Nowa kolekcja Riedel Fatto a Mano

Opublikowano: 11-04-2017

„Fatto a Mano” to nowa kolekcja kieliszków Riedel łącząca starą, wenecką tradycję ręcznego wyrobu szkła z najnowszą technologią XXI wieku. Kieliszki stworzone w manufakturze szkła Riedel
w austriackim Tyrolu mają ręcznie wykonaną stopę i nóżkę. Kolorowe nóżki zostały zainspirowane wenecką sztuką szklarstwa – są dostępne w czerni, bieli, żółci, czerwieni, zieleni i błękicie. Wytwarzana mechanicznie  czasza to efekt długotrwałych eksperymentów i testów prowadzonych przez technologów i rzemieślników Riedela, by produkowane tą metodą szkło mogło równie cienkie, lekkie i doskonałe jak to robione ręcznie. Kolekcja Fatto a Mano ma przy tym wszystkie cechy typowe dla kieliszków Riedela: wysokie, smukłe nóżki oraz cienkie i delikatne czasze o kształcie uzależnionym od  odmiany wina, dla którego zostały stworzone. Dostępne są kieliszki do caberneta, pinot noir, shiraz, chardonnay, rieslinga i szampana.  

Zrzut ekranu 2017-04-11 o 18.23.40

Założona w 1756 roku rodzinna firma Riedel produkuje szkło od jedenastu pokoleń. W manufakturze w austriackim Tyrolu powstają kieliszki, szklanki i dekantery znane na całym świecie z najwyższej jakości, używane w najlepszych winiarniach i restauracjach. Firma Riedel stworzyła współczesną koncepcję szkła do wina. Kieliszki zaprojektowane  są w taki sposób, by najpełniej oddać smak
i aromat trunków, podkreślać charakterystyczne cechy odmian winogron, wyostrzać aromat, maksymalizować owocowe zapachy i integrować kwasowość lub taniny z całością winnej kompozycji. Kształt czaszy decyduje o tym, w jaki sposób wino wlewa się do ust i jak reagują na nie poszczególne sensory na języku. W Polsce pełną ofertę szkła marki Riedel oferuje Wine Taste by Kamecki, będący jednocześnie jedynym  showroomem szkła Riedel w Polsce. 

Więcej informacji:

Barbara Prange-Barczyńska    / b.prange@starpr.com.pl