V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010

Opublikowano: 11-06-2010

14 sierpnia  2010 roku  odbędą  się V  Mistrzostwa  Polski  w  Podawaniu  Baraniny – Ustroń 2010.

     baranina_loga001.jpg

Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu, wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni po raz kolejny organizuje Mistrzostwa Polski w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny.

baranina_loga002.jpg     baranina_loga005.jpg    baranina_loga004.jpg baranina_loga003.jpg

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego, Urzędu Marszałkowskiego.

Tegoroczne-jubileuszowe V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny-Ustroń 2010 honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki.

Zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego będą nominowani do Pucharu Polski 2010.

Głównym celem Mistrzostw jest :

–    wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny

–    promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny

–    zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny

W  programie  imprezy  nie  zabraknie wielu  atrakcji  dla  wszystkich  przybyłych  gości:  

– Pokazy gotowania Mistrzów Sztuki Kulinarnej (w tym członków  jury konkursowego)

– "ZUPA ZBÓJNICKA" na baraninie

– Dania z jagnięciny

– Nadanie tytułów  zbójnickich

– Popisy gry na instrumentach w tym na trombicie, gajdach  i rogu pasterskim

– Strzyżenie owiec

– Wyrób sera owczego

– Degustacja lokalnych dań i produktów m.in. rajczula z owcami i muflonami, dania z baraniny, sery owcze,

– Zabawa przy muzyce góralskiej

W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 10 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród  nadesłanych zgłoszeń. Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji dania konkursowego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut.

Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 25 lipca 2010 roku na adres  e-mailowy :

Leszek Makulski – gastronomia@wp.pl  lub  Piotr Szczygielski – szczygielski.piotr@interia.pl

Nad prawidłowością przebiegu Mistrzostw czuwać będzie jury w składzie :

–    Przewodniczący jury

–    v-c przewodniczący jury

–    Komisja techniczna

–    Profesjonalna Komisja degustacyjna

–    Komisja złożona ze smakoszy VIP i zaproszonych gości

    

Wiadomość o dopuszczeniu do udziału w Mistrzostwach zostanie przesłana drogą elektroniczną do kapitanów zakwalifikowanych drużyn. Lista ekip kucharskich zakwalifikowanych do Mistrzostw zamieszczona będzie do dnia 31 lipca 2010 roku na branżowych portalach internetowych.

Organizator Mistrzostw zapewnia:

–    piec konwekcyjno-parowy

–    grillo-wędzarnia Firmy „SMOKER”

–    kuchenkę elektryczna dwupunktową

–    stół roboczy ze zlewem i ujęciem wody

–    stół odstawczy

–    stół prezentacyjny

Tu znajdziesz : regulamin_baranina_ustron_2010.doc REGULAMIN

Tu znajdziesz : arkusz_zgloszeniowy_ustron.doc ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY

Kontakt w sprawach organizacyjnych Piotr Szczygielski szczygielski.piotr@interia.pl