Skład sędziowski- X Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej Martell 2012
Opublikowano: 08-02-2012

X Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej Martell 2012, Hotel Zamek Ryn, 9-11 marca 2012. Lista Partnerów Konkursu bardzo się wydłuża – zapowiada się zatem naprawdę niesamowite wydarzenie!
Podajemy skład sędziowski:
JURY KONESEROÓW SMAKU:
LAURA SAMOJŁOWICZ
ROBERT SOWA
GUILLAME GIRARD-REYDET
JEAN-JACQUES REGNAULT
ANDRZEJ SZUMOWSKI
TOMASZ DOWGIAŁŁO
JURY DEGUSTACYJNE PROFESJONALNE:
JOSEPH „JÓZEK” SEELETSO
RAFAŁ TARGOSZ
ANDRZEJ BAŁDYGA
TOMASZ DEKER
JERZY PASIKOWSKI
JURY TECHNICZNE PROFESJONALNE:
PAWEL OSZCZYK – PRZEWODNICZĄCY JURY
ADAM CHRZĄSTOWSKI
GRZEGORZ LABUDA
MARCIN BUDYNEK
JAROSLAW UŚCINSKI
JAROSŁAW WALCZYK – SEKRETARZ JURY
W programie m.in.:
Godz. 10.00-15.00 Warsztaty SUSHI
Godz. 12.00-13.00 STALGAST – Prezentacja z degustacją: Technologia „Sous Vide”- Przelotna Moda czy Technologia Jutra? Przygotowany przez: Carlosa Gonzalez Tejera, Adama Michalskiego
Godz. 13.00-14.00 SPOMLEK Szkolenie serowarskie – poznaj tajemnicę smaku serów Old Poland”
Godz. 11.00-13.00 i 13.30-15.30 KUCHNIE ŚWIATA „Pokazy Kuchni Tajskiej”
Martell to uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku. W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak: Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.
L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega
na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).
W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania kucharze będą mieć 1 godzinę.
Podczas konkursu potrawy oceniane są przez dwa zespoły jury – pierwszy to JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. To drugie jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.
W poprzedniej edycjach konkursu w szranki stawały ekipy z wielu znamienitych restauracji. Wśród uczestników i laureatów konkursu znaleźli się młodzi adepci sztuki kulinarnej z restauracji „JAN” w Bełchatowie (ubiegłoroczni laureaci), „
Sam konkurs, a także pięknie wyeksponowane na zadaszonym zamkowym Dziedzińcu stoiska sponsorów odwiedza zazwyczaj 800-1000 osób. Zwiedzający to osoby zawodowo zajmujące się branżą restauracyjną i hotelową. Organizatorzy wysyłają zaproszenia do hoteli i restauracji, ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych na Warmii, Mazurach i Suwalszczyźnie. Dzięki obecności właścicieli restauracji, menedżerów i szefów kuchni, którzy mogą zdobyć tu znakomite doświadczenie, skorzystać z ciekawych prezentacji, ale także wziąć udział w bezpłatnych, specjalnie dla nich przygotowanych szkoleniach i seminariach, odbywających się podczas Konkursu, cała impreza staje się niezwykle atrakcyjna.
Najlepiej świadczyć może o tym fakt, że w poprzednich edycjach podczas Konkursu prezentowały się m.in takie firmy jak: Oerlemans, Hiestand, Stalgast, Convotherm, Diversey, Prymat, Iglotex, Lambweston, ZT Kruszwica, Kuchnie Świata, J.J.Darboven i wiele innych.
Konkurs po raz kolejny odbędzie się w nowoczesnym centrum kongresowo – wypoczynkowym – Hotel Zamek Ryn. Ten czterogwiazdkowy obiekt powstał w wyniku odrestaurowania XIV–wiecznego zamku krzyżackiego. To wyjątkowe w skali światowej miejsce oferuje swoim Gościom 164 stylowe pokoje, restauracje: Refektarz, Winiarnię, Zbrojownię z kręgielnią, strzelnicą i salą myśliwską, centrum konferencyjne oraz SPA Księżnej Anny i centrum rekreacji usytuowane w zamkowych podziemiach.
Serdecznie zapraszamy!