Tematyczna impreza karnawałowa
Opublikowano: 30-01-2019
– o czym musisz wiedzieć przygotowując menu!
Imprezy tematyczne to niekonwencjonalny sposób na wspólne spędzenie czasu w gronie przyjaciół, rodziny, a nawet współpracowników. Urodziny, Christmas party, impreza sylwestrowa lub karnawałowa – okazji do świętowania, w takim właśnie stylu, może być wiele. Najważniejsze, to zadbać o świetną atmosferę, a także o spójność wszystkich elementów: strojów, dekoracji, muzyki oraz menu. Przygotowując imprezowe dania czy przekąski , warto dać upust kreatywności i postawić na prawdziwą ucztę smaków, aromatów i kolorów.
Tematyczne party karnawałowe
Odpowiednio przemyślana impreza tematyczna powinna mieć charakterystyczny motyw przewodni, który łączy pozostałe elementy. To pozwoli zrobić niemałe wrażenie na zaproszonych gościach, którzy z pewnością docenią zaangażowanie organizatora w dopracowanie najmniejszych szczegółów. Dużą popularnością cieszą się przyjęcia utrzymane w stylu lat 20., 60., PRL, a także te sięgające do odległych kultur – hawajskiej, latynoskiej, afrykańskiej. Ci, którzy nie chcą przesadzić z ekstrawagancją, mogą pomyśleć o black&white party, jednak w tym przypadku, dobranie menu stanowiłoby dość duże wyzwanie.
Oryginalna karta dań – o czym pamiętać
W menu może pojawić się konkretny rodzaj kuchni, popularnej dla danego regionu świata, choć równie dobrym rozwiązaniem będzie podanie potraw z odpowiednim wyróżnikiem – dominującym kolorem, charakterystyczną przyprawą lub sposobem podania. Jeżeli więc motywem przewodnim imprezy jest kolor czerwony, warto, by w każdej potrawie pojawił się chociaż jeden składnik w takiej właśnie barwie. Można także przyozdobić talerz niewielką warzywną aranżacją z pomidorem lub papryką – to sprawi, że danie będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.
Przed przygotowaniem karty dań, należy także poznać preferencje żywieniowe gości – jeżeli okaże się, że ktoś jest wegetarianinem lub posiada nietolerancję na laktozę, to zdecydowanie trzeba się na tę opcję przygotować i uwzględnić w jadłospisie. Każde menu może także posiadać kilka elementów wspólnych: rozgrzewające zupy, kolorowe sałatki, słodkie i wytrawne muffiny, różnorodne szaszłyki, czy też słodkie cake-pops jedzone na tzw. jeden kęs. Najważniejsze, to pamiętać o spójności elementów w ramach wybranej konwencji.
Menu karnawałowe – czego nie może zabraknąć
Imprezy karnawałowe zawsze odbywają się zimą, dlatego na stołach nie powinno zabraknąć dań podawanych na ciepło – zup, przygotowanych z największą starannością pieczonych mięs lub kreatywnie skomponowanych potraw jednogarnkowych. Przed daniami głównymi warto także podać gościom przystawki i różnorodne przekąski, a na koniec – deser. Jeżeli tematyką imprezy jest kultura włoska, jako przystawkę można podać mini lasagne piecznone w muffinowych foremkach lub chrupiącą focaccię, natomiast jako danie główne spaghetti bolonese lub carbonara – koniecznie robione zgodnie z tradycyjną włoską recepturą, czyli bez śmietany.
Jeżeli zastanawiasz się jakie menu przygotować na karnawał i poszukujesz oryginalnych pomysłów, zajrzyj na: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezonowy/przyjecia_imprezy/karnawal.html. Znajdziesz tam wiele inspiracji, które pomogą Ci zorganizować niezapomniane przyjęcie.
artykuł sponsorowany