Turniej Szkół Gastronomicznych w Warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej

Opublikowano: 14-12-2009

Serdecznie zapraszamy  na Turniej Szkół Gastronomicznych, który odbędzie się 16 grudnia 2009 r. o godzinie 10.30 w  Warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej. 

W konkursie zmierzy się jednocześnie 16 dwuosobowych ekip reprezentujących najlepsze średnie  szkoły gastronomiczne województwa mazowieckiego. 

W jury zasiądą m.in.:

–  Karol Okrasa,

– Jerzy Pasikowski,

–  Robert Sowa,

– Jarosław Uściński,

– Dariusz Zahorański
.

Wydarzeniu patronuje Biuro Edukacji Miasta.

 Celem głównym konkursu jest wykazanie się znajomością w przygotowaniu oryginalnych wigilijnych przekąsek zimnych i dań gorących dla kuchni polskie z wykorzystaniem śledzia i fileta z karpia. Konkurs zakończy się uroczystą galą i degustacją potraw świątecznych.

Startuje jednocześnie 16 dwuosobowych ekip, a więc na stanowiskach będą jednocześnie 32 osoby, co jest nowością, ponieważ dotychczas konkursy odbywały się etapami (uczestnicy losowali godzinę i przygotowywali potrawy po kolei, a nie wszyscy jednocześnie).

Trudność konkursu polega na tym, że uczestnicy konkursu mają 1.5h na przygotowanie 2 potraw świątecznych (dania głównego i przystawki na bazie śledzia) po 6 porcji na każdą.

Miejsce:

Centrum Techniki Kulinarnej (ul. Racjonalizacji 5)- Służewiec /niedaleko Galerii Mokotów (mapa na:
www.ctk.doram.pl)

Harmonogram:

10- rejestracja uczestników

10.30 – oficjalne otwarcie konkursu

11.00- start

12.30- zakończenie części praktycznej konkursu

Ok. 13.15 ogłoszenie wyników, rozdanie nagród, degustacja potraw

Szkoły, które się zgłosiły się do konkursu:

ul. Poznańska- Warszawa

ul. Komorska-Warszawa

ul. Majdańska-Warszawa

ul. Krasnołęcka-Warszawa

+ Radom, Pułtusk, Pomiechówek, Grodzisk Mazowiecki. 

 Organizatorami są: DORA METAL, ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

źródło: Małgorzata Kwaśniewska