Specjalna cukiernicza oferta szkoleniowa w „Espai Sucre” w Barcelonie!
Opublikowano: 26-04-2012

Espai Sure ( tłum. Przestrzeń Cukru) to nowy sposób pojmowania cukiernictwa. Oferowane szkolenie adresowane jest do profesjonalistów, którzy pojmują cukiernictwo jako coś więcej niż precyzyjne i matematyczne połączenie składników. Zgodnie z założeniami Projektu, w skład którego wchodzi szkoła i restauracja SMAK jest priorytetem. Pozostałe zmienne – technika wykonania i aranżacja deseru rozumianego jako danie, to uzupełniające środki wpływające na podniesienie jego jakości. Założenie tworzenia kontrastów w poszukiwaniu idealnych połączeń, odwodzi od utożsamianego z deserami słodkiego smaku. Opiera się na kombinacji podstawowych pięciu smaków – słodkiego, słonego, gorzkiego, kwasowego i korzennego. Oprócz traktowanych z poszanowaniem starych tradycyjnych technik cukierniczych w Espai Sucre stosuję się nowe techniki, produkty oraz narzędzia pozwalające na lepszą kontrolę nad smakiem. Przywiązuję się duże znaczenie do rozmieszczenia składników dania, aromatu oraz zabawy z temperaturami.
Innowacyjny projekt powstał w 2000 roku i niezmiennie cieszy się uznaniem i autorytetem wśród wielu krytyków kulinarnych, najlepszych cukierników i szefów kuchni. Restauracja dwukrotnie była ważnym celem na mapie gastronomicznej naszych podróży kulinarnych organizowanych dla polskich szefów kuchni w 2011 i 2012 roku do Barcelony.
PROGRAM WYJAZDU
1) Intensywne 3 – dniowe szkolenie cukiernicze teoretyczno-praktyczne w prestiżowej szkole Espai Sucre. Tematem szkolenia jest „Cukiernictwo restauracyjne. Desery Espai Sucre”.
2) Wizyty studyjne u lokalnych przedsiębiorców produktów spożywczych oraz producentów wysokojakościowych produktów regionalnych takich jak np. suszone owoce i prażone bakalie oraz wizyty w sklepach ze sprzętem oraz akcesoriami dla cukiernictwa,
3) Zwiedzanie Barcelony w tym m.in. najbardziej znanego katalońskiego targu LA BOQUERIA – miejsca, w którym handluję się wyłącznie świeżymi produktami oraz historycznej barcelońskiej kawiarni CAFE L’OPERA
4) Wieczorne wizyty we wzorcowych restauracjach typowych dla regionu Katalonii oraz tapas barach, pożegnalna kolacja z menu degustacyjnym w restauracji Espai Sucre

DEKLARACJE UCZESTNICTWA W SZKOLENIU NALEŻY ZGŁOSIĆ DO 15 MAJA 2012 ROKU. Potwierdzenie zostanie zaakceptowane na podstawie przesłanego drogą e-mailową załączonego do oferty formularza zgłoszeniowego. Szczegóły szkolenia zostaną uregulowane umową.
ZAPRASZAM DO SKORZYSTANIA Z OFERTY – FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY do pobrania
Joanna Ochniak


