Jurorzy honorowi bocuse d’or poland 2015
Opublikowano: 07-10-2015
MICHEL ROTH
Jeden z najwybitniejszych kucharzy współczesnej Francji. Wielokrotnie nagradzany i podziwiany na całym świecie laureat Bocuse d’Or z 1991 roku. Od 1981 roku gotował w paryskim Ritzu, gdzie przez 19 lat przeszedł przez wszystkie szczeble kulinarnej kariery, aby w końcu zostać dziewiątym szefem kuchni w historii tego legendarnego przybytku. Michel Roth tworzy kuchnię klasyczną, wyrafinowaną, ale także innowacyjną. Dania przez niego tworzone są perfekcyjnym połączeniem tradycji z nowoczesnością. Do jego ulubionych składników należą trufle, kawior i homar – to właśnie dania na bazie tych produktów są sztandarowymi propozycjami kuchni Ritza.
Jego credo kulinarne jest proste: uszczęśliwiać każdego gościa,
który je w jego restauracjach i do końca swych dni w kuchni nie zawieść żadnego smakosza.
FRANÇOIS ADAMSKI
Wybitny kucharz i wirtuoz smaku, laureat konkursu Bocuse d’Or w 2001 r. oraz prestiżowego odznaczenia Meilleur Ouvrier de France (2007 r.) przyznawanego najlepszym kucharzom Francji. Jego kulinarna droga wiodła przez najznakomitsze kuchnie francuskiej stolicy jak: Plaza Athénée, Ritz, La Maison Prunier, czy restaurację hotelu Intercontinental. W latach 2003-2009 stał na czele kuchni gwiazdkowej restauracji L’Abbaye de Saint-Ambroix w Bourges, a od 2009 do 2014 roku był szefem kuchni restauracji Gabriel w Bordeaux, która została wyróżniona gwiazdką Mchelin. We wrześniu tego roku François Adamski przejął gwiazdkową restaurację L’Imaginaire w Terrasson-Lavilledieu, gdzie można spróbować jego autorskiego menu skupionego wokół najlepszych produktów słynącego z trufli i foie gras regionu Périgord.