XI Ogólnopolski Festyn „W Krainie Pierogów” Bychawa 2010

Opublikowano: 10-05-2010

bychawa001.jpg                 ksk002.jpg

Bychawskie Centrum Kultury w Bychawie przy współudziale władz Miasta Bychawy – organizuje w dniu 30 maja 2010 roku XI OGÓLNOPOLSKI  FESTYN  „W KRAINIE PIEROGÓW”.

bychawal005.jpg

Jest to jedenasta edycja święta miasta w formule powiązanej z pierogami, z których Bychawa słynie w regionie jak i całej Polsce. Bychawa jest rozpoznawana i kojarzona jako „Kraina Pierogów” dzięki festynowi, licznym informacjom w mediach ( prasa lokalna, rozgłośnie radiowe lokalne i ogólnopolskie, telewizja lokalna i ogólnopolska). Impreza jest już znana w regionie, co roku rośnie liczba podmiotów zainteresowanych tą imprezą,  tak pod względem jej atrakcyjności, jak i z uwagi na możliwość dobrej reklamy, osiągnięcia dobrego skutku marketingowego.

Ponieważ skala imprezy, jej atrakcyjność – i liczba osób odwiedzających nas regularnie jest duża i waha się w granicach między 12 000 – 25 000 uczestników, formy promocji, reklamy i informacji, organizacja, logistyka stawiają nas w czołówce organizatorów imprez masowych w naszym regionie.

Organizatorzy:

Organizator Główny: Bychawskie Centrum Kultury w Bychawie

Organizator Wspierający : Burmistrz Bychawy i Rada Miejska w Bychawie

Współorganizator: Waldemar Hołówka Fundacja  Klub Szefów Kuchni

Patronat Honorowy:

Wojewoda Lubelski

Marszałek Województwa Lubelskiego

Starosta Lubelski



Zapraszają na:

I OGÓLNOPOLSKIE MISTRZOSTWA PIEROGOWE

pierogi003.jpg 

Z uwagi na długoletnią tradycję i organizację festynu „ w krainie pierogów” mamy przyjemność zaprosić dwuosobowe Kulinarne Ekipy reprezentowane przez gminne obiekty gastronomiczne czy gospodarstwa agroturystyczne z całej Polski.

Festyn stał się  imprezą interdyscyplinarną, której celem jest promocja regionu bychawskiego, poprzez  tradycyjną bychawską potrawę – pierogi z Gałęzowa.

Celem konkursu  jest przede wszystkim zaprezentowanie kulinarnego dorobku poszczególnych reprezentacji  gmin poprzez zaprezentowanie się w formie zaaranżowanego straganu obejmującego walory regionalizmu poszczególnych gmin.

Prezentacja dania złożonego z trzech rodzajów  pierogów tzw. TRIO PIEROGOWE powinna nawiązywać do historycznych tradycji ich wytworzenia.

Powołana przez Waldemara Hołówkę Komisja sędziowska złożona z trzech profesjonalnych Jurorów – Szefów Kuchni pracujących zawodowo w branży kulinarnej oraz trzy osoby medialne zaproszone przez organizatora,  wyłonią na podstawie obiektywnej  oceny prezentowanego regionalnego dania pierogowego .



Mistrzowską Kulinarną Pierogową Ekipę.

Ocenie podlegać będzie – zestaw „trio pierogowe” zaaranżowane na talerzu lub półmisku w ilości 6 talerzy, tzn.  zestaw ma składać się z 6 pierogów o trzech smakach.  Danie musi zostać wykonane na żywo na stanowisku konkursowym w czasie 60 minut.

W trakcie Festynu koncentrujemy się na pierogach – jako potrawie wyróżniającej Bychawę na mapie Polski, co roku przygotowujemy ich kilka tysięcy, które uczestnicy festynu mogą konsumować. Organizowane są także MISTRZOSTWA ŚWIATA W ZJADANIU PIEROGÓW NA CZAS, cieszą się dużą popularnością. W obecnym roku, tak jak  w poprzednich, naszą ofertę pierogową ubogacą  firmy z terenu Lubelszczyzny, a być może i całego kraju zajmujące się produkcją pierogów – być może nawet wystąpią   we współzawodnictwie na najlepsze pierogi w Polsce.

bychawal006.jpg    bychawal002.jpg 

Nasz festyn dedykowany jest całym rodzinom, a wiec dzieciom, młodzieży i starszemu pokoleniu naszego społeczeństwa, program, który przygotowujemy jest tak skonstruowany, aby wszyscy mogli się wspaniale bawić- stąd zapraszamy także wesołe miasteczko, dmuchane zamki, organizujemy liczne kiermasze, pokazy. Co roku, aby uświetnić naszą imprezę  zapraszamy znanych artystów; występowali u nas min.:

ZBIGNIEW WODECKI, ANDRZEJ ROSIEWICZ, RUDI SCHUBERT,  LUBELSKA FEDERACJA BARDÓW, ZESPÓŁ VOX, BOYS, LADY PANK, STACHURSKY, ELEKTRYCZNE GITARY, PARTITA, PERFECT, 2+1, BAYER FULL, SZYMON WYDRA,  ICH TROJE, IVAN i DELFIN, LOMBARD, PAPA DANCE, GABRIEL FLESZAR, KOMBII, FEEL., CLIVER, DODA.

bychawal008.jpg bychawal009.jpg bychawal004.jpg

Tegoroczną gwiazdą XI OGÓLNOPOLSKIEGO FESTYNU ”W KRAINIE PIEROGÓW”,  będzie PECTUS. W celu ubogacenia programu oprócz zespołów  amatorskich  wystąpi także Zespół VIDEO oraz AKCENT.

bychawal001.jpg  bychawal003.jpg

Informacji udziela: Bychawskie Centrum Kultury w Bychawie, 23-100 Bychawa,

ul. M. J. Piłsudskiego 34, tel./fax.  48 81 56 60 124, mail: sekretariat@ebck.pl, www.ebck.pl

Osoby do kontaktu: Mariusz Nawłatyna – dyrektor BCK,  Piotr Gęba – instruktor oraz

Waldemar Hołówka kom. 0609 548 355, mail: w.holowka@holsongroup.eu

Organizatorzy Przewidują, puchary, dyplomy za zajecie 1,2,3 miejsca oraz cenne nagrody,  dyplomy za uczestnictwo w I OGÓLNOPOLSKICH MISTRZOSTWACH PIEROGOWYCH

arkusz_zgl_bychawa2010.doc Arkusz_zgłoszeniowy_Bychawa 2010.docregulamin2010_mistrzostwa_pierogowe.doc Regulamin 2010 Mistrzostwa_Pierogowe.doc