Warsztaty kulinarne z Tomaszem Dekerem

Opublikowano: 20-04-2012

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na kolejną edycję warsztatów kulinarnych dla profesjonalistów (więcej informacji www.spotmag.pl). Po bardzo udanych marcowych warsztatach przeprowadzonych przez Tomasza Jakubiaka, postanowiliśmy tym razem zaprosić mistrza cukiernictwa – Tomasza Dekera. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych zagranicznych restauracjach m.in. w szwajcarskiej L’Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Szkolił się także w Belgijskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenôtre koło Paryża. Wieloletni szef cukierni w sopockim Hotelu Haffner. Współpracował jako technolog w Barry Callebaut – Belgia, Barbara Luijckx – Holandia a także Modecor – Włochy.
tomek.deker1

Reprezentant kraju oraz trener kadry narodowej w wielu międzynarodowych olimpiadach (dwukrotny brązowy medal na Culinary World Cup w Luksemburgu, złoty medal World Barbecue Championships). Współpracuje z tygodnikiem „Palce Lizać” oraz z ogólnopolskimi magazynami „Food & Friends”, „W piekarni, w cukierni”, Food Service, itp. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP takich jak: „Kawa czy Herbata”, „SmaczneGo” czy „Pytanie na Śniadanie”. 
Przewodnim tematem warsztatów będzie to co Tomaszowi najbliższe praliny oraz wypieki. Nauczymy sie jak przygotować zaskakujący i efektowny deser bądź torcik. Piec prawdziwie czekoladowe, pistacjowe i migdałowe biszkopty. Jak nanosić czekoladę na deser by uzyskać efektowny zamsz, poznamy techniki wykonywania dekoracji z karmelu, ciasta cygaretkowego i czekolady. Dowiemy sie jak obchodzić sie z czekolada by móc z niej otrzymywać dekoracje oraz praliny. Wiodącymi smakami będą: czekolada, pistacja, migdał, orzech włoski, bergamotka, brzoskwinia, malina, jagoda, marakuja, bazylia, mascarpone i miód. 
Warsztaty dla kucharzy i cukierników odbędą się w piątek, 27 kwietnia 2012 roku, w godz. 13:00-18:00.
Koszt uczestnictwa: 350zł brutto. Liczba miejsc ograniczona.
W razie pytań prosimy o kontakt pod numerem telefonu 608-663-496 lub pod adresem akademia@spot.poznan.pl
W dniu 28 kwietnia odbędą się również z naszym gościem:
-warsztaty dla dzieci KaWKa (godz. 11:00–12:30)
-warsztaty dla amatorów (godz. 15:00–17:30)
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT Dolna Wilda 87, Poznan T: 061 835 88 40 E: akademia@spot.poznan.pl www.spot.poznan.pl
partenrzy.pokazow.dekera