Wielkanocne przysmaki z pudełka. Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych.

Opublikowano: 11-03-2010

18 marca 2010 r., w Centrum Techniki Kulinarnej,  przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie, odbędzie się Wielkanocny Turniej Szkół Gastronomicznych. Celem głównym konkursu jest wykazanie się znajomością w przygotowaniu oryginalnych wielkanocnych przekąsek zimnych dla kuchni polskiej. Wezmą w nim udział reprezentanci minimum 12 szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego.


 

Uczestnicy będą mieli do dyspozycji tzw.  Black Box* i dodatkowy bufet, w którym znajdą się wybrane produkty z następujących grup: pieczywo, tłuszcze, warzywa świeże, warzywa mrożone i konserwowe, owoce, świeże zioła, nabiał, produkty mączne i przyprawy. 

Ze względu na to, że uczestnikami turnieju będą uczniowie, którzy jeszcze nie są profesjonalnymi  kucharzami,  organizatorzy zdecydowali się uprościć tę trudną formułę konkursową, podając część składników bazowych. Zawodnicy nie znają jednak ani ilości ani sposobu przygotowania produktów znajdujących się zarówno w pudełku jak i w bufecie. 

Uczestnicy rozpoczną swoje prace konkursowe jednocześnie. Na przygotowanie dania – zimnej przekąski wielkanocnej (podanej w trzech porcjach) mają 60 minut. Muszą obowiązkowo użyć każdego z produktów znajdujących się w pudełku. Dodatkowo mogą korzystać z bufetu, natomiast o tym co konkretnie w nim się znajduje dowiedzą się dopiero chwilę przed startem. 

Jurorzy Techniczni:

Jerzy Pasikowski (przewodniczący),

Dariusz Zahorański,

Jarosław Uściński,

Joseph "Józek" Seeletso,

Mirosław Reszczyk,

Marcin Piotrowski,

Theofilos Vafidis

Jurorzy Degustacyjni:Maria Burska,

Tomasz Gawarzyński

 

Organizatorzy: Grupa Dora Metal i Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E.Pijanowskiegow Warszawie

Partnerzy: Klub Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Sponsorzy:

Grupa Dora Metal, 

Limito,

Bonduelle Polska S.A.,

Haspol Sp. z o.o.,

Lawenda – Zofia Zienkiewicz.
 

*Black Box – pudełko ze składnikami, które znane są dla uczestników dopiero na chwilę przed rozpoczęciem gotowania, zawodnicy muszą użyć wszystkich produktów i przygotować swoje potrawy w wyznaczonym czasie. 

logotypy.jpg

Harmonogram: 

10.00 – rejestracja uczestników

10.30 – oficjalne otwarcie konkursu

11.00 – start konkursu

12.00 – zakończenie części praktycznej konkursu ok. 13.00 – ogłoszenie wyników, rozdanie nagród

 

 

KONTAKT:

Ewa Laskowska

Centrum Techniki Kulinarnej DORAM

ul. Racjonalizacji 5, 02-673 Warszawa

tel. +48 (22) 847 65 86, e-mail: ctk@dora-metal.pl

http://ctk.doram.pl/