Turniej Szkół Gastronomicznych w Warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej
Opublikowano: 14-12-2009
Serdecznie zapraszamy na Turniej Szkół Gastronomicznych, który odbędzie się 16 grudnia 2009 r. o godzinie 10.30 w Warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej.
W konkursie zmierzy się jednocześnie 16 dwuosobowych ekip reprezentujących najlepsze średnie szkoły gastronomiczne województwa mazowieckiego.
W jury zasiądą m.in.:
– Karol Okrasa,
– Jerzy Pasikowski,
– Robert Sowa,
– Jarosław Uściński,
– Dariusz Zahorański.
Wydarzeniu patronuje Biuro Edukacji Miasta.
Celem głównym konkursu jest wykazanie się znajomością w przygotowaniu oryginalnych wigilijnych przekąsek zimnych i dań gorących dla kuchni polskie z wykorzystaniem śledzia i fileta z karpia. Konkurs zakończy się uroczystą galą i degustacją potraw świątecznych.
Startuje jednocześnie 16 dwuosobowych ekip, a więc na stanowiskach będą jednocześnie 32 osoby, co jest nowością, ponieważ dotychczas konkursy odbywały się etapami (uczestnicy losowali godzinę i przygotowywali potrawy po kolei, a nie wszyscy jednocześnie).
Trudność konkursu polega na tym, że uczestnicy konkursu mają 1.5h na przygotowanie 2 potraw świątecznych (dania głównego i przystawki na bazie śledzia) po 6 porcji na każdą.
Miejsce:
Centrum Techniki Kulinarnej (ul. Racjonalizacji 5)- Służewiec /niedaleko Galerii Mokotów (mapa na:www.ctk.doram.pl)
Harmonogram:
10- rejestracja uczestników
10.30 – oficjalne otwarcie konkursu
11.00- start
12.30- zakończenie części praktycznej konkursu
Ok. 13.15 ogłoszenie wyników, rozdanie nagród, degustacja potraw
Szkoły, które się zgłosiły się do konkursu:
ul. Poznańska- Warszawa
ul. Komorska-Warszawa
ul. Majdańska-Warszawa
ul. Krasnołęcka-Warszawa
+ Radom, Pułtusk, Pomiechówek, Grodzisk Mazowiecki.
Organizatorami są: DORA METAL, ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
źródło: Małgorzata Kwaśniewska