Świętokrzyski Mistrz kuchni

Opublikowano: 27-02-2012

Fundacja Klubu Szefów Kuchni objęła patronatem Konkurs Kulinarny pn. Świętokrzyski Mistrz Kuchni jest to pierwszy Konkurs organizowany przez „Echo Dnia” , serwis Jedzenie&Zabawa i Hotel Tęczowy Młyn w Kielcach, przy współpracy znanych w całej Polsce kucharzy oraz gwiazd.

mistrzKuchni

 

 

Już 1 marca 2012 roku w Hotelu Tęczowy Młyn w Kielcach odbędzie się finał  konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni.

Poniżej  wymienione zespoły, które zakwalifikowały się do finałowej rywalizacji:

 

W kategorii amatorów do ścisłego finału zakwalifikowały się cztery pary: Ewelina Król i Jakub Król, Agnieszka Sadowska i Mateusz Skrzyniarz, Kamila i Jakub Karpeta oraz Alicja Podstawka i Wioletta Rudziejewska.
W kategorii zawodowców do finału zakwalifikowało się osiem następujących zespołów:

 

  1. Kamil Piwowarczyk i Tomasz Soczumski z kieleckiej restauracji Castor,
  2. Krzysztof Kowalski i Bernard Kundera z Hotelu Markiz w Łopusznie,
  3. Paweł Mazurek i Sylwester Wolski z restauracji Pepe Rosso w Kielcach,
  4. Michał Górnicz i Rafał Korus z restauracji Olimpijskiej w Kielcach,
  5. Michał Musiał i Andrzej Gad z kieleckiego Hotelu Tęczowy Młyn,
  6. Grażyna Dukała i Danuta Kozieł z Hotelu Gromada w Ostrowcu Świętokrzyskim,
  7. Tomasz Ciaś i Kamil Pindych z Santuru w Dwikozach
  8. Łukasz Wasik i Leslie Murrain z Hotelu Łysogóry.

 

DWIE KATEGORIE
Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach.
W pierwszej kategorii mogą wziąć udział profesjonalni kucharze pracujący na stałe w restauracjach, hotelach, jadłodajniach. Słowem wszyscy, którzy mają wykształcenie kucharza lub pracują w tym zawodzie. Zwycięzca otrzyma tytuł Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni, kucharze z miejsc drugiego i trzeciego otrzymają odpowiednio tytuły I i II wicemistrza. Dla zwycięzców i finalistów przewidziano  liczne nagrody.
W drugiej kategorii startują tylko amatorzy, pasjonaci gotowania w domowym zaciszu. Zwycięzca otrzyma tytuł Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni amatorów, kucharze z miejsc drugiego i trzeciego otrzymają odpowiednio tytuły I i II wicemistrza amatorówW obu kategoriach uczestnikami zmagań muszą być dwuosobowe drużyny, składające się z szefa oraz kucharza pomocniczego.

 

 

CO BĘDZIE GOTOWANE

Przygotować trzeba będzie  dwie potrawy. Pierwsza z nich to danie główne z polędwicą wołową z dowolnym rodzajem ziemniaków. Druga natomiast to ciepła zakąska wegetariańska z wykorzystaniem sera dor blue.

 

Robert Sowa w jury Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni

 

W jury konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni zasiądzie dziewięciu członków komisji.

W skład jury technicznego wejdą:

Arkadiusz Ślusarenko, szef kuchni Hotelu Park Inn w Krakowie,

Mirosław Szajkowski z firmy Unilever,

Mirosław Jabłoński, szef kuchni łódzkiego hotelu andel’s

oraz  Robert Sowa z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

 

Oprócz nich w konkursowym jury zasiądą:

Rafał Godziemski, szef kuchni hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy

Janusz Pyra, szef kuchni w Zamku Dubiecko.

W  jury zasiądzie również dobrze znany i związany z  regionem Świętokrzyskim piosenkarz Andrzej Piaseczny,

Włodzimierz Wielgus – dyrektor szpitala dziecięcego w Kielcach, pasjonat gotowania

 

oraz wojewoda świętokrzyski Bożentyna Pałka-Koruba.

 

Częścią techniczną tzn. organizacją stanowisk kulinarnych do przeprowadzenia konkursu zajmował się będzie  Waldemar Hołówka członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, który to wraz z  Firmami ASCOBLOC , FESTA TECH z Katowic, piece Firmy Convoterm oraz zmywarka  Winterhalter Gastronom Polska  – zabezpieczy sprawny przebieg zmagań kulinarnych.

 

 

Dla zwycięzców i finalistów przewidziano  też liczne nagrody;

WŁOCHY DLA NAJLEPSZYCH

Warto spróbować swoich sił w kulinarnych zmaganiach, przeżyć ciekawą przygodę i powalczyć o atrakcyjne nagrody. Główną nagroda jest bowiem wycieczka do Włoch. Zwycięzcy będą mogli zobaczyć, jak wygląda praca w winnicy i zwiedzić Wenecję.
Sponsorem strategicznym konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni jest WSP Społem Kielce. Sponsorzy główni konkursu to:OrlemansOSM Włoszczowa. Sponsorem nagrody głównej jest Willa Win. Sponsorzy konkursu: PanescoLa LorraineUnilever Food SolutionsRamaKnorrLiptonTemarGreen FoodCoffee TimeSpecyjały ŚwiętokrzyskieCommercio PolskaLantmannen UnibakeWilbo Catering.

 

 

 

Patronat nad konkursem objęła wojewoda świętokrzyski Bożentyna Pałka-Koruba.

 

Z kulinarnymi pozdrowieniami

Waldemar Hołówka