Wojciech Modest Amaro otwiera autorską restaurację
Opublikowano: 03-08-2010
Znany
z eksperymentalnego podejścia do przygotowywanych potraw kucharz jesienią otworzy swój autorski lokal – Atelier Amaro.
Tym razem Amaro stawia na kuchnię polską. Kucharz właśnie wrócił z wizyty w kopenhaskiej Nomie – restauracji uznanej w tym roku przez miesięcznik „The Restaurant" za najlepszą na świecie. Z jego zagranicznego wyjazdu zrodziło się nowe danie – białe szparagi o zapachu sosny – do którego przygotowania Amaroużył świeżych igieł sosnowych – pisze "Forbes".
W swojej warszawskiej restauracji Atelier Amaro, której otwarcie zapowiedziano na jesień tego roku kucharz zamierza serwować dania inspirowane kuchnią polską. W menu lokalu znajdą się prawdopodobnie risotto z płatków owsianych, czy śledź z musem z dymki i chrzanową pianką zrobioną w syfonie. Co ciekawe, do wyboru ma być tylko 8-10 dań – można będzie zjeść jedno, albo spróbować każdego po trochu. Obok restauracji działać będą niewielkie delikatesy, w których będzie można kupić gotowe, próżniowo pakowane, dania a także sosy i wywary.
W rozmowie z dziennikarzami "Forbesa" Amaro podkreśla, że jego zawodowym celem jest zdobycie pierwszej w Polsce gwiazdki w kulinarnym przewodniku Michelin. Gdyby jednak ktoś go uprzedził, gotów jest walczyć nawet o dwie – zaznacza.
Źródło: horeca.pl