W jakie garnki specjalistyczne warto zainwestować?
Opublikowano: 03-05-2018
Planując zakupy do nowej restauracji, a także przy okazji refreshingu całego lokalu lub odświeżenia karty menu, warto zainwestować w sprzęt, który pomoże kucharzom w pracy. Końcowy efekt zależy rzecz jasna od umiejętności zespołu i użytych składników, ale nawet przy najlepszych chęciach wysiłki może zepsuć złej jakości wyposażenie kuchenne. Podstawowym narzędziem pracy kucharza jest garnek, ale oprócz podstawowych modeli o różnych wielkościach, warto zaopatrzyć się w garnki specjalistyczne. Korzystanie z nich ułatwi proces obróbki i korzystnie wpłynie na smak i strukturę dań.
Garnek do ryb
http://123gastro.pl/pozostale-garnki/9481-garnek-do-ryb-450x150x100-mm.html
W komplecie znajduje się garnek ze stali nierdzewnej o wymiarach 450x150x100mm wraz z pokrywką oraz rusztem. To dobra inwestycja właściwie w każdej restauracji, ponieważ ryby cieszą się powszechnym uznaniem gości i dobrze jest mieć je w karcie menu. Ten garnek pozwala na przygotowywanie ryb w całości i z zachowaniem właściwych parametrów obróbki. Dostępne są również modele w innych rozmiarach, np.: 600x180x110mm.
Garnek do szparagów
Aby szparagi zachowały swoje cenne witaminy i minerały, warto przygotować je we właściwym garnku. Prezentowany, 4,5l. model wykonany został z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 z satynowym wykończeniem, a w zestawie posiada pokrywę oraz wkład. W garnku można ugotować również inne warzywa, jak choćby marchew i pietruszkę.
Garnek do duszenia
Profesjonalny garnek ze stali nierdzewnej z technologią wielowarstwowego dna, która zapewnia dobre przewodzenie ciepła. Dodatkowo, kapsułowe dno gwarantuje odporność na korozję, a uchwyty są wielopunktowo zgrzewane, dzięki czemu nie nagrzewają się. Model posiada w komplecie pokrywkę i doskonale sprawdza się w kuchniach do procesu duszenia przygotowywanych składników dań.
Garnek z kranem
http://123gastro.pl/pozostale-garnki/1004-garnek-z-kranem-tomgast-50-l-i-pokrywa.html
To niezwykle praktyczny, 50l. garnek, który sprawdza się podczas gotowania i odcedzania dużej ilości warzyw. Wykonany ze stali nierdzewnej 18/10 z satynowym wykończeniem i tłoczony z jednego kawałka stali. Ten model w komplecie posiada pokrywę i kran z przekręcanym zaworem spustowym. Można myć go w zmywarce, używać na płytach indukcyjnych, a jego dno posiada trzy aluminiowo-stalowe warstwy.
Garnek do pierogów
Taki garnek świetnie sprawdza się do gotowania pierogów, ale też makaronu, ryżu, czy kopytek. Posiada ruchomy, perforowany wkład, który umożliwia zachowanie pożądanych parametrów gotowania. Mimo dużej objętości – 55l., garnek ma lekką, choć solidną konstrukcję. Jest to model o min. grubości ścianki 2,5mm, z polerowanym rantem i podwójnym nitowaniem mocować uchwytów.
Zapraszamy do nowego sklepu – www.123gastro.pl