Skład sędziowski- X Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej Martell 2012

Opublikowano: 08-02-2012

X Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej Martell 2012, Hotel Zamek Ryn, 9-11 marca 2012. Lista Partnerów Konkursu bardzo się wydłuża – zapowiada się zatem naprawdę niesamowite wydarzenie!

Podajemy skład sędziowski:

JURY KONESEROÓW SMAKU:

LAURA  SAMOJŁOWICZ

ROBERT SOWA

GUILLAME GIRARD-REYDET

JEAN-JACQUES REGNAULT

ANDRZEJ SZUMOWSKI

TOMASZ DOWGIAŁŁO

JURY DEGUSTACYJNE PROFESJONALNE:

JOSEPH „JÓZEK” SEELETSO

RAFAŁ TARGOSZ

ANDRZEJ BAŁDYGA

TOMASZ DEKER

JERZY PASIKOWSKI

JURY  TECHNICZNE PROFESJONALNE:

PAWEL OSZCZYK – PRZEWODNICZĄCY JURY

ADAM CHRZĄSTOWSKI

GRZEGORZ LABUDA

MARCIN BUDYNEK

JAROSLAW UŚCINSKI

JAROSŁAW WALCZYK – SEKRETARZ JURY

LISTA ZGŁOSZONYCH DRUŻYN

 

A każdy z nich nas zaskakuje, np. Villeroy & Boch  zapewni wszystkim drużynom piękne talerze z najnowszej linii NEW WAVE  do prezentacji konkursowych potraw (i dostaną je w prezencie).

Oprócz bardzo ciekawych prezentacji Partnerów Konkursu, jakie odbywać się będą na zamkowym dziedzińcu, wszyscy odwiedzający nasz Zamek w dniu  10 marca będą mieli niepowtarzalną okazję wzięcia udziału w specjalnie na tę imprezę przygotowanych szkoleniach i warsztatach:

 

W programie m.in.:

Godz. 10.00-15.00          Warsztaty SUSHI  

Godz. 12.00-13.00      STALGAST – Prezentacja z degustacją: Technologia „Sous Vide”- Przelotna Moda czy Technologia Jutra? Przygotowany przez: Carlosa Gonzalez Tejera, Adama  Michalskiego

Godz. 13.00-14.00          SPOMLEK Szkolenie serowarskie – poznaj tajemnicę smaku serów Old Poland”

Godz. 11.00-13.00 i 13.30-15.30        KUCHNIE ŚWIATA  „Pokazy Kuchni Tajskiej”

martell001

Martell to uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak: Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

martell_2012L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega
na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).

W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na przygotowanie każdego dania kucharze będą mieć 1 godzinę.

Podczas konkursu potrawy oceniane są przez dwa zespoły jury – pierwszy to JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. To drugie jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.

W poprzedniej edycjach konkursu w szranki stawały ekipy z wielu znamienitych restauracji. Wśród uczestników i laureatów konkursu znaleźli się młodzi adepci sztuki kulinarnej z restauracji „JAN” w Bełchatowie (ubiegłoroczni laureaci), „Jak Pragnę Wina” z Łodzi,   „Kummerówka” z Bydgoszczy a także  Belvedere-Cafe  Warszawa, Zamek Dubiecko, „Bryza” Jurata, „Ancora” Kraków,  „Platter” Warszawa, „Revello” Łódź, „Westin” Warszawa,  Studio Kulinarne Roberta Sowy Warszawa, „Sheraton” Warszawa, „Król Kazimierz”  z Kazimierza Dolnego, Hotel HP PARK Olsztyn,  Unity Line Szczecin.

Sam konkurs, a także pięknie wyeksponowane na zadaszonym zamkowym Dziedzińcu stoiska sponsorów odwiedza zazwyczaj 800-1000 osób.  Zwiedzający to osoby zawodowo zajmujące się branżą restauracyjną i hotelową. Organizatorzy wysyłają zaproszenia do hoteli i restauracji, ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych na Warmii, Mazurach i Suwalszczyźnie. Dzięki obecności właścicieli restauracji, menedżerów i szefów kuchni, którzy mogą zdobyć tu znakomite doświadczenie, skorzystać z ciekawych prezentacji, ale także wziąć udział w bezpłatnych, specjalnie dla nich przygotowanych szkoleniach i seminariach, odbywających się podczas Konkursu, cała impreza staje się niezwykle atrakcyjna.

Najlepiej świadczyć może o tym fakt, że w poprzednich edycjach podczas Konkursu prezentowały się m.in takie firmy jak: Oerlemans, Hiestand, Stalgast, Convotherm, Diversey, Prymat, Iglotex, Lambweston, ZT Kruszwica, Kuchnie Świata, J.J.Darboven i wiele innych.

Konkurs po raz kolejny odbędzie się w nowoczesnym centrum kongresowo – wypoczynkowym – Hotel Zamek Ryn. Ten czterogwiazdkowy obiekt powstał w wyniku odrestaurowania XIV–wiecznego zamku krzyżackiego. To wyjątkowe w skali światowej miejsce oferuje swoim Gościom 164 stylowe pokoje, restauracje: Refektarz, Winiarnię, Zbrojownię z kręgielnią, strzelnicą i salą myśliwską, centrum konferencyjne oraz SPA Księżnej Anny i centrum rekreacji usytuowane w zamkowych podziemiach.

Serdecznie zapraszamy!

logosy_wszystkie_razem_