Terroir Warsaw – Międzynarodowe Forum & Kolacja

Opublikowano: 09-05-2018

Terroir to globalna organizacja, łącząca międzynarodowe społeczności gastronomiczne poprzez fora, wspólne kolacje i angażujące programy edukacyjne. Uczestnicy podczas paneli dyskusyjnych, a także za pomocą przygotowywanych dań, opowiadają o danym miejscu, jego historii, geografii, środowisku i kulturze. Terroir łączy społeczności HoReCa i producentów żywności poprzez inspirowanie treści, wspólne zasoby i globalną sieć kontaktów. To branżowe wydarzenie od 12 lat odbywa się w Toronto, a biorą w nim udział najlepsi na świecie szefowie kuchni, restauratorzy, producenci żywności, dziennikarze branżowi. W maju 2017 roku miała miejsce inauguracja europejskiego programu w Berlinie, w październiku odbyło się Forum w Budapeszcie. Natomiast w maju 2018 Terrior odbędzie się w Warszawie. 

Międzynarodowe Forum oraz Kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni Terroir Warsaw będzie miało miejsce 27 maja w Fortecy Kregliccy, a następnie w restauracji Zoni. Weźmie w nim udział wielu polskich i zagranicznych szefów kuchni, a w tym m.in.: Wojciech Modest Amaro, Justyna Słupska Kartaczowska, Amanda Cohen (Nowy Jork), JP McMahon (Irlandia), a także sommelierzy, media i eksperci, zajmujący się sektorem gastronomicznym. Będzie to okazja, by porozmawiać o bogactwie polskiej kuchni, o różnorodnych wpływach, jakie miały miejsce na przestrzeni lat,  także o zmianach w naszej gastronomii i planach na przyszłość. Forum jest skierowane do szefów kuchni, restauratorów, sommelierów oraz wszystkich innych osób, zainteresowanych wspólną rozmową o polskiej scenie kulinarnej.

Terrior Warsaw to także uroczysta kolacja, którą przygotowują polscy i zagraniczni szefowie kuchni w restauracji Zoni, znajdującej się przy Muzeum Polskiej Wódki. Przygotowywane dania mają być inspirowane polskimi tradycjami w dowolnej interpretacji. To rzadka okazja, by osobiście przekonać się, jak naszą kuchnię postrzegają uznani szefowie. Na kolację i na forum można kupić bilety osobno lub jeden wspólny na oba wydarzenia. 

POLISH CHEFS

  • Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro
  • Aleksander Baron, Zoni
  • Adrian Klonowski, Pädaste Manor
  • Maciej Nowicki, Museum of King Jan III’s Palace
  • Justyna Słupska Kartaczowska, Jadka
  • Robert Trzópek, Bez Gwiazdek

INTERNATIONAL CHEFS

  • Maksut Aşkar, Neolokal, Istanbul
  • Mark Best, Genting Dream, International
  • Amanda Cohen, Dirt Candy, New York
  • Nicolai Ellitsgaard Pedersen, Under, Norway
  • JP McMahon, Eat Galway, Ireland
  • Connie DeSousa & John Jackson, Charcut, Canada

FORUM:

Forteca Kregliccy, Zakroczymska 12, Warszawa

KOLACJA:

Zoni Restaurant, Plac Konesera 1, Warszawa 

Program, bilety oraz więcej informacji: https://terroirtalk.org/warsaw.