TARGI PRACY BRANŻY GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIEJ

Opublikowano: 08-12-2010

Urząd Dzielnicy Praga-Południe m. st. Warszawa i Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich zapraszają specjalistów ds. rekrutacji reprezentujących branżę HoReCa na targi pracy odbywające się 11 grudnia 2010 r. w godz. 10.00 – 13.00 w ZSGH przy ul. Majdańskiej 30/36 w Warszawie.

atrakcyjny_pracownik_banner_m.jpg

Targi organizowane są w ramach projektu „Będę atrakcyjnym pracownikiem” i będą doskonałą okazją do wymiany kontaktów oraz zaprezentowania swojej placówki i obowiązujących w niej warunków zatrudnienia uczestnikom projektu – absolwentom kursów: barmańskiego, sommelierskiego i kucharskiego.

Organizator spotkania zapewnia możliwość rozstawienia stanowisk z materiałami informacyjnymi i promocyjnymi oraz banerów informacyjnych.

W trakcie targów przewidziany jest poczęstunek przygotowany przez uczestników projektu.

Chęć uczestnictwa w targach pracy i swoje oczekiwania organizacyjne można zgłaszać na adres e-mail:projekt-zsgh@o2.pl .

Dzięki środkom pozyskanym z Europejskiego Funduszu Społecznego, Urząd Dzielnicy Praga-Południe w okresie od marca 2010 do lipca 2011 realizuje w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki projekt „Będę atrakcyjnym pracownikiem”. Projekt jest adresowany do 144 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej 30/36 w Warszawie, będącego inicjatorem i pomysłodawcą projektu. Całkowity koszt realizacji projektu wyniesie ponad 550 tysięcy złotych.

W projekcie „Będę atrakcyjnym pracownikiem” realizowane są następujące działania:

I. KURSY ZAWODOWE I i II STOPNIA: BARMAŃSKI, SOMMELIERSKI I KUCHARSKI W ZAKRESIE RYB I OWOCÓW MORZA ORAZ KURSY JĘZYKA ANGIELSKIEGO ZE SŁOWNICTWEM BRANŻOWYM.

Do prowadzenia kursów zawodowych zostali zaproszeni najwyższej klasy profesjonaliści w swojej branży, mający również doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, prezentacji i pokazów i reprezentujący firmę Perfecter: Jacek Sulich – mistrz kuchni obsługujący przyjęcia dyplomatyczne dla przywódców z całego świata, Krzysztof Szulborski – zdobywca tytułu Mistrza Świata BBQ, Jerzy Czapla – Mistrz Polski Barmanów w kategorii Freestyle, Jarosław Błażejczyk – pasjonat wiedzy o winie ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz Jerzy Kruk – finalista Mistrzostw Polski Sommelierów. Kursy języka angielskiego ze słownictwem branżowym prowadzi Szkoła Języków Obcych Lexis.

II. PRAKTYKI ZAWODOWE

W ciągu tegorocznych letnich wakacji szkolnych 72 uczestników projektu odbyło praktyki na stanowiskach barmanów, sommelierów lub kucharzy w renomowanych warszawskich hotelach i restauracjach. Uczestników projektu opieką w tym zakresie objęły hotele, takie jak Le Meridien Bristol, Marriott, Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, Ibis Centrum Hotel, Sheraton, Westin, Polonia Palace Hotel, Kyriad Prestige, Radisson Blu, znakomite restauracje i kluby – Restauracja Belvedere – Café Łazienki Królewskie, Restauracja Dom Polski, Moonsfera, You & Me Bar, Nine Club & Restaurant, a także jedyna w swoim rodzaju Sala degustacyjna i Sklep winiarski 4 Senses.

Uczestnicy zdobywali doświadczenie w bezpośredniej obsłudze konsumentów, uczyli się szybkiego i sprawnego wykonywania zadań w swojej branży, mieli okazję poczuć się jak profesjonaliści. Dzięki udziałowi w praktykach uczestnicy poznali klimat, kulturę i standardy obowiązujące w konkretnym miejscu pracy, a także podnieśli swoją wartość na rynku pracy.

III. SPOTKANIA Z PRACODAWCAMI



W grudniu tego roku oraz w marcu przyszłego roku zespół projektu zorganizuje na terenie ZSGH Majdańska otwarte spotkania z pracodawcami z branży gastronomicznej i hotelarskiej. Podczas pierwszego spotkania, które odbyło się w październiku, uczestnicy projektu zaprezentowali na profesjonalnych pokazach umiejętności nabyte w trakcie kursów i praktyk zawodowych. Po spotkaniu młodzież wzięła udział w szkoleniu z zakresu przygotowywania dokumentów aplikacyjnych.

Szczegółowe informacje dotyczące terminów spotkań z pracodawcami organizowanych w formie targów pracy oraz realizacji innych działań projektu znajdą Państwo na stroniewww.zsgh.edu.pl . Serdecznie zapraszamy.

UCZESTNICY O PROJEKCIE:

Damian, barman: Kurs barmański i praktyki zawodowe to kolejna szansa poznania tego zawodu od kuchni oraz spotkania z ludźmi pracującymi w zawodzie i dalszy rozwój pod okiem specjalistów w swojej dziedzinie.

Izabela, sommelier: Podstawową korzyścią, jaką osiągnęłam dzięki uczestnictwu w projekcie, jest zdobycie dodatkowej wiedzy, poszerzenie umiejętności i zdobycie doświadczenia zawodowego – miałam okazję poznać sposób pracy w restauracji i dowiedzieć się, jak wygląda zarówno obsługa gościa, jak i przygotowanie lokalu do przyjmowania gości. Otrzymałam też propozycję podjęcia pracy w zakładzie, w którym odbyłam praktykę zawodową.

Tobiasz, barman: Dzięki udziałowi w projekcie „Będę atrakcyjnym pracownikiem” ukończyłem kurs barmański I stopnia, czego w inny sposób nie mógłbym zrealizować. Umożliwi mi to poszukiwanie pracy w tym kierunku po ukończeniu szkoły.

Monika, kucharz: Nauczyłam się, jak zgodnie pracować w grupie.

Paweł, barman: Sądzę, że projekt bardzo konkretyzuje moje cele i wyznacza mi wyraźną ścieżkę rozwoju zawodowego, gdzie mogę określić swoje plany i podjąć się ich realizacji. Atrakcyjny pracownik to taki, który ciągle rozwija swoją wiedzę zawodową, jest otwarty na nowe rozwiązania i nie boi się trudnych wyzwań.

Maciej, sommelier: Ćwiczenia praktyczne na kursie zawodowym pozwoliły mi poznać zasady obsługi gościa i metody otwierania win. Dzięki miesięcznym praktykom łatwiej nawiązuję kontakt z klientami, zdobyłem pewność w czynnościach kelnerskich, np. w poruszaniu się z tacą, a także poznałem ludzi, którzy mają dużą wiedzę i chcą się nią podzielić z innymi.

Beata, kucharz: Na praktykach nauczyłam się interesujących technik gotowania i wielu nowych przepisów.

Monika, sommelier: Na kursie zawodowym zdobyłam wiedzę, dzięki której będę miała większą szansę na znalezienie pracy w przyszłości, a już teraz pomagam rodzicom w doborze win do potraw.