Jacek Schliske
Opublikowano: 07-02-2017
Po szkole gastronomicznej doświadczenie zdobywał pod okiem Mariusza Nowickiego w restauracji Cafe Szparka. Po dwóch latach podjął wyzwanie w nowo otwartym czterogwiazdkowym hotelu Mościcki w Spale, gdzie został zastępca szefa kuchni. W roku 2007 współorganizował tam Mistrzostwa Polski Nowoczesnych Aranżacji Pasztetów z Dziczyzny. Jako członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni bierze udział w wieli projektach i konkursach kulinarnych. Jest jednym z laureatów Olimpiady Smaku z 2006 r. Zasiada w komisjach jury w wielu konkursach kulinarnych, takich jak Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny, Ogólnopolski Konkurs „Ale Pasztet”, „Arte Culinaria Italiana”. Pop powrocie do Warszawy podjął pracę na samodzielnym stanowisku szefa kuchni najpierw w Instytut Restaurant Gallery, następnie w firmie cateringowej AM Claro, a później w restauracji Cud Miód. Tam tez tworzy swoje autorskie dania.
Cud Miód to Warszawskie kameleon – w zależności od pory dnia, pory roku i dni tygodnia oferuje ciekawe menu i nieformalną atmosferę. Od wczesnych godzin porannych zaprasza gości poszukujących szybkiej obsługi i smacznych dań z oferty śniadaniowej. W porze lunchowej działa w klimacie typowego bistro gromadząc biznesmenów na krótki posiłek i chwilę odpoczynku w trakcie zabieganego dnia. Po południu zmienia się w spokojne miejsce – idealne na towarzyski obiad lub kolację. Wieczór to czas na spotkania ze znajomymi przy muzyce, dobrym drinku i smacznej kuchni. W weekendy pojawiają się propozycje dla rodzin z dziećmi, zaś wieczorem warto zajrzeć na populoanr imprezowe „after” lub „before”.
CUD MIÓD proponuje wybór dań kuchni polskiej oraz śródziemnomorskiej. Kompozycja menu to autorskie pomysły szefa kuchni Jacka Schliske, który bazuje na swoim wieloletnim doświadczeniu w branży gastronomicznej, dużej wyobraźni kulinarnej oraz kreatywności w łączeniu smaków. Goście restauracji znajdą w menu tradycyjne rodzime dania w niecodziennych odsłonach oraz kompozycje potraw z różnych krajów południowej Europy. Wystrój restauracji jest postindustrialny ze swobodnym odniesieniami do polskiego malarstwa minionego oraz graficznymi parafrazami folkowymi.
Tym co cieszy się największą popularnością wśród bywalców restauracji, są sezonowane steki wołowe, udko z gęsi, kruche żeberko leżakowane w miodzie spadziowym, ryby, owoce morza, burgery, sałaty, pizze i pasty.
Niespodzianką CUD MIÓD jest kulinarny sklepik dla smakoszy z produktami, których używają na co dzień przez kucharzy restauracji. Dla wielbicieli menu lokalu przygotowuje się ofertę cateringową – świąteczną i okolicznościową wg indywidualnych zamówień klientów.
CUD MIÓD zaprasza również swoich gości na oferty sezonowe, proponując gościom starannie przygotowane dania z produktów sezonowych.