Zapraszamy do Dźwirzyna na smaczną flądrę!

Opublikowano: 06-07-2011

W niedzielę, 14 sierpnia, zapraszamy do Dźwirzyna na prawdziwą flądrową ucztę. Mistrz kulinarny Robert Sowa oraz Grzegorz Łapanowski i Ryszard Pilecki przeprowadzą dla Państwa pokazy kulinarne. Ponadto kulinarny team Roberta Sowy przygotuje aż 10.000 porcji flądrowych przysmaków!

Robert Sowa i jego ekipa udowodnią Państwu, że flądra to nie tylko smażona ryba znana z nadmorskich smażalni, ale również ryba, z której można przygotować niejedno kulinarne dzieło sztuki.

logo.fladra

Podczas imprezy serwowane będą m.in.:
– flądra marynowana w czosnku i rozmarynie podana z bobem duszonym w śmietanie
– zupa rybna z grzybami, śmietaną i świeżo siekanym koperkiem
– flądra z warzywami i sosem ziołowym
– flądra w sosie z sera pleśniowego z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– flądra na aromatycznych gruszkach ze śliwowicą i rozmarynem
– fladra na sposób orientalny
– fladra z grzybami leśnymi i oscypkiem

Flądra, flądra, flądra… Tak to ona będzie królować tego dnia w dźwirzyńskim amfiteatrze. Ale będą także inne atrakcje: występy muzyczne, liczne konkursy z ciekawymi nagrodami oraz niespodzianki dla dzieci. Imprezę poprowadzi znany dziennikarz Radiowej Jedynki i Telewizyjnej Dwójki – Roman Czejarek.

Serdecznie zapraszamy! Będzie nie tylko smacznie, ale i wesoło!
A kto za tym wszystkim stoi?

Oto odpowiedź – Stowarzyszenie Armatorów Łodziowych z Kołobrzegu, które podpisało umowę na promocję flądry z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Środki finansowe z PO Ryby 2007-2013 wspomogą ich starania w zakresie popularyzacji tej ryby. Rybacy sami wzięli sprawy w swoje ręce i postanowili zachęcić Polaków do jedzenia flądry, ale nie tylko.  

Stowarzyszenie Armatorów Łodziowych z Kołobrzegu dąży również do tego, aby jedzenie ryby było codziennością. Znając wartości odżywcze ryb i mając świadomość jakości produktów rybnych, które wprowadzają do obrotu Zarząd i członkowie Stowarzyszenia zdecydowali się na podjęcie wielkiego wyzwania – postanowili przekonać społeczeństwo,  że jedzenie ryb morskich, w tym szczególnie flądry, powinno mieć miejsce częściej niż tylko podczas wakacyjnego pobytu nad morzem.

Operacja „Smaczna flądra” współfinansowana jest przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycję w zrównoważone rybactwo. Operacja ma na celu przeprowadzenie akcji promującej spożycie flądry wśród lokalnych społeczności, turystów z całej Polski przebywających w miejscowości nadmorskich oraz  studentów w większych ośrodkach akademickich.

Zapraszamy Państwa do czynnego udziału w kampanii – wyrażania opinii na temat walorów smakowych flądry, zabaw kulinarnych z flądrą w kuchni, wysyłania przepisów na smaczną flądrę wraz ze zdjęciami przygotowanych dań. Najlepsze pomysły zostaną nagrodzone, a przepisy opublikowane w specjalnym magazynie kulinarnym.

Szczegóły dotyczące projektu: www.smacznafladra.pl