Dlaczego warto sięgać po błonnik gryczany
Opublikowano: 09-06-2017
Jest źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy, cechuje go wysoka zawartość błonnika, a jednocześnie niski poziom węglowodanów. Ekologiczny błonnik gryczany, bo o nim mowa, można dodawać m.in. do kefirów, jogurtów, czy pieczywa. Poznaj bliżej ten produkt i przygotuj z jego dodatkiem koktajl oraz ciastka owsiane.
Nazwą „błonnik pokarmowy” określa się grupę substancji pochodzenia roślinnego, takich jak celuloza, lignina, czy pektyna. Związki te nie są trawione ani wchłaniane przez organizm człowieka. Charakterystyczna cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do pracy i daje uczucie sytości.
Gryka zwyczajna trafiła do Polski za pośrednictwem Tatarów, z tego względu często nazywana jest „tatarką”. W procesie przemiału gryki na kasze otrzymujemy otręby. Właśnie z tej zewnętrznej warstwy ziarna powstaje błonnik gryczany.
– Najcenniejsze wartości odżywcze gryki znajdują się w jej łusce, dlatego błonnik gryczany jest źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy: między innymi rutyny i kwercetyny, a także składników mineralnych (magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, fosforu) i witamin (B1, B2, B6) – wyjaśnia Marta Walasińska z firmy Look Food Sp.z o.o. Spółka z siedzibą w Warszawie oferuje „zdrową żywność”, m.in. oleje, soki, „Super Foods”, zamienniki cukru, suplementy i produkty Bio. Jedną z jej propozycji jest Ekologiczny błonnik gryczany, który został nagrodzony przez Lożę Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Błonnik Look Food zdobył nie tylko certyfikat jakości, ale także tytuł TOP PRODUKT. Wyróżnione zostały także dwie inne propozycje tej firmy: Olej z ostropestu i Morwa biała 100%.
Czym wyróżnia się ekologiczny błonnik gryczany? – Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika. W 100g produktu znajduję się go aż 81,5g. Zawartość węglowodanów jest bardzo niska i stanowi zaledwie 3%. To sprawia, że błonnik gryczany jest produktem niskokalorycznym, odpowiednim dla osób chcących zredukować masę ciała – zapewnia M. Walasińska. Choć błonnik gryczany w większości nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, pełni bardzo istotne funkcje w naszym organizmie. – Pobudza perystaltykę jelit i wydalanie zbędnych produktów przemiany materii, w tym toksyn. To sprawia, że jest podstawowym antidotum w leczeniu zaparć. Ponadto błonnik pełni ważną rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby układu krążenia, cukrzycy typu 2 i chorób nowotworowych. Błonnik gryczany wiąże w przewodzie pokarmowym cholesterol i trójglicerydy hamując ich wchłanianie. Spowalnia także trawienie węglowodanów, regulując poziom glukozy we krwi – wylicza przedstawicielka firmy Look Food.
Jak stosować błonnik gryczany? Produkt doskonale sprawdzi się m.in. jako składnik napojów, koktajli oraz fermentowanych napojów mlecznych, takich jak kefiry. Można stosować go także jako dodatek do pieczenia ciastek, ciast i pieczywa.
Oczyszczający koktajl z błonnikiem gryczanym
Składniki:
– 1 banan
– garść szpinaku
– sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
– 150 ml wody
– 1 jabłko
– 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego Look Food
– 1 łyżeczka chlorelli Look Food
– 1 łyżeczka Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food (nagrodzonego znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanki. Koktajl najlepiej wypić bezpośrednio po przyrządzeniu.
Ciastka owsiane z błonnikiem gryczanym
Składniki:
– 100g płatków owsianych
– 1 jajko
– 40g owoców suszonej żurawiny
– 1 łyżka Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food (wyróżnionego znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
– 2 łyżki ksylitolu Look Food
– 2 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej Look Food
– 3 płaskie łyżki ekologicznego oleju kokosowego Look Food
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy przy pomocy łyżki lub miksera. Z powstałej masy lepimy kulki, następnie spłaszczamy je i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.