X Kulinarny Talent Roberta Sowy!
Opublikowano: 20-03-2018
Już niebawem X jubileuszowa edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy KULINARNY TALENT 2018! Zmagania konkursowe odbędą się podczas targów EuroGastro w dniu 22 marca br. o godz. 11.00 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, ul. Marsa 56 c.
„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów szkół gastronomicznych do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.
Zgodnie z przyjętą formułą, o miano zwycięzcy rywalizują kucharze rekomendowani przez szkoły gastronomiczne lub nauczycieli zawodu, co gwarantuje wysoki poziom konkursu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.
Lista finalistów KT2018
Jakub Puzio – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
Karolina Bogocz – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim
Dominik Prętki – Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju
Norbert Szefer – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Wiktoria Wojtaś – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie
Dominika Górecka – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
Magdalena Obara – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. S. Staszica w Otwocku
Kinga Brataniec – Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
Monika Zadorecka – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Hipolita Cegielskiego w Ziębicach
Sandra Wdowiak – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie
Iwona Rajwa – Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju
Karol Wisowaty – Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
„Kulinarny Talent 2018” wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiądą znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze… Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.
22 marca 2018 o godz. 11.00 rozpocznie się konkurs, który poprowadzą pomysłodawca konkursu Robert Sowa oraz znany prezenter Krzysztof Ibisz.
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawować będzie Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa, a uroczyste ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie statuetek, nagród i dyplomów odbędzie się ok. godz. 15.00.