V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010
Opublikowano: 11-06-2010

Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu, wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni po raz kolejny organizuje Mistrzostwa Polski w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny.
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego, Urzędu Marszałkowskiego.
Tegoroczne-jubileuszowe V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny-Ustroń 2010 honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki.
Zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego będą nominowani do Pucharu Polski 2010.
Głównym celem Mistrzostw jest :
– wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny
– promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny
– zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny
W programie imprezy nie zabraknie wielu atrakcji dla wszystkich przybyłych gości:
– Pokazy gotowania Mistrzów Sztuki Kulinarnej (w tym członków jury konkursowego)
– "ZUPA ZBÓJNICKA" na baraninie
– Dania z jagnięciny
– Nadanie tytułów zbójnickich
– Popisy gry na instrumentach w tym na trombicie, gajdach i rogu pasterskim
– Strzyżenie owiec
– Wyrób sera owczego
– Degustacja lokalnych dań i produktów m.in. rajczula z owcami i muflonami, dania z baraniny, sery owcze,
– Zabawa przy muzyce góralskiej
W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 10 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń. Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji dania konkursowego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut.
Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 25 lipca 2010 roku na adres e-mailowy :
Leszek Makulski – gastronomia@wp.pl lub Piotr Szczygielski – szczygielski.piotr@interia.pl
Nad prawidłowością przebiegu Mistrzostw czuwać będzie jury w składzie :
– Przewodniczący jury
– v-c przewodniczący jury
– Komisja techniczna
– Profesjonalna Komisja degustacyjna
– Komisja złożona ze smakoszy VIP i zaproszonych gości
Wiadomość o dopuszczeniu do udziału w Mistrzostwach zostanie przesłana drogą elektroniczną do kapitanów zakwalifikowanych drużyn. Lista ekip kucharskich zakwalifikowanych do Mistrzostw zamieszczona będzie do dnia 31 lipca 2010 roku na branżowych portalach internetowych.
Organizator Mistrzostw zapewnia:
– piec konwekcyjno-parowy
– grillo-wędzarnia Firmy „SMOKER”
– kuchenkę elektryczna dwupunktową
– stół roboczy ze zlewem i ujęciem wody
– stół odstawczy
– stół prezentacyjny
Tu znajdziesz : REGULAMIN
Tu znajdziesz : ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY
Kontakt w sprawach organizacyjnych Piotr Szczygielski szczygielski.piotr@interia.pl