X Europejski Konkurs Kulinarny

Opublikowano: 10-04-2015

Już wkrótce 30 maja 2015 roku odbędzie się X Europejski Konkurs Kulinarny, w ramach IX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015.

Konkurs-kulinarny-4x25m_1

Organizatorami konkursu są: Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie i Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.

Konkurs adresowany jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 30 maja 2015 roku w Regionalnym Centrum Sportowo – Widowiskowym „Podpromie” w Rzeszowie w trakcie Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015

Tematem głównym tegorocznej edycji konkursu jest:

Danie zasadnicze z wykorzystaniem:

– polędwiczki wieprzowej,

– selera korzeń,

– owoców egzotycznych lub pestkowych,

– zbóż bezglutenowych (gryka, proso, kukurydza),

– czekolady ekologicznej Valrhona

 

Patronat Honorowy nad konkursem objęli:

– Marszałek Województwa Podkarpackiego

– Prezydent Miasta Rzeszowa

– Podkarpacki Kurator Oświaty

Wsparcie merytoryczne:

– Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC,

– Stowarzyszenie Euro – Toques Polska,

– Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

 

Regulamin Konkursu i Karta zgłoszenia na stronie konkursu, zapraszamy na stronę konkursu: www.ekkzsg.wix.com/ekkrzeszow

Zgłoszenia do konkursu należy nadesłać do Koordynatora konkursu na adres: m.purgacz@wp.pl lub ekk.zsg@op.pl do dnia 4 maja 2015

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w finale Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 10 maja 2015.

Organizatorzy zapewniają produkty do wykonania potraw konkursowych.

Organizatorzy zapewniają noclegi dla opiekuna i dwóch zawodników
Patronat medialny:
newsgastro-portal-gastronomiczny-2010