Złote ciupagi dla zwycięzców IV Festiwalu Kuchni Zbójnickiej
Opublikowano: 27-06-2012

Organizatorzy IV FKZ zapraszają ekipy kucharzy do udziału w konkursie kulinarnym na dania z jagnięciny. Walka toczyć się będzie o prestiżową nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz złote ciupagi /w tradycji śląska cieszyńskiego obuszki/wykonane z 24 karatowego złota. Ponadto organizatorzy przygotowali wiele cennych nagród rzeczowych.
Jako jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej – nominowany został do Kulinarnego Pucharu Polski.
W składzie jury zasiądą osobistości kulinarne takie jak Jean Bos Prezydent Euro – Toques Polska, Wolfgang P. Menge Prezydent Euro – Toques Niemcy.
Szczegóły dotyczące konkursu na stronie www.beskidzkikk.pl
Zgłoszenia do 7 lipca
W dniu 14 lipca 2012 roku w Skoczowie organizowany jest przez Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczów, Miejski Dom Kultury w Skoczowie IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego na potrawy z jagnięciny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy w tym ze Słowacji, Niemiec i Czech. Ekipy kucharzy będą walczyć o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski.
W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych. Podczas znakomitej zabawy nie chcemy zapomnieć o potrzebujących dlatego Fundacja Braci Golec będzie rozprowadzać cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny. W roku poprzednim Golec Orkiestra nagrała specjalne pozdrowienie, mamy nadzieję że w tym roku pojawią się osobiście.
Tegoroczny IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej objęty zostały patronatem honorowym przez władze lokalne i wojewódzkie.
13.07 – 14.07.2012 r. Skoczów, mamy nadzieję, że zapamiętacie Państwo tą datę bo właśnie wtedy rozpocznie się jeden z największych festiwali kulinarnych jakie mają miejsce w Europie.
13 lipca zbójnicy na czele z Wielkim Zbójem Janem Sztefkiem napadną na miasto Skoczów, żeby to odebrać klucze i władanie od Pani Burmistrz Janiny Żagan. W piątek rozpocznie się również konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze, tradycyjne wypieki. Jak wiemy najlepsze ciasta wypiekają gospodynie o czym mieliśmy okazję się przekonać w roku poprzednim.
14 lipca festiwal zostanie uroczyście rozpoczęty wjazdem zbójników i wystrzałem z ogromnej armaty w obecności władz miasta oraz Marszałka Województwa Śląskiego na rynku w Skoczowie, gdzie już dziś możemy zapewnić o wielu atrakcjach.
Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej to nie tylko wspólne gotowanie, rywalizacja w konkursach dla kucharzy i gospodyń wiejskich, wielka zabawa w rytmie góralskiej muzyki i tradycyjnych przyśpiewek zespołów folklorystycznych.
W tym roku powstanie „Wioska dziecięca”, gdzie odbędą się pokazy i nauka gotowania dla najmłodszych razem z mistrzami kuchni, ponadto zajęcia z dogoterapii, konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji. Zapraszamy rodziny z dziećmi. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Głównym przesłaniem jaki podkreślamy co roku jest prezentacja dorobku kulinarnego, kulturalnego regionu poprzez prezentację wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych. Organizatorzy festiwalu mają za cel uświadamianie społeczności o ich korzeniach i tradycjach. Zapraszamy firmy związane z gastronomią zainteresowane prezentacją swojej oferty, organizatorzy przygotowali profesjonalne stanowiska wystawowe. Swój udział potwierdziło już wiele firm. Jest to idealne miejsce i czas do przedstawienia swojej oferty związanej z gastronomią.
Oczywiście nie zabraknie pokazów kulinarnych przeprowadzonych przez sławy kulinarne z Polski i Europy.
Podczas każdej edycji festiwalu mieliśmy zaszczyt gościć osobistości ze świata gastronomii, polityki i nie tylko, Prezydentów Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques z Belgii, Francji, Niemiec, znakomite sławy kulinarne. Nie inaczej będzie również w tym, gdzie sławy kulinarne będą pokazywały swoje umiejętności kulinarne.
Osoby zainteresowane Euro – Toques zapraszamy do specjalnego stoiska, gdzie przedstawiciele Euro – Toques z Polski i Europy udzielą wszystkich informacji o działaniach Stowarzyszenia i możliwości wstąpienia w jego szeregi.
Patronat merytoryczny nad festiwalem objął Euro Toques. Patronat medialny Radio Bielsko, Kurier Radia Bielsko oraz portal Zbójnicki Szlak.
Na poprzednich edycjach festiwalu gościło 3000- 4000 tysiące osób. Na obecną zapraszamy jeszcze więcej.