Taste of London 2010

Opublikowano: 15-06-2010

Festiwal Taste of London już po raz siódmy odbędzie się w londyńskim Regent’s Park w dniach 17-20 czerwca. Tego lata festiwal będzie obfitował w jeszcze większą liczbę atrakcji, trafiających w najwybredniejsze gusta.

tastelondon10_rgb.jpg

Podczas czterech dni , uczestnicy festiwalu będą mieli możliwość posmakować jakościowych potraw z całego świata przygotowanych przez 40 najbardziej uznanych restauracji stolicy Wielkiej Brytanii. Wydarzenie zapowiada się dodatkowo ekscytująco, gdyż swoją obecność potwierdziło 150 profesjonalnych producentów żywności oraz wielu znanych szefów kuchni.

gary_rhodes.jpg

Restauracja Anny Hansen: The Modern Pantry oraz Colony Bar and Grill Atula Kochhara to dwa nowe lokale, które dołączą w tym roku do ulubionych miejsc festiwalu Taste of London: Le Gavroche, Rhodes Twenty Four, Tom’s Kitchen oraz Bentley’s.  Pokazy gotowania live cooking w festiwalowym teatrze, sponsorowane przez AEG, będą przeprowadzane przez wschodzące gwiazdy Francesco Mazzei z restauracji L’Anima oraz Tristana Welcha z Launcheston Place. Obaj dołączą do festiwalowych gigantów: Giorgia Locatelli, Michela Roux Jr. oraz Toma Aikensa.

Goście festiwalu będą mieli okazję uczestniczyć w kulinarnych warsztatach z udziałem mistrzów gastronomii dzięki sponsorom: firmie Waitrose oraz Peugeot. Pokazy z użyciem najnowszych technik i najlepszych dostępnych składników z pewnością będą stanowić doskonałą inspirację, aby każde kolejne przygotowane przyjęcie okazało się ogromnym sukcesem.

tol2010.jpg   tol_2009_002.jpg

Specjalną sekcją festiwalu będzie w tym roku „Taste of Malaysia” z kuchnią malezyjską. Będzie ona promować wszystkie niepowtarzalne smaki pochodzące z południowo – wschodniej Azji .

Na gości będzie również czekać kolejna nowość – obszar Taste Wine, gdzie najlepsi sommelierzy i producenci wina będą prezentować znakomite wina z całego świata.

Ci, którzy będą szukać odrobiny luksusu będą mogli zakupić specjalne bilety na prestiżowy show – Laurent-Perrier Champagne Masterclass, współorganizowany przez Daylesford Organic. Nigel Bardenprzedstawi zgromadzonemu audytorium ekskluzywnego szampana i dobierze do niego wysublimowane potrawy.

Giorgio Locatelli już nie może się doczekać festiwalu: – Jako szefowi kuchni, Taste of London daje mi szansę spotkania zarówno przyjaciół jak i klientów i doskonale się bawić, robiąc to co najbardziej kocham!

Cena biletów na festiwal (17-20 czerwca, Regent’s Park Londyn) wynosi £22.

Więcej informacji: www.tastefestivals.com/london

***

Taste of London set to dish up more delights for 2010

Taste of London, in partnership with British Airways, will return for a seventh year to London’s Regent’s Park from 17-20th June 2010. The must-attend open air restaurant festival is set to be even better this summer with a host of exciting features that will appeal to all.

The four day event will serve up dishes from 40 of the capital’s most acclaimed restaurants allowing visitors the chance to sample quality cuisine from around the world. Joined by 150 speciality food and drink producers and numerous celebrity chefs, the event will prove the most exciting to date.

Anna Hansen’s The Modern Pantry and Atul Kochhar’s Colony Bar and Grill are just two of the new restaurants taking part this year, joining Taste of London favourites Le Gavroche, Rhodes Twenty Four, Tom’s Kitchen and Bentley’s. Live cooking demonstrations at the Taste Theatre, sponsored by AEG, will welcome rising stars Francesco Mazzei of L’Anima and Tristan Welch from Launceston Place, both set to join culinary giants Giorgio Locatelli, Michel Roux Jr. and Tom Aikens.

Visitors will be invited to learn from the gastronomic masters at interactive experiences hosted by sponsors Waitrose and Peugeot. Demonstrations using the latest cooking techniques and best ingredients available will inspire creativity to ensure any future dinner party a roaring success.

Malaysian cuisine and culture will be on the menu this year with the fabulous ‘Taste of Malaysia’dedicated to sharing the vibrant sights, sounds and spices of South East Asia. Discover and sample some of the world’s finest wines at the brand new Taste Wine area, where top sommeliers and producers will be on hand to guide visitors wishing to swirl, sniff, sip and savour.

Those looking for a spot of luxury will be sure to get their hands on some limited edition tickets to attend a prestigious Laurent-Perrier Champagne Masterclass in association with Daylesford Organic, where food and drink presenter Nigel Barden will introduce guests to an indulgent champagne and food matching experience.



Giorgio Locatelli
is looking forward to the event: “As a chef, Taste of London gives me the chance to catch up with my friends, meet my customers and have a lot of fun doing what I love best!”



Taking place on 17th-20th June 2010, Regent’s Park, tickets go on sale on 16th March 2010 from £22 for a standard ticket. For more details go to www.tastefestivals.com/london