchni francuskiej