X Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Art Culinaria Italiana”
Opublikowano: 10-05-2010

Czym dziesiąta edycja „Arte Culinaria Italiana” różnić będzie się od poprzednich? Organizatorzy mają nadzieję, że poziom ekip, biorących udział w konkursie, pokaże zmiany, jakie w ciągu ostatniej dekady zaszły w polskiej gastronomii. – Tematem tegorocznych zmagań uczyniliśmy, podobnie jak dwa lata temu, makarony i desery – mówi Giancarlo Russo, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, organizator imprezy. – Wówczas dużym rozczarowaniem były desery: startujący wykazali się ich stosunkowo niewielką znajomością. Oczywiście wynikało to również z faktu, że kucharze nie są cukiernikami, a niewiele restauracji w Polsce zatrudnia osobą specjalizującą się w przygotowaniu deserów. Dlatego w tym roku postanowiliśmy trochę pomóc zgłaszającym się kucharzom – dzięki sponsorom zapewniamy najlepsze bazowe produkty i typowe dla cukierników sprzęty. Mamy nadzieję, że jubileuszowy, dziesiąty konkurs „Arte Culinaria Italiana” udowodni, że poziom znajomości kuchni włoskiej wśród polskich kucharzy jest oraz wyższy.
Celem konkursu jest promocja firm i obiektów hotelarsko-gastronomicznych, związanych z kuchnią i kulturą włoską. Równie istotne jest propagowanie kuchni włoskiej w Polsce: przedstawienie oryginalnych receptur i produktów, angażowanie we współpracę szefów kuchni, kucharzy, restauratorów, hotelarzy oraz pasjonatów kuchni włoskiej. Pozwalający na rywalizację i wymianę doświadczeń konkurs podnosi wiedzę i umiejętności w zakresie kuchni włoskiej wszystkich uczestników. Ich efekty prac oceniane będą przez autorytety ze świata gastronomii.
W tym roku w roli przewodniczącego jury zobaczymy Jerzego Pasikowskiego, prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni ,przewodniczącą jury cukierników będzie natomiast Bożena Sikoń (którą od niedawna oglądać można też w programie Kuchni.TV „Łakocie Bożeny Sikoń”). Do jury cukierników zaproszenie przyjęli także: Tomasz Dekert, Joanna Profus, Dariusz Wierzbicki oraz Sebastian Szmyd – przedstawiciel Sponsora Głównego, technolog firmy Master Martini. W jury degustacyjnym zasiądzie – oprócz szefów kuchni z KSK – prezes OSSKiC, w jury technicznym prezes SPKiC. W jury Smakoszy – jak co roku – funkcję przewodniczącego sprawował będzie Andrzej Grabarczyk, obok niego zobaczymy też m.in. Marię Pakulnis oraz Tomasza Kozłowicza. Galę poprowadzi Jacek Kopczyński, a konkurs – Robert Sowa i Łukasz Konik.
Patronat merytoryczny nad konkursem sprawuje FIC oraz Fundacja Klub Szefów Kuchni.
Do godziny 17 wydarzenie otwarte jest dla wszystkich sympatyków kuchni włoskiej. Zapraszamy!
Program konkursu:
24 września:
godz. 19, restauracja Moonsfera – odprawa jury z uczestnikami
25 września:
godz. 9, sala konferencyjna i foyer na parterze Centrum Olimpijskiego – rozpoczęcie konkursu
godz. 19 – ogłoszenie wyników konkursu
Giancarlo Russo przygodę z kuchnią włoską rozpoczął w wieku 7 lat. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził własną restauracje na Sycylii. W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w warszawskich restauracjach. Do 2009 roku prowadził własną renomowaną restaurację pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano”. Od października 2010 roku zaprasza do Starej Miłosnej do „Trattorii Giancarlo”.
Jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, należy do elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającej najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Jest też jedynym w Polsce oficjalnym kucharzem Episkopatu przygotowujący dania dla dwóch Papieży – Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski.
Giancarlo Russo, znany z programu kulianarnego „Buon Appetito” (Tele 5), to także organizator dziewięciu edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, organizator imprez charytatywnych dla domów dziecka, juror w wielu konkursach kulinarnych i zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską potrawę z grzybów (www.giancarlo.pl).
25 WRZEŚNIA 2010 ROKU CENTRUM OLIMPIJSKIE W WARSZAWIE
1. HOTEL COPERNICUS KRAKÓW– MARCIN FILIPKIEWICZ, TOMASZ DZIURA
2. HOTEL DR IRENA ERIS RESTAURACJA ORANŻERIA WZGÓRZA DYLEWSKIE – MARIUSZ GASEK, GRZEGORZ CHMIELEWSKI
3. HOTEL NOVOTEL CENTRUM WARSZAWA – KAMIL WIERZBOWSKI, ZBIGNIEW RASTAWICKI
4. HOTEL BOHEMA RESTAURACJA WERANDA BYDGOSZCZ – TOMASZ GÓRSKI, ROBERT KUDLIŃSKI
5. HOTEL VERDE MONTANA KUDOWA ZDRÓJ – ARKADIUSZ KRUSZIK, MAREK ZUB
6. RESTAURACJA OREGANO WARSZAWA – SYLWIA PAWLIKOWSKA-WIŚNIEWSKA, MARTA ŻUK
7. RESTAURACJA MAGENTA WROCŁAW – DAMIANO SERRA, BARTŁOMIEJ BIELECKI
8. CICO CLUB CAFE &RESTAURANT GDAŃSK – MACIEJ WRÓBEL, MATEUSZ WIŚNIEWSKI
9. RESTAURACJA ŻÓŁTY DOMEK SZCZECINEK – MICHAŁ SZCZĘSNY, MACIEJ KUŚ
10. HOTEL QUBUS KIELCE – MICHAŁ GÓRNICZ, MAREK SKOTNICKI
11. RESTAURACJA NOWA ŁODŹ – SEBASTIAN SYLWESTROWICZ, SZYMON TYNIOREK
12. ZAMEK DUBIECKO DUBIECKO – JANUSZ PYRA, BOGDAN REWERA
13. RESTAURACJA SPLENDIDO WROCŁAW– MICHAŁ PLEWKA, ARKADIUSZ KROPIDŁOWSKI
14. RESTAURACJA STACJA DE LUXE GDAŃSK– MICHAŁ ROGUS, JACEK WOLSZON
15. ZAMEK KRASICZYN KRASICZYN – AGATA KUBIK, MACIEJ GAŁDYN
16. RESTAURACJA AKADEMIA SMAKU WARSZAWA – ROBERT PECHERZEWSKI, CEZARY POWAŁA
24.09.2010 r. Piątek
Od 14.00 Zakwaterowanie uczestników konkursu (Etap Hotel Warszawa Centrum, ul. Zagórna 1, 00-441 Warszawa, Tel.22 745 36 60 )
18.00-19.00 Przekazanie produktów do przygotowania dań konkursowych (opisanych : nazwa produktu, ekipa ) do zabezpieczenia w kuchni- szef kuchni Sebastian Starnawski – Restauracja Moonsfera-VI piętro )
19.00 Odprawa Jury z uczestnikami konkursu : losowanie numerów startowych, odbiór marynarek, zapasek, czapek konkursowych i identyfikatorów ( sala konferencyjna parter )
19.30 Zapoznanie ze stanowiskiem konkursowym – praktyczne wykorzystanie urządzeń firmy Kenwood i De’Longhi, Stalgast, Primulator oraz Winterhalter ( sala konferencyjna – parter )
20.30 Kolacja – Bistro Moonsfera ( parter )
25.09.2010 r. Sobota
09.00 – 17.00 Zmagania konkursowe X Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej – wstęp wolny ( sala konferencyjna, foyer – parter )
10.00 -17.00 Prezentacje i degustacje produktów sponsorskich
Gala Dinner – wstęp za okazaniem zaproszeń oraz identyfikatorów konkursowych- Sala konferencyjna, foyer, poziom -1)
19.00 Gala Dinner –ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród
19.00-23.00 Prezentacje i degustacje produktów sponsorskich
20.30 Prezentacja i degustacja tortu jubileuszowego przygotowanego przez firmę Master Martini Polska Sp.z o.o.
20.40-21.00 Show kulinarny w wykonaniu Mistrzów Kucharskich z Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz znanych Gwiazd telewizyjnych
21.00 – 00.00 Atrakcje muzyczno-artystyczne
Konkurs poprowadzi Robert Sowa i Łukasz Konik
Uroczysta galę poprowadzi Jacek Kopczyński
***
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną, odbywająca się corocznie w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce (m.in. Hotel Marriott, Zamek w Baranowie Sandomierski, Hotel Centrum w Łodzi , Hotel Lord w Warszawie), służącą promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz firm posiadających najwyższej klasy produkty potrzebne w gastronomii. Ma także na celu propagowanie kuchni włoskiej w Polsce poprzez przedstawienie oryginalnych receptur i produktów zarówno dla szefów kuchni i kucharzy, restauratorów i hotelarzy jak i pasjonatów kuchni włoskiej.
Jednakże głównym celem konkursu jest stworzenie odpowiednich warunków dla sprawdzenia nabytych umiejętności w znajomości kuchni włoskiej przez uczestników konkursu. Poprzez umożliwienie rywalizacji konkursowej, zdobycie nowych doświadczeń, które podniosą kwalifikacje zawodowe i prestiż , zaprezentowanie oraz umożliwienie oceny efektów ich pracy przez znane autorytety ze świata gastronomii, rozumiem sens organizowania takich konkursów.
Studiując opinie obserwatorów VIII Konkursu, zdecydowałem iż należy powrócić do wątku związanego z przygotowaniem makaronów i deserów. O ile temat makaronów: rodzaje, technika przygotowania, łączenie składników czy forma serwowania itd. są dość obrze znane i poziom wiedzy jest coraz wyższy, tak temat dotyczący deserów w dalszym ciągu pozostawia wiele do życzenia i zasługuje jeszcze raz na zwrócenie uwagi.
Pozwolę sobie zacytować opinię jednego z internautów, który słusznie zauważył, ze podczas VIII edycji desery w wykonaniu uczestników konkursu były dość skromne, a przecież repertuar włoskich deserów jest bardzo bogaty ( m.in. dolci in forma, dolci al cucchiaio, dolci freddi, biscotti, dolci fritti, pasticeria mignon, praline, brioche, torta, crostate ,le frutte etc.).
Dlatego też po raz kolejny podejmuję ten temat wzbogacając go o dodatkowe elementy związane z użyciem wybranych surowców otrzymanych od sponsorów.
Mam nadzieję, że ta jubileuszowa edycja pozwoli nam odpowiedzieć na pytanie związane z sensem organizowania takich konkursów jak również ocenić jak wielki postęp na przestrzeni 10 lat zrobiła polska gastronomia w znajomości kuchni włoskiej.
Pragnę także przypomnieć, iż impreza ta jest typu non-profit i każdy kto podjął się współpracy podczas wszystkich edycji konkursu poświęcił swój czas, służył swoją wiedzą i zainteresowaniem bez czerpania z tego tytułu zysków.
Serdecznie zapraszam ekipy do uczestnictwa w tym wyjątkowym wydarzeniu.
Giancarlo Russo
Organizator
Tel.691 490 790