X Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Art Culinaria Italiana”

Opublikowano: 10-05-2010

Organizowany przez Giancarlo Russo przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni , Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana" odbywa się w tym roku już po raz dziesiąty. W poprzednich latach impreza gościła m.in. w Łodzi i Baranowie Sandomierskim. 25 września uczestnicy, mierzący się z (tylko pozornie łatwą) kuchnią Italii spotkają się w Centrum Olimpijskim w Warszawie.

       gc_ulotka_str1.jpg  gc_ulotka_str2.jpg

Czym dziesiąta edycja „Arte Culinaria Italiana” różnić będzie się od poprzednich? Organizatorzy mają nadzieję, że poziom ekip, biorących udział w konkursie, pokaże zmiany, jakie w ciągu ostatniej dekady zaszły w polskiej gastronomii. – Tematem tegorocznych zmagań uczyniliśmy, podobnie jak dwa lata temu, makarony i desery – mówi Giancarlo Russo, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, organizator imprezy. – Wówczas dużym rozczarowaniem były desery: startujący wykazali się ich stosunkowo niewielką znajomością. Oczywiście wynikało to również z faktu, że kucharze nie są cukiernikami, a niewiele restauracji w Polsce zatrudnia osobą specjalizującą się w przygotowaniu deserów. Dlatego w tym roku postanowiliśmy trochę pomóc zgłaszającym się kucharzom – dzięki sponsorom zapewniamy najlepsze bazowe produkty i typowe dla cukierników sprzęty. Mamy nadzieję, że jubileuszowy, dziesiąty konkurs „Arte Culinaria Italiana” udowodni, że poziom znajomości kuchni włoskiej wśród polskich kucharzy jest oraz wyższy.

Celem konkursu jest promocja firm i obiektów hotelarsko-gastronomicznych, związanych z kuchnią i kulturą włoską. Równie istotne jest propagowanie kuchni włoskiej w Polsce: przedstawienie oryginalnych receptur i produktów, angażowanie we współpracę szefów kuchni, kucharzy, restauratorów, hotelarzy oraz pasjonatów kuchni włoskiej. Pozwalający na rywalizację i wymianę doświadczeń konkurs podnosi wiedzę i umiejętności w zakresie kuchni włoskiej wszystkich uczestników. Ich efekty prac oceniane będą przez autorytety ze świata gastronomii.

W tym roku w roli przewodniczącego jury zobaczymy Jerzego Pasikowskiego, prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni ,przewodniczącą jury cukierników będzie natomiast Bożena Sikoń (którą od niedawna oglądać można też w programie Kuchni.TV „Łakocie Bożeny Sikoń”). Do jury cukierników zaproszenie przyjęli także: Tomasz Dekert, Joanna Profus, Dariusz Wierzbicki oraz  Sebastian Szmyd – przedstawiciel Sponsora Głównego,  technolog firmy Master Martini. W jury degustacyjnym zasiądzie – oprócz szefów kuchni z KSK – prezes OSSKiC, w jury technicznym prezes SPKiC. W jury Smakoszy – jak co roku – funkcję przewodniczącego sprawował będzie Andrzej Grabarczyk, obok niego zobaczymy też m.in. Marię Pakulnis oraz Tomasza Kozłowicza. Galę poprowadzi Jacek  Kopczyński, a konkurs – Robert Sowa i Łukasz Konik.

Patronat merytoryczny nad konkursem sprawuje FIC oraz Fundacja Klub Szefów Kuchni.

Do godziny 17 wydarzenie otwarte jest dla wszystkich sympatyków kuchni włoskiej. Zapraszamy!

 

Program konkursu:

24 września:

godz. 19, restauracja Moonsfera – odprawa jury z uczestnikami

25 września:

godz. 9, sala konferencyjna i foyer na parterze Centrum Olimpijskiego – rozpoczęcie konkursu

godz. 19 – ogłoszenie wyników konkursu

Giancarlo Russo przygodę z kuchnią włoską rozpoczął w wieku 7 lat. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził własną restauracje na Sycylii. W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w warszawskich restauracjach. Do 2009 roku prowadził własną renomowaną restaurację pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano”. Od października 2010 roku zaprasza do  Starej Miłosnej do „Trattorii Giancarlo”.

Jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, należy do elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającej najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Jest też jedynym w Polsce oficjalnym kucharzem Episkopatu przygotowujący dania dla dwóch Papieży – Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski.

Giancarlo Russo, znany z programu kulianarnego „Buon Appetito” (Tele 5), to także organizator dziewięciu edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, organizator imprez charytatywnych dla domów dziecka, juror w wielu konkursach kulinarnych i zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską potrawę z grzybów (www.giancarlo.pl).

LISTA EKIP ZAKWALIFIKOWANYCH DO UDZIAŁU W X KONKURSIE WŁOSKIEJ SZTUKI KULINARNEJ „ARTE CULINARIA ITALIANA „

25 WRZEŚNIA 2010 ROKU CENTRUM OLIMPIJSKIE W WARSZAWIE

1.  HOTEL COPERNICUS KRAKÓW– MARCIN FILIPKIEWICZ, TOMASZ DZIURA

2. HOTEL DR IRENA ERIS RESTAURACJA ORANŻERIA WZGÓRZA DYLEWSKIE – MARIUSZ GASEK, GRZEGORZ CHMIELEWSKI

3.  HOTEL NOVOTEL CENTRUM WARSZAWA – KAMIL WIERZBOWSKI, ZBIGNIEW RASTAWICKI

4.  HOTEL BOHEMA RESTAURACJA WERANDA BYDGOSZCZ – TOMASZ GÓRSKI, ROBERT KUDLIŃSKI

5.  HOTEL VERDE MONTANA KUDOWA ZDRÓJ –  ARKADIUSZ KRUSZIK, MAREK ZUB

6.  RESTAURACJA OREGANO WARSZAWA – SYLWIA PAWLIKOWSKA-WIŚNIEWSKA, MARTA ŻUK

7.  RESTAURACJA MAGENTA WROCŁAW – DAMIANO SERRA, BARTŁOMIEJ BIELECKI

8.  CICO CLUB CAFE &RESTAURANT GDAŃSK – MACIEJ WRÓBEL, MATEUSZ WIŚNIEWSKI

9.   RESTAURACJA ŻÓŁTY DOMEK SZCZECINEK – MICHAŁ SZCZĘSNY, MACIEJ KUŚ

10. HOTEL QUBUS KIELCE – MICHAŁ GÓRNICZ, MAREK SKOTNICKI

11. RESTAURACJA NOWA ŁODŹ  – SEBASTIAN SYLWESTROWICZ, SZYMON TYNIOREK

12. ZAMEK DUBIECKO DUBIECKO – JANUSZ PYRA, BOGDAN REWERA

13. RESTAURACJA SPLENDIDO  WROCŁAW– MICHAŁ PLEWKA, ARKADIUSZ KROPIDŁOWSKI

14. RESTAURACJA STACJA DE LUXE GDAŃSK– MICHAŁ ROGUS, JACEK WOLSZON

15. ZAMEK KRASICZYN KRASICZYN – AGATA KUBIK, MACIEJ GAŁDYN

16. RESTAURACJA AKADEMIA SMAKU WARSZAWA – ROBERT PECHERZEWSKI, CEZARY POWAŁA

PROGRAM

24.09.2010 r. Piątek

Od 14.00   Zakwaterowanie  uczestników konkursu (Etap Hotel Warszawa Centrum, ul. Zagórna 1, 00-441 Warszawa, Tel.22 745 36 60 )

18.00-19.00    Przekazanie produktów do przygotowania dań konkursowych (opisanych : nazwa produktu,  ekipa ) do zabezpieczenia w kuchni- szef kuchni Sebastian Starnawski –  Restauracja Moonsfera-VI piętro )

19.00    Odprawa  Jury z uczestnikami konkursu : losowanie numerów startowych, odbiór marynarek, zapasek, czapek konkursowych  i identyfikatorów ( sala konferencyjna parter )

19.30    Zapoznanie ze stanowiskiem konkursowym – praktyczne wykorzystanie urządzeń firmy Kenwood i De’Longhi, Stalgast, Primulator  oraz Winterhalter     ( sala konferencyjna – parter )

20.30    Kolacja – Bistro Moonsfera ( parter )

25.09.2010 r. Sobota

   

09.00 – 17.00    Zmagania konkursowe X Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej  – wstęp wolny ( sala konferencyjna, foyer – parter )

10.00  -17.00    Prezentacje  i degustacje produktów sponsorskich

Gala Dinner    – wstęp za okazaniem zaproszeń oraz identyfikatorów konkursowych- Sala konferencyjna, foyer, poziom -1)

19.00     Gala Dinner  ogłoszenie wyników  oraz wręczenie nagród

19.00-23.00    Prezentacje i degustacje produktów sponsorskich

20.30    Prezentacja i degustacja tortu  jubileuszowego  przygotowanego przez firmę Master Martini Polska  Sp.z o.o.



20.40-21.00 
    Show kulinarny w wykonaniu Mistrzów Kucharskich z Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz znanych Gwiazd telewizyjnych

21.00 – 00.00    Atrakcje muzyczno-artystyczne



Konkurs poprowadzi Robert Sowa i Łukasz Konik

Uroczysta galę poprowadzi Jacek Kopczyński

fic001.jpg   ksk003.gif

***

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną, odbywająca się corocznie w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce (m.in. Hotel Marriott, Zamek w Baranowie Sandomierski, Hotel Centrum w Łodzi , Hotel Lord w Warszawie), służącą promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z  kuchnią i kulturą włoską  oraz firm posiadających najwyższej klasy produkty potrzebne w gastronomii.  Ma także na celu propagowanie kuchni włoskiej w Polsce poprzez przedstawienie oryginalnych receptur i produktów zarówno  dla  szefów kuchni i kucharzy, restauratorów i hotelarzy jak i pasjonatów kuchni włoskiej.

Jednakże głównym celem konkursu jest  stworzenie odpowiednich  warunków  dla  sprawdzenia  nabytych   umiejętności w znajomości kuchni włoskiej  przez uczestników konkursu. Poprzez  umożliwienie  rywalizacji konkursowej, zdobycie nowych doświadczeń, które podniosą kwalifikacje zawodowe i prestiż , zaprezentowanie  oraz umożliwienie oceny efektów ich pracy przez znane autorytety ze świata gastronomii, rozumiem sens organizowania takich konkursów.

Studiując opinie obserwatorów VIII Konkursu, zdecydowałem iż należy powrócić do wątku związanego z przygotowaniem makaronów i deserów. O ile  temat makaronów:  rodzaje, technika przygotowania, łączenie składników czy forma serwowania itd. są dość  obrze znane i poziom wiedzy jest coraz wyższy, tak temat dotyczący deserów w dalszym ciągu pozostawia wiele do życzenia i zasługuje  jeszcze raz na  zwrócenie uwagi.

Pozwolę sobie zacytować opinię jednego z internautów, który słusznie zauważył, ze podczas VIII edycji  desery w wykonaniu uczestników konkursu były dość skromne, a  przecież repertuar włoskich deserów jest bardzo bogaty ( m.in. dolci in forma, dolci al cucchiaio, dolci freddi, biscotti, dolci fritti, pasticeria mignon, praline, brioche, torta, crostate ,le frutte etc.).

Dlatego też po raz kolejny podejmuję ten temat wzbogacając go o dodatkowe elementy związane z  użyciem wybranych  surowców otrzymanych od sponsorów.

Mam nadzieję, że ta jubileuszowa edycja pozwoli nam odpowiedzieć na pytanie związane z sensem organizowania takich konkursów  jak również ocenić jak wielki postęp na przestrzeni 10 lat zrobiła polska gastronomia w znajomości kuchni włoskiej.

Pragnę także przypomnieć,  iż impreza ta jest  typu non-profit i każdy kto podjął się współpracy podczas  wszystkich edycji konkursu  poświęcił swój czas,  służył swoją wiedzą i zainteresowaniem  bez czerpania z tego tytułu zysków.

Serdecznie zapraszam ekipy do  uczestnictwa  w tym wyjątkowym wydarzeniu.

regulamin_arteculinaria.doc Regulamin.doc

Giancarlo Russo

Organizator

Tel.691 490 790