WEGETARIAŃSKIE MENU W PAŹDZIERNIKU W KUCHNI+
Opublikowano: 19-09-2012

7 października rusza nowa seria autorskiej produkcji kuchni+ pt. „Atelier smaku na mazurskim szlaku”. Znani wegetarianie – Jola Słoma i Mirek Trymbulak wyruszają na Mazury, aby odkryć smaczne, zdrowe posiłki wegańskie i bezglutenowe. Jako przedsmak programu, w poniedziałek, 1 października, z okazji Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu, kuchnia+ zaserwuje całodzienne jarskie menu.
kuchnia+ przełamuje stereotypy dotyczące wegetarianizmu i odpowiada na rosnącą świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania, stąd też stała obecność w ramówce stacji autorskich programów Joli Słomy i Mirka Trymbulaka, bezglutenowych wegetarian i ekspertów od jarskiej kuchni.
W nowej serii prowadzący, bogatsi o doświadczenia we wprowadzaniu wegańskiej i bezglutenowej diety w sopockich i gdańskich restauracjach, wyruszają na Mazury. Odwiedzają restauracje, które są otwarte na gości o nietypowych potrzebach kulinarnych, sprawdzając jednocześnie co oferują wegetarianom tradycyjne restauracje. Degustują mazurskie potrawy, przedstawiając w każdym odcinku kucharzy, którzy gotują z prawdziwym zaangażowaniem, aby zadowolić największych smakoszy.

Słoma i Trymbulak odwiedzą m.in. Ostródę, Podzamcze i Iławę, gdzie w sezonie wiosenno-letnim z lokalnej gastronomii korzystają rzesze turystów i amatorów żeglarstwa. Prowadzący program wraz z szefami kuchni opracowują potrawy wegańskie i bezglutenowe, które są ciekawe również dla pozostałych klientów – w tym ryżowe roladki z kapustą i grzybami, kukurydziane spaghetti z pesto czy lody żurawinowo-bananowe.
W poniedziałek 1 października z okazji Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu kuchnia+ przygotowała specjalny program o jarskich daniach.
07:00 Jesienne atelier smaku (zupa z dyni na mleku kokosowym i wiśnia z mięta)
12:15 Ogródek do schrupania: groch i fasola
14:20 Jesienne atelier smaku (gołąbki w liściach chrzanu i jeżyny z pigwą na ciepło)
17:20 Kuchnia z Okrasa: zabawa w pomidora
17:45 Ogródek do schrupania: groch i fasola
19:00 Kuchnia z Okrasa: indyjski eden
22:20 Farma na ciężarówce
23:40 Jesienne atelier smaku (babka ziemniaczana i gruszkowy sos z rokitnikiem
Atelier smaku na mazurskim szlaku
niedziela, 7 października 2012, godz. 21:40
Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu w kuchni+
poniedziałek, 1 października 2012, cały dzień